ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΟΛΑΝΤ…

Μοίρασε το

Στο πολιτικό κέντρο, τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με προοδευτική αντίληψη και στους δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ στοχεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μία ακριβώς εβδομάδα πριν το άνοιγμα της κάλπης των εκλογών.

Σε αντιδιαστολή με τις «κορώνες», τους υψηλούς τόνους και τη «βαθιά» δεξιά προσέγγιση που επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς, η Ιπποκράτους επιλέγει να κινηθεί ορθολογικά και με μετριοπάθεια, ενώ την ίδια ώρα κλείνει το «μάτι» στην Αριστερά και απευθύνει προσκλητήρια συνεργασίας «αλά γαλλικά», ευελπιστώντας να ανακόψει το ρεύμα διαρροών προς ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

Κάντο όπως ο Ολάντ…

Ενδεικτική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, η οποία αφού χαιρέτισε την παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ για την Ελλάδα και για μια διαφορετική πορεία για την Ευρώπη, κάλεσε τις ηγεσίες των ελληνικών αριστερών κομμάτων να μιμηθούν τα συγγενικά τους κόμματα στη Γαλλία και την απόφασή τους να συμπράξουν στο δεύτερο γύρο με το σοσιαλιστή υποψήφιο, προσδοκώντας στην απαρχή μιας ευρύτερης αλλαγής συσχετισμών στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Περιθώρια ενίσχυσης της συσπείρωσης – Όχι στην αποχή 

Σύμφωνα με ανώτερες πηγές της Ιπποκράτους, η συσπείρωση του κόμματος παραμένει αρκετά χαμηλή, σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων, γεγονός που αν και ανησυχητικό από τη μία όψη του νομίσματος, από την άλλη δίνει το περιθώριο για ενίσχυσής της και αύξηση των ποσοστών των ψηφοφόρων εκείνων, οι οποίοι στην τελική ευθεία προς την 6η Μαΐου θα επιστρέψουν στην αρχική τους εστία, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσμετρούσαν ως αισιόδοξο το στοιχείο ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με τη συσπείρωση της ΝΔ, καθώς η «δεξαμενή» του 2009 άγγιζε το δυσθεώρητο για τα σημερινά δεδομένα 43% του εκλογικού σώματος και άρα δυνητικά είναι περισσότερες οι πιθανότητες «επαναπατρισμών» αναποφάσιστων ως τώρα πολιτών. «Ο στόχος της πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ φαντάζει πιο εφικτός από την αυτοδυναμία της ΝΔ», καταλήγουν.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται και η ξεχωριστή βαρύτητα που δίνει στις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Βενιζέλος στο ζήτημα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, κρούοντας καμπανάκι κατά του εφησυχασμού και της αποχής.

Υπευθυνότητα και μεταμέλεια…

«Είναι αλήθεια ότι απογοητεύσαμε και πληγώσαμε χιλιάδες μέλη και φίλους μας τα δυόμισι χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας, το ΠΑΣΟΚ όμως εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που με υπευθυνότητα και σιγουριά μπορεί να συνενώσει τις φιλοευρωπαϊκές και φιλομεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου και με ένα ριζοσπαστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης να βγάλει τη χώρα από την κρίση εντός το πολύ τριών ετών», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν τη διατυπωθείσα «συγγνώμη» του νέου προέδρου, για την οποία σημειώνουν ότι «είναι ειλικρινής» και «κανείς άλλος πολιτικός αρχηγός δεν είχε το σθένος να την επαναλάβει τόσες φορές», ενώ στέκονται με έμφαση σε μια ακόμη αποστροφή των θέσεών του για την ανάγκη «όλοι να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας σε αυτό τον τόπο και ο καθένας, ανάλογα με την αίσθηση ευθύνης και εθνικής και κοινωνικής σοβαρότητας, να πάει στη θέση που του αναλογεί».

«Την αλήθεια κι ας πονάει»

Κορωνίδα της νέας φιλοσοφίας της Ιπποκράτους για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες, τόσο προεκλογικά όσο και μετά την εκλογική αναμέτρηση, είναι η πλήρης εγκατάλειψη της ρητορείας των υψηλών προσδοκιών και του εμπορίου των ψευδαισθήσεων, που, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, «όχι μόνο είναι τακτική επικίνδυνη και εκτός κλίματος αλλά επιπλέον έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, είναι παρωχημένη και παραπέμπει στις χειρότερες εκφάνσεις του παλαιοκομματισμού».

Στηλιτεύουν δε τη στάση Σαμαρά, ο οποίος «υπόσχεται αφειδώς, είναι εκτός τόπου και χρόνου, ντεμοντέ και αναβιώνει το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» που το ΠΑΣΟΚ πληρώνει ακριβά.».

«Την αλήθεια και μόνο αυτή κι ας είναι σκληρή. Κι ας πονάει», αναφέρει η σαφής εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Ακυβερνησία και προϋποθέσεις εξόδου από το μνημόνιο

Για το ΠΑΣΟΚ, η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας την 7η Μαΐου και η προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές θα ζημιώσει την οικονομία και είναι ένα ενδεχόμενο απευκταίο.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και με ευκρίνεια έχει αναφερθεί στον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας, περιγράφοντας παραστατικά τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, εντούτοις σπεύδει να διευκρινίσει ότι το κόμμα του «δεν είναι ένα το κρατούμενο» ούτε δεδομένο για κάθε μορφής σύγκλιση και θέτει τους δικούς του συγκεκριμένους όρους: «Την επομένη των εκλογών δεν υπάρχει δεδομένη κυβέρνηση και δεδομένη πολιτική. Γιατί αν ο λαός δεν εκφραστεί με καθαρό τρόπο κι αν δεν δώσει εντολή με σαφή πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα πλειοψηφία που ξεπερνά το 50%, μπορεί να υπάρχουν 151 βουλευτές στη Βουλή, αλλά δεν θα έχουν πραγματική επαφή με την εκλογική βάση, δε θα έχουν το ηθικό και πολιτικό έρεισμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση και μια πολιτική, που δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού», ξεκαθάρισε την Παρασκευή το πρωί από την Τρίπολη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση για εθνική συμμαχία των δυνάμεων που επιθυμούν τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου με διαρθρωτικές αλλαγές προοδευτικού προσανατολισμού.

Όπως μάλιστα εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η χώρα δεν είναι αιχμάλωτη του μνημονίου και είναι ρεαλιστικός ο στόχος της απεμπλοκής από την κηδεμονία των δανειστών μέσα σε τρία χρόνια, εφόσον βεβαίως επικρατήσει η ψυχραιμία και ο ορθός λόγος έναντι του λαϊκισμού και της στείρας άρνησης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου