Κάτω από το όριο του 20% ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Θανάσης Κ. μεταφέρει και αναλύει τα αποτελέσματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Το Μακεδονικό και το Μάτι του έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. new deal σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. μεταφέρει και αναλύει τα αποτελέσματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Το Μακεδονικό και το Μάτι του έχουν κάνει μεγάλη ζημιά.


Οι «κυλιόμενες» δημοσκοπήσεις αρχίζουν να προκαλούν βαθιά ανησυχία στο Μαξίμου. Παρά τα κύματα «παροχών» των τελευταίων μηνών, η πρόθεση ψήφου για το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υποχωρεί, για πρώτη φορά εδώ κι ένα χρόνο περίπου, κάτω από το 20%. Με περαιτέρω πτωτική τάση… Οι κανονικές δημοσκοπήσεις δεν το δείχνουν ακόμα τόσο καθαρά. Αλλά οι «κυλιόμενες» το δείχνουν ήδη…

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει «χαμηλή συσπείρωση» (52-60%) δεν είναι ιδιαίτερα «παρηγορητικό». Γιατί ένα μεγάλο μέρος από το «υπόλοιπο» έχει ήδη μετακομίσει σε άλλα κόμματα – και το δηλώνει. Παραμένει «αναποφάσιστο» ένα 15% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πριν τέσσερα χρόνια.  Δηλαδή 5% του εκλογικού σώματος. Αλλά κι αυτοί δεν είναι σίγουροι…

Κάτω από το όριο του 20%

Αυτή τη στιγμή, το 20% δεν είναι το κατώτατο όριο της εκλογικής πρόβλεψης για το ΣΥΡΙΖΑ (ίσως είναι χαμηλότερα), ενώ το 25% είναι το «ταβάνι» (αν και μάλλον απίθανο πλέον). Η «κεντρική πρόβλεψη» είναι πιο κοντά στο 22,5%! (Τα 26% και 27% καλύτερα να τα ξεχάσει…)

Όταν μετράνε αναλυτικά, κατά μείζονες περιφέρειες της χώρας, τα πράγματα φαίνονται ακόμα πιο απογοητευτικά:

Στη Βόρειο Ελλάδα η εκτίμηση της σημερινής εκλογικής δύναμης (όχι «πρόθεση ψήφου», αλλά εκτίμηση τελικού αποτελέσματος), δεν ξεπερνά συνολικά το 16% του τοπικού εκλογικού σώματος (33% του συνόλου). Εδώ το Μακεδονικό τους έκανε πολύ μεγάλη ζημιά…

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής (πρώτη δεύτερη Αθηνών, πρώτη δεύτερη Πειραιώς και Υπόλοιπο) δεν ξεπερνά το 20% του τοπικού εκλογικού σώματος (35% του συνόλου). Εδώ η φονική καταστροφή στο Μάτι, τους έκανε πολύ μεγάλη ζημιά, πέρα απ’ όλα τα άλλα…

Και σε όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 23% του εκλογικού σώματος (32% του συνόλου).

Αν τα αθροίσετε όλα αυτά, δεν ξεπερνούν πανελλαδικά το 20%! Και αποτελούν «ταβάνι» (σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις). Εδώ και η «κεντρική εκτίμηση» του 22,5% που δίνουν οι «πανελλαδικές δημοσκοπήσεις» μοιάζει πολύ αισιόδοξη για το ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλιάζει δημοσκοπικά και ο Τσίπρας

Τα πράγματα όμως είναι ακόμα χειρότερα δημοσκοπικά για τον Τσίπρα:

Πρώτον, γιατί αυτά τα αποτελέσματα που διαβάζουμε στις «πανελλαδικές» δημοσκοπήσεις ΔΕΝ είναι αυτά που πράγματι προκύπτουν από τα ερωτηματολόγια. Είναι «στατιστικά διορθωμένα». Οι δημοσκόποι «διορθώνουν» τις συνολικές απαντήσεις, για να τις κάνουν πιο «αντιπροσωπευτικές» του εκλογικού σώματος. Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα για το τι ψήφισαν την προηγούμενη φορά, οι «διορθώσεις» οδηγούν σε «αποκλίσεις» από την πραγματικότητα.

Παλαιότερα υπήρχε η σοβαρή υποψία ότι περισσότεροι ερωτώμενοι δήλωναν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ από την πραγματικότητα. Αυτό λέγεται το «σύνδρομο του φόβου». Και η στατιστική «διόρθωση» έτεινε να μειώνει τεχνητά τα τωρινά ποσοστά του. Τώρα υπάρχει η υποψία ότι οι ερωτημένοι δεν δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (το «σύνδρομο της ενοχής»). Κι έτσι η στατιστική διόρθωση είναι πιθανό να αυξάνει τεχνητά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Επομένως αυτά τα τελικά που διαβάζουμε τώρα, είναι ίσως «φουσκωμένα». Στην πραγματικότητα η εκλογική του δύναμη είναι ακόμα μικρότερη.

Όταν διαβάζαμε, πριν ενάμιση χρόνο, πρόθεση ψήφου πανελλαδικά 20% (στατιστικά διορθωμένη), μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα 23%… Κι όταν διαβάζουμε σήμερα πρόθεση ψήφου πανελλαδικά 21% (στατιστικά διορθωμένη), μπορεί να είναι στην πραγματικότητα 18%…

Η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ

Δεύτερον, (και ενισχυτικό του προηγουμένου): η «παράσταση νίκης» συνεχώς διευρύνεται υπέρ της ΝΔ! Δηλαδή όταν ερωτούνται οι άνθρωποι ποιος νομίζουν ότι θα κερδίσει (ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι) – δηλαδή τι εντύπωση αποκομίζουν απ’ όσα ακούνε γύρω τους (στον περίγυρό του ο καθένας) – απαντάνε ότι η διαφορά υπέρ της ΝΔ μεγαλώνει συνεχώς!

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

Είτε ότι η διαφορά έχει παγιωθεί (δεν μειώνεται), οπότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πειστεί πια πως δεν αντιστρέφεται πλέον, άρα διευρύνεται συνεχώς η προσδοκία νίκης της ΝΔ.

Είτε και η διαφορά μεγαλώνει και οι άνθρωποι αυτό ακούνε στον περίγυρό τους και αυτό «αποκαλύπτουν», όταν ερωτώνται για την «παράσταση νίκης».

Το σίγουρο είναι ότι η διαφορά ΔΕΝ μειώνεται. Το πιθανότερο είναι ότι σταδιακά μεγαλώνει κι όλα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ενοχλεί

Άλλη ένδειξη συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ποσοστό όσων διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πανελλαδική κλίμακα. Το ποσοστό αυτό παραμένει 66-71% (μέσα και οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ)! Από αυτό το πλειοψηφικό μέρος του εκλογικού σώματος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιμένει να πάρει σχεδόν τίποτε.

Η «δεξαμενή» από την οποία περιμένει να αντλήσει είναι, αρχικά, το υπόλοιπο: πού φτάνει το 29-33%… Πρόκειται γι’ αυτούς που δηλώνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών τους ικανοποιεί (15% το πολύ), ή δεν τους ενοχλεί ιδιαίτερα (άλλο τόσο περίπου).

Εδώ όμως, περιλαμβάνεται ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, ένα μικρότερο μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ κι ένα μέρος των ψηφοφόρων κάποιων μικρότερων κομμάτων που δεν αναμένεται να μπουν στη Βουλή (π.χ. Ποτάμι, Τζήμερος κλπ).

Αν αφαιρεθούν αυτά τα ποσοστά, τότε η πραγματική «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παραπάνω από 22% το πολύ. Δηλαδή αν την εξαντλήσει φτάνει το 22%. Συνήθως τα κόμματα που βρίσκονται σε αποδρομή ΔΕΝ εξαντλούν τη «δεξαμενή» τους.

Τέλος, τα υπόλοιπα «ποιοτικά» ευρήματα των δημοσκοπήσεων, επιβεβαιώνουν απολύτως ότι η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς για το ΣΥΡΙΖΑ:

όσοι δηλώνουν ότι ΔΕΝ είναι ευχαριστημένοι από την κατάσταση,

όσοι δηλώνουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν κι άλλο,

όσοι δηλώνουν ότι στην πραγματικότητα ΔΕΝ βγήκαμε από τα μνημόνια,

όσοι δηλώνουν ότι τους «ξεγέλασε ο ΣΥΡΙΖΑ», αυξάνονται συνεχώς ως ποσοστά του συνολικού εκλογικού σώματος!

Οι δείκτες της μιζέριας

Όλοι αυτοί οι «δείκτες μιζέριας» (όπως λέγονται), είναι πάνω από 75%, ενίοτε πάνω κι από 82%! Και ανεβαίνουν… Άρα η πραγματική «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκεί γύρω στο 20-22%! Και για να πιάσει τελικά τέτοια ποσοστά, πρέπει να την «εξαντλήσει», πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη σημερινή «δημοσκόπηση» για τις Ευρωεκλογές. Δεν είναι κανονική δημοσκόπηση! Είναι περισσότερο κάποιος μέσος όρος των δημοσκοπικών ευρημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές παίρνει λιγότερο απ’ ό,τι στις εθνικές εκλογές! Άρα για τη ΝΔ το 36% (στις ευρωεκλογές) είναι σήμερα η «βάση». Στις εθνικές εκλογές θα κινηθεί υψηλότερα. Πράγμα που σημαίνει ότι με 36% αφετηρία στις ευρωεκλογές, είναι πιθανό πια για τη ΝΔ ένα 40% στις εθνικές εκλογές.

Τα μικρά κόμματα αντίθετα, παίρνουν στις ευρωεκλογές περισσότερο απ’ όσο στις εθνικές εκλογές. Πράγμα που σημαίνει ότι από το 23,2 που αθροίζουν σήμερα (ΧΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ), θα πέσουν, ας πούμε, στο 22% (τόσο τους δίνουν και οι τωρινές πανελλαδικές δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές).

Ενώ τα «ανεκπροσώπητα κόμματα» (αυτά που δεν περνάνε το όριο του 3%) μένουν περίπου στα ίδια. Γύρω στο 14% (τόσο περίπου τους δίνουν οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις σήμερα για τις εθνικές εκλογές). Πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό που απομένει για το ΣΥΡΙΖΑ είναι το πολύ 24%, αν δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ καμία επιδείνωση σε βάρος του μετά τον Ιανουάριο κι αν δεν υπάρξει καμία «τιμωρητική διάθεση» εναντίον του στο εκλογικό σώμα.

Αλλά επειδή μέσα στις κοινωνία όλοι οι ποιοτικές δείκτες χειροτερεύουν για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ πιθανό πια να κινηθεί χαμηλότερα από τα ποσοστά αυτά. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το 22,5% παραμένει τώρα η «οροφή» του! Ενώ μπορεί πια να πέσει και παρακάτω. (Και μη ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι ευρήματα του παρελθόντος, και «στατιστικά διορθωμένα» – γεγονός που τεχνητά «βελτιώνει» την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα…)

Ελπίδες για δημοσκοπική ανάκαμψη δεν υπάρχουν

Για ποιο λόγο διαψεύδονται όλες οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για δημοσκοπική ανάκαμψη; Για πολλούς λόγους, εκ των οποίων ένας είναι ο σημαντικότερος: Γιατί διέψευσε τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε:

Τα «επιδόματα» που μοίρασε ήταν μικρότερα απ’ όσα περίμεναν όσοι τον είχαν πιστέψει (και τα παίρνει πίσω, στο σύνολό τους κάποιες φορές, μέσα από τη φορολογία). Δεν εισπράττονται ως «ανακούφιση». Εισπράττονται περισσότερο ως «κοροϊδία»…

Οι υποψηφιότητες του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνουν ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν… υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες! Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν θα κερδίσει πουθενά, ενώ δεν θα καταφέρει σχεδόν πουθενά να μπει ούτε καν στο δεύτερο γύρο! Ο Τσίπρας είχε προεξοφλήσει ότι θα επιλέξει για δήμους περιφέρειες, υποψηφίους που «θα τρίβουμε τα μάτια μας» και που «δεν ξέρουν να χάνουν». Και επέλεξε τελικά υποψηφίους… εντελώς άγνωστους! Και πάλι δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες που διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Και το περιβόητο «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά» κατάντησε το …«συντομότερο ανέκδοτο»! Χειρότερα δεν μπορούσε να πάει. Υπουργοποίησε κάτι… «κηπουρούς», κάτι άγνωστους, κάτι παλαιούς υβριστές του, απομεινάρια του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που δεν τους θυμούνται ούτε οι παλαιοί ΠΑΣΟΚτζήδες, κάτι «ορφανά» του Άκη και «παραπαίδια» του Γιώργου – δύο όλα κι όλα και μια… «περιπατήτρια» από τις πάλαι ποτέ «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον τρολλάρουν πια ακόμα και οι δικοί του. Ο πιο τζούφιος «ανασχηματισμός» ever. Και πάλι δραματική διάψευση προσδοκιών που ο ίδιος ο Τσίπρας δημιούργησε. Στην πολιτική τίποτε δεν είναι πιο καταλυτικό από τη διάψευση προσδοκιών. Και ποτέ δεν μένει «απλήρωτο!»

Αν πει ΠΑΣΟΚ η Φώφη και σκάνδαλα η ΝΔ

ΥΓ.1 η Φώφη μπορεί με μια μόνη κίνηση να αυξήσει τα ποσοστά της: Εγκαταλείποντας το όνομα ΚΙΝΑΛ που δεν έχει νόημα πια – και επιστρέφοντας στο «ΠΑΣΟΚ». Αυτό θα κάνει ζημιά στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ.2 η ΝΔ μπορεί με μια κίνηση να διευρύνει κι εκείνη τα ποσοστά της: Να ανακοινώσει από τώρα ποιες περιπτώσεις σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει μετά τις εκλογές.

Η Novartis θα είναι ασφαλώς μια τέτοια περίπτωση – έτσι κι αλλιώς.

Και η Attica Bank.

Και όλος ο φάκελος «Βενεζουέλα».

Αλλά και οι καταγγελίες για εξαγορά συνειδήσεων στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες!

Για να πάρει και μια απάντηση ο θρασύς Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών που… απειλεί κι όλα. Και που δεν θα είναι στη θέση του ως το τέλος του χρόνου. Φυσικά αν αποδειχθεί ότι μια διεθνής συμφωνία πέρασε με μηχανισμούς εξαγοράς-διαφθοράς και αθέμιτης εξωτερικής παρέμβασης – είτε στη μία από τις δύο χώρες, είτε και στις δύο, πολύ περισσότερο – αυτό είναι από μόνο του σημαντικός λόγος ακυρότητας. Θα το κάνουν οι Σκοπιανοί, αν χάσει τις εκλογές ο Ζάεφ, έτσι κι αλλιώς. Αν το κάνουμε κι εμείς – ή αν το εξαγγείλουμε, έστω – θα πάρουν ένα καλό μάθημα όσοι το έκαναν να μη το ξανακάνουν. Εντός κι εκτός. Κι όσοι το ανέχθηκαν, να μη τον ανεχθούν ξανά. Επίσης εντός κι εκτός.

ΥΓ.3 Το παιγνίδι για το ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε πια. Δεν «γυρίζει»!  Μόνο να χειροτερέψει μπορεί. Όσα προσπάθησαν ως τώρα, ΔΕΝ τους βγαίνουν. Ένα ακόμα που τους μένει (η Novartis), θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Η κοινωνία τους το φωνάζει. Οι «κυλιόμενες» τους το δείχνουν. Ακόμα και οι δικοί τους αρχίζουν να το λένε φωναχτά. Και να ζητάνε εκλογές διαφυγής το ταχύτερο.

Όταν το «επιτελείο» διασπάται πριν την τελική μάχη, δεν υπάρχει πια «σωσμός».

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου