ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ …

Μοίρασε το

«Κρύο» ανέκδοτο μοιάζει πλέον η διαπραγμάτευση και οι υποτιθέμενες πιέσεις που ασκούν σε Μαξίμου και τρόικα οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς από σύσκεψη σε σύσκεψη τα μέτρα αντί να γίνονται ηπιότερα, πληθαίνουν και βαραίνουν… Οι προειδοποιήσεις, οι λεκτικές απειλές και οι λεονταρισμοί του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη όχι μόνο δεν πιάνουν τόπο αλλά μάλλον δεν πρέπει να πείθουν πλέον ούτε τους ίδιους…

Παρόλ’ αυτά, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν την αντιφατική τακτική τους, σύμφωνα με την οποία από τη μια πλευρά εμφανίζονται αρνητικοί και διαφωνούντες με μερίδα μέτρων που προστίθενται στον κατάλογο των απαιτήσεων των δανειστών και ταυτόχρονα από την άλλη, σπεύδουν να δηλώσουν ή να υπονοήσουν σαφώς ότι στην τελική ψηφοφορία θα υπερψηφίσουν το επώδυνο πακέτο.

 Διαφωνούμε(;) αλλά ψηφίζουμε!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εν λόγω στάσης αποτελεί το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εκφράζει μεν την αντίθεσή του με τα περίπου 8 δις των περικοπών από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, επισημαίνοντας ότι κρίνει το ποσό «υπερβολικό» και η εσωτερική κατανομή του κόστους των μέτρων «θα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη», την ίδια ώρα ωστόσο διαβεβαίωνε ότι το κόμμα του  «ως εγγυητής της σταθερότητας θα ψηφίσει τα μέτρα, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα…»!

Ο κ. Βενιζέλος, στις δηλώσεις του μετά την άκαρπη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, τόνισε επίσης ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση των μέτρων θα πρέπει να επιταχυνθεί και ως στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου να έχει τελειώσει η ψήφισή τους από τη Βουλή, αν και συνεργάτες του εκτιμούσαν ότι μετά τη νέα εμπλοκή που σημειώνεται κάτι τέτοιο καθίσταται πλέον αμφίβολο και τα αρχικώς σχεδιασθέντα χρονοδιαγράμματα δεν αποκλείεται να πάνε πιο πίσω.

Επιπλέον, πηγές της Ιπποκράτους απέρριπταν την πρόταση Στουρνάρα για «κεφαλικό» φόρο σε ιδιοκτήτες ακινήτων ως άδικη, οριζόντια και καταστροφική για την προοπτική του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου.

Τέλος, οι ίδιες πηγές –με εμφανή αντιπολιτευτική διάθεση- ασκούσαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου χρεώνοντάς τους ανετοιμότητα και εσφαλμένους διαπραγματευτικούς χειρισμούς.

Τα βάσανα του Κουβέλη

Το βλοσυρό βλέμμα και η αιχμηρή δήλωση του Φώτη Κουβέλη έξω από το Μαξίμου για τη στάση των δανειστών αποτυπώνει το βαρύ κλίμα της σύσκεψης αλλά και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της ΔΗΜΑΡ που καλείται να πει «ναι» στο εφιαλτικό πακέτο των μέτρων.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, όσοι βιάστηκαν να πουν ότι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί, έχουν κάνει λάθος», υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος σε αυστηρό τόνο κάλεσε την τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την Αγίου Κωνσταντίνου, διαπιστώνεται στασιμότητα στις διαβουλεύσεις, όμως η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της συνεχίζει να επιμένει τόσο στις προτάσεις της περί ισοδυνάμων όσο και στις ενστάσεις της για μέτρα όπως οι οριζόντιες περικοπές που θα πλήξουν τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ευελπιστώντας ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα εισακουστεί.

Στο εσωτερικό του κόμματος πάντως, ο αναβρασμός καλά κρατεί με τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη να ανακοινώνει τη συγκρότηση ρεύματος κατά των μέτρων από κοινού με τον Οδυσσέα Βουδούρη, τον βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά καθώς και 18 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και 23 ακόμη μέλη τοπικών οργανώσεων. Μάλιστα, ο κ. Μιχελογιαννάκης προανήγγειλε την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης τις επόμενες ημέρες, προκειμένου -όπως είπε- «να εξηγήσουμε τη διαφορετικότητά μας».

Στον αντίποδα, ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη και υπεύθυνος Πολιτικής Επικοινωνίας Νίκος Μπίστης –εμμέσως πλην σαφώς- εισηγήθηκε «τράβηγμα αυτιών» και πειθαρχικού τύπου μέτρα για τους διαφωνούντες, δηλώνοντας μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης ότι «οι κ.κ. Βουδούρης και Μιχελογιαννάκης ξεπέρασαν το όριο και τώρα το λόγο έχουν τα συντεταγμένα όρια του κόμματος…».

 «Οι κοινοβουλευτικές έδρες της ΔΗΜΑΡ ανήκουν στο κόμμα. Μπροστά και πίσω από την έδρα του βουλευτή βρίσκεται το κόμμα του», υποστήριξε με τη σειρά του ο Γιάννης Κακουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ζητώντας ευθέως από όσους καταψηφίσουν τα μέτρα να παραιτηθούν!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου