ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΝΔ

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε αρχηγός της ΝΔ. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμος ένας απολογισμός της περιόδου αυτής. new deal Κώστας Χριστίδης

Μοίρασε το

Συμπληρώθηκαν δυο χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε αρχηγός της ΝΔ. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμος ένας απολογισμός της περιόδου αυτής.

Ο ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΔ

Ο νέος αρχηγός, παρ’ ότι εξελέγη χωρίς υποστήριξη από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, κατόρθωσε να διατηρήσει την ενότητα του κόμματος. Ακολούθησε μία μετριοπαθή αλλά πάντως σταθερά φιλελεύθερη γραμμή. Άσκησε ήπια αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος. Κατόρθωσε έτσι να εξασφαλίσει την στήριξη των τριών προηγούμενων αρχηγών του κόμματος.

Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την διάρκεια του πρόσφατου 11ου συνεδρίου του κόμματος, προέβη κατά την ομιλία του σε μία επιτυχημένη σύνθεση συντηρητικών και φιλελεύθερων ιδεολογικών απόψεων. Η σύνθεση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου το κόμμα να προσελκύσει ει δυνατόν το σύνολο των ψηφοφόρων. Και από τη δεξαμενή των συντηρητικών ψηφοφόρων και από τη δεξαμενή των φιλελεύθερων.

Ασχέτως τυχόν επιμέρους ιδεολογικών διαφοροποιήσεων ή αιτιάσεων, επιβάλλεται οι πάντες, στελέχη και ψηφοφόροι, να δουν την μεγάλη εικόνα. Αυτή επιτάσσει την συντριβή της καταστρεπτικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και την ανάδειξη ενός νέου, αξιόπιστου κυβερνητικού σχήματος ευρείας λαϊκής υποστήριξης.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Υπήρξε θεαματική βελτίωση στα οικονομικά του κόμματος. Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν από 8,2 εκ. ευρώ ετησίως σε 2,1 εκ. ευρώ (μείωση 74,4% εντός 21 μηνών)!

Από το σημερινό ύψος των λειτουργικών εξόδων, ποσόν 1,6 εκ. ευρώ καλύπτεται ήδη με την συνδρομή της κάρτας μέλους της Ν.Δ. που απέκτησαν 101.761 άτομα. Ελπίζεται δε ότι σύντομα η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται εξ ολοκλήρου για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δανεισμού του κόμματος που κληρονόμησε η νέα ηγεσία από το παρελθόν. Μακάρι να υπάρξει ανάλογη εξυγιαντική πορεία στα δημόσια οικονομικά όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση.

ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Είναι σημαντικό ότι πραγματοποιήθηκε καταστατική αλλαγή βάσει της οποίας καθιερώθηκε πενταετής θητεία για τον αρχηγό του κόμματος, η οποία θα παρατείνεται εάν αυτός είναι πρωθυπουργός. Στην αναγκαία ανανέωση του κόμματος με πιο αξιοκρατικές από ότι στο παρελθόν διαδικασίες συμβάλλει και η δημιουργία Μητρώου Στελεχών, για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αξιόλογα άτομα που ήσαν εκτός πολιτικής μέχρι σήμερα.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΝΕΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Τα δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν, τον Απρίλιο 2016 και τον Δεκέμβριο 2017, σημείωσαν μεγάλη οργανωτική επιτυχία. Κατά το δεύτερο εξ αυτών παρουσιάσθηκε σημαντικό μέρος του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ., εμφανίσθηκαν νέα αξιόλογα στελέχη. Ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση ότι η παράταξη θα είναι έτοιμη να κινηθεί με ταχύτητα και συνέπεια όταν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Στα αρνητικά θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει την πρόωρη ανακίνηση του θέματος διεξαγωγής εκλογών (κάτι που γενικώς, και ίσως στο μέλλον και συνταγματικώς, πρέπει να αποφεύγεται). Τον υπερτονισμό κάποιων ήσσονος σημασίας θεμάτων (π.χ. ‘’μυστικό’’ ταξίδι πρωθυπουργού στο Παρίσι, αλλοπρόσαλλες κινήσεις του υπουργού Άμυνας). Άλλα, αντιθέτως, όπως η καταστρεπτική πολιτική στον χώρο της παιδείας, θα έπρεπε να τυγχάνουν πολύ σκληρότερης κριτικής. Η γενική πορεία, όμως, παραμένει θετική και ελπιδοφόρος.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Κώστα Χριστίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου