ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ …ΑΛΛΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ Η (ΕΠΟΜΕΝΗ) ΔΟΣΗ ΜΑΣ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ

Όλα τα ενδεχόμενα για την υπέρβαση τυχόν αδιεξόδων στη λειτουργία της κυβέρνησης και προβλημάτων στην απόδοσή της, στην αρχή του επόμενου έτους, αφήνει ανοικτά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει μετά από τις γιορτές το πώς θα διαχειρισθεί τους πολιτικούς συσχετισμούς για να τους καταστήσει, αν γίνεται, χρήσιμους στην ευόδωση της πολιτικής του. Βασικό κριτήριό του, όπως λέγεται, θα είναι η διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος του νομοθετικού έργου.
 
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις –πλην εξαιρετικού απροόπτου- σε χρόνο κοντά με τη διασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων για τη λήψη της τέταρτης δόσης του διεθνούς δανείου των δεκαπέντε δισ. ευρώ. 
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του μεγάρου Μαξίμου για τις τρέχουσες εξελίξεις, η προχθεσινή υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011 από τη συμπολίτευση στη βουλή δεν προεξοφλεί την αποτροπή ή την “απορρόφηση” ενδοκομματικών κραδασμών με αφορμή τις συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής. Γι’ αυτό στη βαριά αντζέντα του πρωθυπουργού προστίθεται η αυξημένη φροντίδα και ειδικό πρόγραμμα για τον έλεγχο της παράταξης και για τη διασφάλιση της περαιτέρω στήριξής της στο κυβερνητικό πρόγραμμα. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, διοχετεύονται προς τον Τύπο πρόσφατες αναφορές του κ.Παπανδρέου προς συνεργάτες του, σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος “δεν θα δεχθεί να βρεθεί σε μια κατάσταση ομηρίας α λα Καραμανλή”. Με άλλα λόγια γνωρίζει πως η συγκεκριμένη πολιτική του δεν μπορεί να “περπατήσει” με συμπολιτευόμενους βουλευτές που θα μειώνονται μέχρι τους εκατόν πενηνταένα (όπως την τελευταία διετία της ΝΔ). 

Ανάλογη αποστροφή του κ.Παπανδρέου είχε δημοσιοποιηθεί και πριν από τις τελευταίες εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Τότε σήμαινε απειλή εκλογών αλλά σήμερα, όπως τουλάχιστον λέγεται, δεν σημαίνουν ντε φάκτο πρόωρες κάλπες. “Η πλειοψηφία μπορεί να ”αναπλασθεί”, λ.χ. με στήριξη από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών”, λέγεται χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η φημολογία για την πρόωρη κάλπη κάθε άλλο παρά “συγκρατείται” από το μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους αν και οι ένοικοί τους παραδέχονται πως η εκλογολογία και οι εκλογές αντίκεινται στην πολιτική και τους στόχους της τρόϊκας. 
 
Παράλληλα, η “προετοιμασία” για εσπευσμένες εκλογές συνοδεύεται με την αίσθηση ότι αυτές θα διεξαχθούν σε χρόνο ο οποίος επιβάλλει το σύστημα της λίστας, χωρίς σταυρό…και αυτό εγείρει ζήτημα πιθανού αποκλεισμού μιας εκ νέου υποψηφιότητας αντιρρησιών βουλευτών. 
 
Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι έχει ακόμη λαϊκή στήριξη για τη σκληρή πολιτική της – “τη μόνη διέξοδο από την κρίση”. Ως ενδείξεις για την “αντιεκλογική” επιθυμία του κ.Παπανδρέου πολιτικά στελέχη αναφέρουν την καθυστέρηση στην κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, με πρωτοβουλία του ιδίου αλλά και τη μεγάλη προβολή της σύγκλισης με τον Αντώνη Σαμαρά για τον αναθεωρητικό χαρακτήρα της επόμενης βουλής.
 

Συνέδριο ή συνδιάσκεψη; 

 
Εν τούτοις, Μαξίμου και Ιπποκράτους θεωρούν τον έλεγχο των ενδοκομματικών “φιλίων δυνάμεων” προτεραιότητα εκ των ων ουκ άνευ. Έτσι, μελετούν μια “πλατιά κομματική διαδικασία” για την ενίσχυση των γραμμών του ΠΑΣΟΚ, κατά το πιθανότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου να μην κυριαρχήσει -όπως λένε- η άκαιρη ενδοσκόπηση στο κυβερνητικό κόμμα σε χρόνο που όλες οι δυνάμεις του θα πρέπει να στηρίζουν αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το Μνημόνιο για τη δανειοδότηση. 

Η εκδοχή αυτή, όμως, έχει και τον αντίλογό της. Στελέχη επίσης κοντά στον κ.Παπανδρέου θεωρούν ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο κυβερνητικό κόμμα πρέπει να συγκρατηθούν πριν απειλήσουν στ’ αλήθεια το να εκταμιευθεί έγκαιρα η τέταρτη δόση, η οποία θεωρείται ως το απολύτως απαραίτητο “κλειδί” για την έτσι ή αλλιώς δύσκολη πορεία μέσα στο 2011.

Οι αποκλίσεις μεταξύ των εισηγητών στον πρωθυπουργό έχουν να κάνουν και με την ακριβή μορφή της διαδικασίας που θα επιλεγεί για να ενισχύσει την ενδοκομματική συνοχή. Στελέχη και υπουργοί θεωρούν απαραίτητο ένα έκτακτο συνέδριο. Το θεωρούν απαραίτητο, προκειμένου -μεταξύ άλλων- οι σύνεδροι να εγκρίνουν αποφάσεις για την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αλλά και το περιθώριό του να ασκεί πολιτική πέρα από το όριο των αρχών του, να προχωρήσει σε παραδοχές και προσαρμογές στον αντίποδα της ιδεολογικής προέλευσής του, προκειμένου να αντιμετωπίσει συνθήκες πολέμου όπως οι παρούσες.

Άλλα στελέχη θεωρούν παρακινδυνευμένο το συνέδριο, επειδή “μπορεί να ”επισημοποιήσει” ακόμη και μια διάσπαση ή μια σημαντική διάσταση στην ηγεσία”. Έτεροι συνεργάτες του κ.Παπανδρέου θεωρούν ότι η πραγματοποίηση συνεδρίου θα “έσυρε τον πρωθυπουργό σε μια πρόταση στελεχών που τηρούν αποστάσεις από την ηγετική ομάδα και από πολέμιους του πρωθυπουργικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση”. 

Οι εν λόγω πηγές δείχνουν να προτιμούν μια “καλά οργανωμένη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από το καλοκαίρι”, αναγνωρίζουν όμως προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι υπάρχουσες εκκρεμότητες στο Πολιτικό Συμβούλιο. 

Άλλοι στην κυβερνητική πυραμίδα μιλούν για μια “πανελλαδική συνδιάσκεψη” για την προετοιμασία μιας πιο επίσημης κομματικής διαδικασίας και με ορίζοντα την περίοδο πριν από το τέλος της προθεσμίας για τη διενέργεια εκλογών με λίστα.
 

Απ’ τη Βάσω στο…“άρθρο16”

 
Πολλοί αντιλαμβάνονται ότι -για την ηρεμία στην κοινοβουλευτική ομάδα- δεν αρκούν πρωτοβουλίες όπως η συγκρότηση επιτροπής υπό τη Βάσω Παπανδρέου για συλλογή υπογραφών και δημοψήφισμα στην ΕΕ γύρω από το ευρω-ομόλογο. Λίγο μετά την ανάδειξή της σε “πρώτη” της επιτροπής, η πρώην υπουργός ήταν η πιο δύσπιστη για την αξιοπιστία του νέου προϋπολογισμού αν και τον ψήφισε. 
 
Το πιο πιθανό είναι να συνεχισθούν οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος. Το ρεύμα της κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας στο ΠΑΣΟΚ θα υψώνεται όσο προχωρούν οι αλλαγές (“όρων ζωής”) σε κοινωνικές ομάδες/παραδοσιακούς συμμάχους του κυβερνητικού κόμματος από τη μεσαία τάξη.
 
Ωστόσο, ο κ.Παπανδρέου δηλώνει αποφασισμένος “να το πάει μέχρι εκεί που πηγαίνει”…για “σύγκρουση μέχρις εσχάτως” μίλησε στη βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης. Γι’ αυτό, αρκετοί αναμένουν -μεταξύ άλλων- να ανοίξει νωρίς και η συζήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τον χαρακτήρα των ανωτέρων/ανωτάτων ιδρυμάτων….και σε συνθήκες κρίσης. 

“Θα αποδεσμεύσουμε τις πανεπιστημιακές σχολές από τον κεντρικό έλεγχο…Η παιδεία μας είναι δωρεάν αλλά θα δεχθούμε ένα σύστημα χρηματοδότησης προς πανεπιστήμια για να γίνουν ανταγωνιστικά για τους φοιτητές”, είπε προχθές ο πρωθυπουργός στο περιοδικό “Newsweek”.

Αρκετοί θυμήθηκαν ότι περί το άρθρο 16 του συντάγματος σημειώθηκε η ενδοκομματική πρώτη κατ’ εξοχήν διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου προ ολίγων ετών και ότι επ’ αυτού του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ “έχτισε” το μεταγενέστερο “18%” της δημοσκοπικής δημοφιλίας του…

Το κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Η Άποψη”

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου