ΛΙΤΟΤΗΤΑ… ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Σενάρια πρόωρων εκλογών ενεργοποιεί εκ νέου η απόφαση για παράταση της ισχύος του μνημονίου ως το 2015. Κορυφαίοι υπουργοί διαπιστώνουν ότι προκύπτει ζήτημα νομιμοποίησης λόγω υπέρβασης του ορίζοντα της σημερινής Βουλής

 και του ανώτατου ορίου θητείας της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του το Μαξίμου απαντά προτάσσοντας την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων. Μετά μάλιστα και το «θερμό επεισόδιο» της κυβέρνησης με την τρόικα εξαιτίας των δηλώσεων των εκπροσώπων της για γενικό πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας της χώρας, που πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των κομμάτων, οι εκλογές φαίνεται να έρχονται πολύ πιο κοντά.

Η επισημοποίηση της επέκτασης της λιτότητας -στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου- για μια ακόμη τετραετία (2012-2015), αρχικά αιφνιδίασε δυσάρεστα τους παριστάμενους υπουργούς, πολλοί εκ των οποίων εξέφρασαν αμέσως μετά προβληματισμούς σχετικά με τη δικαιοδοσία που παρέχεται στην παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια ενέργεια, η οποία θα δεσμεύει και την επόμενη ηγεσία του τόπου. Με άλλα λόγια, τέθηκε -εμμέσως πλην σαφώς- θέμα λαϊκής εντολής για τη λήψη μέτρων πέραν του 2013, οπότε λήγει και τυπικά η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επιφυλάξεις από Βενιζέλο, Άννα, Καστανίδη, Λούκα

Τον κύκλο των ενστάσεων άνοιξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με τον οποίο «είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση και η θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος» καθώς «το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής», όπως είναι η ακριβής ονομασία του, ξεπερνά τα όρια της υφιστάμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.


«Η κυβέρνηση πρέπει να έχει υπόψη της ότι το κράτος έχει συνέχεια και πως δε µπορεί να αμφισβητείται αυτή η αρχή», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας συνιστώντας σοβαρότητα, υπευθυνότητα και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις. «Ο διάλογος δεν πρέπει να είναι προσχηματικός και σκοπός δεν είναι να εκθέσουμε τα άλλα κόμματα», διευκρίνισε.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η παραδοχή του κ. Βενιζέλου, αναλύοντας αργότερα τις σκέψεις του στους πολιτικούς συντάκτες, ότι σειρά αποφάσεων που υπαγορεύονται από τη σύμβαση με τους δανειστές μας δεν αποτελούν προϊόν ουσιαστικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ως όφειλε να συμβαίνει, γι’ αυτό καθήκον της κυβέρνησης είναι -πριν λάβει οποιαδήποτε σπουδαία πολιτική πρωτοβουλία- να εξαντλεί όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με την αντιπολίτευση για την εξασφάλιση μιας μίνιμουμ συγκατάθεσης.

Μια γενικότερη συζήτηση για την πολιτική κατεύθυνση του προγράμματος, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ο προσανατολισμός της κυβέρνησης πρότεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, πρόταση η οποία βρήκε σύμφωνη και την υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που κάλεσε το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να καταστήσει σαφές, προκειμένου να μην ανακύψει ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, αν πρόκειται για επικαιροποίηση ή αναμόρφωση του μνημονίου, διότι στη δεύτερη περίπτωση «πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή». 

Απαντήσεις για νομιμοποίηση-συναίνεση

Να διαλύσει τις υπουργικές ανησυχίες ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει τη συναίνεση και ανακοινώνοντας την έναρξη διαλόγου με τα κόμματα και τους φορείς πριν την τελική διαμόρφωση του προγράμματος. Πρόσθεσε δε ότι το εν λόγω σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάρτισης τριετών προϋπολογισμών που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Διαψεύδουν αλλά δεν αποκλείουν τις εκλογές

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δημοσίως διαψεύδουν μετά βδελυγμίας κάθε πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών, αρνούμενοι ότι εγείρεται πρόβλημα νομιμοποίησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάλπες. «Η νομιμοποίηση που μας έδωσαν οι πολίτες, είναι η δύναμή μας. Και όσοι ακόμα προπαγανδίζουν το αντίθετο, πήραν την απάντηση ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε καν για συζήτηση περί εκλογών, η κατάσταση δε σηκώνει πειραματισμούς», ήταν η αυστηρή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο press room, ο οποίος απέδωσε τη σχετική φημολογία σε μικροκομματικές σκοπιμότητες προερχόμενες κυρίως από τη ΝΔ.


Ωστόσο, συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου μαρτυρούν ότι «τίποτα δε μπορεί να αποκλειστεί» και παραδέχονται ότι οι εκλογές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κλειστών συσκέψεων.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η άποψη κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα σε φιλικό του ακροατήριο ότι παρά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας, ενδεχομένως η ελληνική κοινωνία να μην αντέξει μέχρι τέλους το βάρος αυτών των προσπαθειών και άρα να απαιτηθούν κάλπες…

Επιπλέον, εύλογα ερωτήματα ως προς την πειστικότητα του επιχειρήματος ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα έκτακτης προσφυγής στο λαό γεννά η σχεδόν ταυτόχρονη προτροπή ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων προς την αντιπολίτευση ότι «όποιος θέλει εκλογές ας βγει να το ζητήσει» και «ο καθένας θα πρέπει να πάρει τις ευθύνες του». Δηλαδή, από τη μια οι εκλογές αποκρούονται κατηγορηματικά ως άκαιρες, αχρείαστες και καταστροφικές και από την άλλη πετιέται το γάντι σε όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση να το ζητήσουν ευθέως.

Η οξύμωρη αυτή τακτική της διάψευσης των εκλογών μέσω απειλών, με εκβιαστικό μέσο τη συναίνεση επί των μέτρων του επιμηκυνθέντος μνημονίου, σύμφωνα και με την οπτική των επιτελείων της αντιπολίτευσης, προδίδει μεθόδευση που είτε υποκρύπτει μυστική προετοιμασία κάλπης είτε αποσκοπεί στον επιμερισμό της ευθύνης για τα νέα επώδυνα μέτρα και τις ήδη εφαρμοζόμενες πολιτικές, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων που δε λέει να κοπάσει.

Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι τρία είναι τα βασικά εκλογικά σενάρια που φέρεται επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες. Το πρώτο επιδιώκει τον απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό με τις κάλπες να στήνονται το συντομότερο δυνατό και οπωσδήποτε ως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου. Το δεύτερο προσδιορίζει την ημερομηνία των εκλογών περί την έναρξη του θέρους και τέλος το τρίτο σενάριο προβλέπει προσφυγή στο λαό το φθινόπωρο. Και στα τρία ενδεχόμενα, «ο άσος στο μανίκι» θα είναι οι δρομολογούμενες αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό χρέος, που θα αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ως επιτυχία, ενώ στην αντιπολίτευση θα χρεωθεί η απουσία συγκαταβατικής διάθεσης για σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την υπέρβαση της κρίσης.

«Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν θέμα εκλογών, μπορεί να τεθεί το θέμα αυτό μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να συμφωνήσουν πως είναι προς το δημόσιο συμφέρον», εκτίμησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο έμπειρος Δημήτρης Ρέππας, καταλήγοντας πως «αν ο κεντρικός στόχος είναι να ελαφρύνουμε το βάρος της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει, νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα καλό κριτήριο ώστε να λάβουμε τις συνοδές αποφάσεις μας». 

Δε συναινεί η ΝΔ

Αρνητική ευθύς εξαρχής στο κάλεσμα της κυβέρνησης για συναίνεση εμφανίζεται η ΝΔ, που υποψιάζεται εκλογές. «Επί ένα και πλέον έτος καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις στην κυβέρνηση, αν θέλει και αν μπορεί, ας τις ακολουθήσει», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτηρίζοντας «παράλογη και κωμική» τη νέα της έκκληση για διαβούλευση.

Ένας πρόσθετος ειδικός λόγος που προβάλλουν τα υπόλοιπα κόμματα (πέρα από τη συνολικότερη διαφωνία τους με την κυβερνητική πολιτική), τα όποια επίσης δεν προτίθενται να ανταποκριθούν θετικά, είναι το ότι θα ενημερωθούν μόνο για το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις των μέτρων του άμεσου χρονικού διαστήματος και όχι για το σύνολο της τετραετούς περιόδου.

Σημειώνεται ότι το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής» θα πρέπει ως το Μάιο να αποτελεί σχέδιο νόμου και τον Ιούνιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου