ΛΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Δεκαπέξι μέρες νωρίτερα (03.04.2011) διατυπώναμε μια απορία στην κριτική που η ΝΔ ασκεί στο ΠΑΣΟΚ.

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή της 1ης Απριλίου, τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά βάση της γενικότερης στάσης της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο, δεν γινόταν απολύτως κατανοητό αν η ΝΔ κι ο Αντώνης Σαμαράς θεωρούν πως είναι το μνημόνιο η αιτία για τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, ή η εφαρμογή του από την κυβέρνηση.

Χθες η απορία λύθηκε με την τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε πως “το μνημόνιο δεν είναι ταμπού” και αφού παρουσίασε την κοινή δήλωση Τρόικας για την Ιρλανδία, απεφάνθη ότι “πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί”.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Μιχελάκη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Προφανώς, προετοιμάζεται μια ελαφρά – πλην όμως διακριτή – μετατόπιση της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ. Πριν από ένα χρόνο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει ένα γενικό “όχι” στο μνημόνιο με κάποια επιμέρους “ναι” σε ορισμένα σημεία του. Έκτοτε ο Αντώνης Σαμαράς πολιτεύτηκε με αντιμνημονιακή ρητορική. Έτσι, κατέβηκε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά η πολιτική του δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως ούτε και τώρα τα έχει. Παρά την τεράστια φθορά του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν κατορθώνει να βγει μπροστά με αέρα εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Ένας απ’ τους λόγους είναι οι αντιφάσεις που διαχειρίζεται καθημερινά. Μια απ’ αυτές εντοπίζεται και στο μνημόνιο.

Όπως σημειώναμε προ ημερών, “…ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραφρόνησε. Γνωρίζει πως άρνηση εφαρμογής της συγκεκριμένη πολιτικής, σημαίνει ουσιαστικά άρνηση των νέων δανεικών που ο διεθνής οικονομικός έλεγχος δίδει, υπό την προϋπόθεση εφαρμογής της πολιτικής του”. Συνεπώς, η ανάγκη της ξένης βοήθειας είναι ξεκάθαρη στον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος βεβαίως δεν θα διανοούνταν ποτέ να πει στους ψηφοφόρους του κόμματος του ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και οι Έλληνες να ζήσουν αποκλειστικά με όσα μπορεί να παράξει η χώρα.

Άρα με τη χθεσινή δήλωση Μιχαλάκη, η τάξη αποκαθίσταται. Στο εξής η ΝΔ δεν θα υπαινίσσεται πως υπάρχει “αντιμνημονιακή” πρόταση, αλλά καλύτερη εφαρμογή του μνημονίου. Αν πράγματι, η ΝΔ κινηθεί σε αυτή τη γραμμή, τότε ουδείς θα την κατηγορεί πως μοιάζει με “κόμμα διαμαρτυρίας”, αλλά με “κόμμα εξουσίας” που ανακτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και είναι σε θέση να πολιτευθεί με βάση τους κανόνες του “παιχνιδιού”. Το αν τελικώς, η “γραμμή” αυτή θα την οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, θα φανεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις – αν όχι εκλογές…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου