ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ

Μοίρασε το

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πολύ κοντά στα όρια ακόμη και της κατάρρευσης, λόγω της εμμονής των δανειστών στις σκληρές απαιτήσεις τους αλλά και υπό το φόβο της γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Αφορμή της νέας εμπλοκής που σημειώθηκε στέκεται η κάθετη άρνηση που προβάλλει η ΔΗΜΑΡ στην αποδοχή του πακέτου για τα εργασιακά.

Ο Φώτης Κουβέλης, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, όσο και στενοί του συνεργάτες, επιμένουν ότι δε συζητούν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προτείνει η τρόικα και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να τις ψηφίσουν στη Βουλή.  Μάλιστα, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας στις αιχμές που άφησε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του με τη φράση  ότι «θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε», υπογράμμιζαν ότι «η ΔΗΜΑΡ με τόλμη και εθνική υπευθυνότητα στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα χωρίς να διαλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα» και συμπλήρωναν ότι «τόλμη και υπευθυνότητα χρειάζεται έναντι της κοινωνίας και των εργαζομένων».

Παρά την έντονη διαφωνία για τα εργασιακά έχει αξία να επισημανθεί ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχουν πρόθεση –όπως λένε– να ανατρέψουν την κυβέρνηση ούτε να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες και ζητούν από τον πρωθυπουργό αφενός να εκτιμήσει και να κατανοήσει ότι έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους για πολλά δημοσιονομικά μέτρα, αντίθετα με τη φυσιογνωμία του κόμματος και τις αρχές τους και αφετέρου να πείσει την τρόικα ότι τα εργασιακά δεν πρέπει να αποτελέσουν μέρος του επίμαχου πακέτου. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλά θα κριθούν τόσο στη φημολογούμενη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όσο και στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ στις 18:30 το απόγευμα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δείχνει έτοιμο να βάλει πλάτη στον Αντώνη Σαμαρά και να στηρίξει και τα εργασιακά, παρά τη διαφωνία του. Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η δημόσια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά και η απάντηση που έδωσε στον πρωθυπουργό σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν οι δυο τους μετά τη σύσκεψη, αναφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες – ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι πρέπει».

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι στην Ιπποκράτους διαμήνυαν ότι εφόσον η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσει τα εργασιακά τότε δε θα τα ψηφίσει κανένας και δε θα έρθουν καν στη Βουλή.
Βεβαίως, τα ερωτήματα που γεννώνται σε μια τέτοια περίπτωση είναι πρώτον αν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό για να εγκριθούν τα μέτρα (με δεδομένες ορισμένες διαρροές κυρίως εκ μέρους των πράσινων βουλευτών), δεύτερον αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα αποδεχτεί και θα υιοθετήσει πιστά και συντεταγμένα μια πιθανή εισήγηση Βενιζέλου για «ναι σε όλα» και τρίτον η ΔΗΜΑΡ, εφόσον δεν κάνει πίσω, θα παραμείνει κυβερνητικός εταίρος ή θα της ζητηθεί να αποχωρήσει;

Την ίδια ώρα ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, «ώστε να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Έλληνες».

Τέλος, στην Ιπποκράτους εγείρουν ζήτημα κινδύνου απώλειας της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας που «δεν είναι προτεκτοράτο», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας πληροφορίών ότι το Βερολίνο ζητά ειδικό «δεσμευμένο» λογαριασμό όπου θα μπαίνουν τα χρήματα της δόσης. «Η δημοσιονομική διαχείριση του κράτους πρέπει να γίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ λίγο αργότερα δόθηκε στη δημοσιότητα συνημμένο κείμενο εκ Γερμανίας που στάλθηκε γι’ ατό το λόγο στην ελληνική κυβέρνηση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου