ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ

Μοίρασε το

Χαμηλό παραμένει το βαρομετρικό στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης με τους δύο μικρότερους εταίρους να συνεχίζουν τους λεονταρισμούς και την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς το μέγαρο Μαξίμου, χωρίς πάντως να αμφισβητούν τη σταθερότητα του σχήματος. 

Πρόκειται για μια τακτική «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» που αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας το τελευταίο διάστημα και υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αγωνιώδη προσπάθεια διαφοροποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη από ορισμένες πολιτικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, που όμως δεν προσδοκούν να επιφέρουν μείζονα κρίση. «Οσο απομακρυνόμαστε από τα αμιγώς μνημονιακά ζητήματα τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πίεση που ασκούμε» τονίζει υψηλόβαθμος παράγοντας της Αγίου Κωνσταντίνου.
Η ανάγκη επιβίωσης υποχρεώνει τα ηγετικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να συντηρούν το μέτωπο έναντι της Ν.Δ. Μάλιστα δεν κρύβουν ότι το κλίμα στις σχέσεις με το Μαξίμου έχει δηλητηριαστεί, αποδίδοντας τις ευθύνες σχεδόν αποκλειστικά στον μεγαλύτερο εταίρο τους. Μέσα σε αυτά τα δεδομένα θεωρούν καθοριστική τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προγραμματίζεται για αυτή την εβδομάδα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Επιστρέφοντας το γάντι που τους πέταξαν συνεργάτες του πρωθυπουργού σχετικά με τη στάση τους, που όπως άφησαν να διαρρεύσει προκαλεί διαρκείς μίνι τρικυμίες, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου απάντησαν σε σκληρή γλώσσα.
Με ειρωνική διάθεση το ΠΑΣΟΚ σχολίασε μέσω σημειώματος ότι δεν δίνει σημασία σε «παραπολιτικές» και «αφελείς» προσεγγίσεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «συντονισμένα σχόλια και διαρροές».
Πηγές προσκείμενες στον Ευάγγελο Βενιζέλο καλούσαν ξανά τη Συγγρού να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική και όχι «μονοκομματική αυτοδύναμη παλαιού τύπου».
Στο ίδιο ενοχλημένο ύφος στελέχη της Ιπποκράτους διαπίστωναν πολλά και καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εκτιμώντας ότι «μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αν είχε γίνει η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας».
Κρατούσαν δε αποστάσεις από το «success story» του κ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει επιτυχία χωρίς ουσιαστική στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά και με σκοπό να αποφευχθούν παρερμηνείες, διευκρίνιζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και αγωνίζεται για την αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής». Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναλύσει τις θέσεις του κόμματός του για την κοινωνική πολιτική στις Συκιές Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο το ΠΑΣΟΚ στήνει κάλπες σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη νέων τοπικών οργανώσεων.
Αιχμηρά και συγκρουσιακά επιλέγει να τοποθετηθεί έναντι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και η ΔΗΜΑΡ. «Να πάρει το μήνυμα ο κ. Σαμαράς και να κατανοήσει ότι δεν είναι μόνος του στην κυβέρνηση» ανέφεραν συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι παρατηρούν ότι η απόσταση ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης μεγαλώνει…
Οσο για τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι το Μαξίμου σκέφτεται πρόωρες εκλογές, κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου, σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, αναρωτήθηκαν: «Σε ποιον απευθύνεται ο πρωθυπουργός; Στον κ. Τσίπρα ή στους εταίρους του; Τόσο μυαλό κουβαλάνε όσοι αφήνουν να διαρρεύσουν τέτοια σενάρια».
Υπό το βάρος των διεθνών αντιδράσεων για το λάθος του ΔΝΤ, η ΔΗΜΑΡ επανήλθε και με νέα ανακοίνωση υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή «ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και απάλειψης δυσβάστακτων όρων σε μελλοντική επικαιροποίηση και νομιμοποιεί ισχυρά τη διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους».

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου