ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΡΕΕΣ

Μοίρασε το

Η κρίση  των ημερών, με τη διαχείριση των εγκληματικών συμπεριφορών του ναζιστικού μορφώματος, έδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο ,και το μεγάλο έλλειμμα που διαχέει τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας και ιδιαίτερα ορισμένες προοδευτικές εκφράσεις του πολίτικου συστήματος !

Αισθάνομαι σήμερα τη ανάγκη να αναφερθώ στο εμφανές έλλειμμα  ορισμένων κόμματων που ενώ αυτοπροσδιοριζονται “προοδευτικά” αδυνατούν  να διασυνδεθούν με την κοινωνική διεργασία και ανάγκη.

Αδυνατούν δηλαδή να συμβάλλουν  στην επιλογή του πολίτη προκειμένου να οριοθετήσει τη διάφορα ανάμεσα στη ναζιστική ιδεολογία-συμπεριφορά και το σύστημα αξιών που πρεσβεύει και στην αντίστοιχη προοδευτική ,αριστερή επιλογή !
Θεωρώ ότι αυτές οι εγκληματικού  χαρακτήρα  δράσεις του ναζιστικού μορφώματος ,παράλληλα με την ποινική εξέλιξη, δεν αποτέλεσαν  τουλάχιστον την αφορμή  να προκρίνουν τα προοδευτικά- αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα, ώστε να δείξουν ότι η διάφορα των ιδεολογιών  βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι οι μεν σοσιαλιστές προτάσσουν ανθρωποκεντρικές συμπεριφορές και δράσεις πολίτικης ενώ τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα είναι μισάνθρωπα, Με απλά λόγια ο φασισμός θυσιάζει τους ανθρώπους  στο όνομα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο των διακρίσεων και της επιβολής οικονομικής πολίτικης και διοικητικής εξουσίας !

Θεωρώ λοιπόν  ότι η αποκοπή ορισμένων κομμάτων από την κοινωνική διεργασία  και ανάγκη  οφείλεται σε 2 λόγους  :
Ο πρώτος σχετίζεται με την διαπίστωση  πως: Όταν το οικονομικό και πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση  δεν είναι δίκαιο, αυτό δημιουργεί αποστάσεις-σχίσμα στη σχέση επικοινωνίας ανάμεσα στα κόμματα που το εφαρμόζουν, με τον πολίτη και την κοινωνία!
Θολώνουν δηλαδή τα ίδια, στην πράξη, τη δυνατότητα να αυτοπροσδιοριζονται «προοδευτικά» ανθρωποκεντρικα,αναπτυξιακά δηλαδή σοσιαλιστικά !
Ο δεύτερος λόγος -που κατά τη γνώμη μου είναι και ο πλέον επίκαιρος -αναφέρεται στο γεγονός ότι ορισμένα “προοδευτικά “κόμματα έχουν υποστείλει την αποστολή διασύνδεσης  και  αλληλοτροφοδοτησης με την κοινωνια. Δηλαδη έχουν υποκαταστήσει τις λειτουργίες και τις δομές τους από πειθαρχημένους τεχνοκράτες η “αξιωματούχους”του ακρίτου κυβερνητισμου!Προκειται για την κυριαρχία της πλέον συντηρητικής για τη δημοκρατική λειτουργία εκδοχής που αποθεώνει τον “εξουσιοδοτισμο”στους λίγους και… επαΐοντες. Ακυρώνει τον πυρήνα του λόγου ύπαρξης των προοδευτικών κομμάτων τον “κινηματικό-δημοκρατικό” τους χαρακτήρα!
Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε ορισμένα “προοδευτικά” κόμματα θα διαπιστώσει ότι “παρασύρθηκαν” από τις “σειρήνες του εποικοδομήματος” και της επικοινωνιακής δημοκρατίας!,  Στελέχωσαν τις δομές τους από αξιωματούχους η  τεχνοκράτες που μπορούν  μεν να προσφέρουν άλλοθι σε πολιτικές “κορυφής” αλλά δεν μπορούν να διαμορφώσουν μια πολιτική βασης, δηλ κοινωνίας και πραγματικά παραγωγικής ανάγκης !

Με απλά λόγια το κριτήριο για την συμμετοχή των στελεχών των προοδευτικών κομμάτων στις κομματικές δομες, δεν είναι δημοκρατικο, οταν δεν σχετίζεται  και με τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, άλλα μονό με τη “σχέση” αυτού που τους δίνει τον συγκεκριμένο ρόλο !
Είναι προφανές λοιπόν ότι όταν επέρχεται αποκοπή ορισμένων κομμάτων από την πολιτική, κοινωνική άρα και οικονομική διεργασία του κοινωνικού μπλοκ με το οποίο επιθυμούν να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους,  αυτό  δημιουργεί  σύγχυση στις κοινωνικές επιλογές και περιβάλλον «αναμπουμπούλας» στις ναζιστικές ,εγκληματικές συμπεριφορές
Το συμπέρασμα γίνεται πλέον καθαρό :
Η στελέχωση με σεβασμό στην κοινωνική διασύνδεση και  διεργασία λοιπόν, και ο κοινωνικός προσανατολισμός των προοδευτικών η  σοσιαλιστικών κομμάτων  όταν παύει να υφίσταται, τότε επέρχεται μετάλλαξη του χαρακτήρα ,της ανθρωποκεντρικής αναπτυξιακής αποστολής και εκλογική συρρίκνωση
Το “νεο” στις προοδευτικές δημοκρατίες  είναι πρώτα πολιτικό ,δημοκρατικο, εναλλακτικο και με βάση αυτό “ταυτίζεται” με τα πρόσωπα που επιλέγονται να το υπηρετήσουν!

Τα γεγονότα των ημερών δείχνουν και αυτές τις πολιτικές αδυναμίες του σοσιαλιστικου .προοδευτικου χώρου , και ήδη έχουν “ανάψει  κόκκινο” σ όσους επιμένουν πως μπορεί να υπάρξει σωτηρία της χώρα με  « τεχνοκράτες»  και «αξιωματούχους» χωρίς τους πολίτες και την  αλληλοτροφοδοτηση  με την κοινωνική διεργασία !
Και αν κυριαρχήσουν  αυτές οι λογικές τότε δεν θα μιλάμε για το ρολό των κόμματων αλλά παρεών …μιας χρήσης!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου