ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΣΑΜΑΡΑ

Μοίρασε το

του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ 

Μια ανάσα από τον ορισμό συνάντησής τους βρίσκονται ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, αφού η διά του Τύπου ανταλλαγή “μηνυμάτων” εξελίσσεται τόσο παραγωγικά όσο και η -κατά το μέγαρο Μαξίμου- “αναγκαία καλή προετοιμασία πριν από την όποια επαφή”.

Η γλώσσα που τα κόμματα εξουσίας χρησιμοποιούν δημοσίως δεν αναδεικνύει την εξέλιξη της προετοιμασίας, ωστόσο είναι απολύτως αισθητό στην κοινωνία ότι “λειαίνονται οι γωνίες” στην πολιτική αντιπαράθεση.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν εγκαταλείπουν τις αιχμές εναντίον αλλήλων ούτε την επιφυλακτικότητα που κρίνεται απαραίτητη για το επόμενο βήμα στην “κινούμενη άμμο” της συγκυρίας.

Η κατ’ αρχήν απόφαση των αρχηγών των κομμάτων εξουσίας θέλει τον καθένα τους “να αποδεικνύει πρακτικά την υπευθυνότητά του, από τη θεσμική θέση του”. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους αρχηγούς ή πολιτικές προσωπικότητες που θα δεχθεί ο πρωθυπουργός, επέρχεται συγκατάβαση ανά θέμα ή περίσταση αλλά η Αριστερά αποκλείει εξ αρχής την όποια σύμπραξη ή ανοχή για την εν γένει οικονομική πολιτική.

Ο κ.Παπανδρέου θα επιδιώξει πολιτικές συγκλίσεις και κοινωνικές συσπειρώσεις γύρω από το πρόγραμμά του, το οποίο εκτείνεται και πέραν των αλλαγών στο κράτος, οι οποίες ήδη προκαλούν ενδοκομματικούς τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ. Την ενδοχώρια συναίνεση που αναζητεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να διευκολύνει το διεθνές και ευρωπαϊκό κλίμα.

Διεθνές περιβάλλον και συγκλίσεις

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στην ΕΕ θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα ήταν απλώς το πρώτο πεδίο δοκιμής για τις συνέπειες και την αντιμετώπιση της κρίσης. Εν τούτοις, οι σκοπιμότητες στο εσωτερικό κομματικό σύστημα μπορεί να υποσκάψει τις πολιτικές αποφάσεις για μια συντεταγμένη συνεργασία ανάγκης.

Για παράδειγμα, ουδόλως αποκλείεται η προσέγγιση Παπανδρέου-Σαμαρά να δοκιμασθεί λ.χ. από την εγγύτητα των θέσεων της Ντόρας Μπακογιάννη με την πολιτική του πρωθυπουργού, ενώ είναι βέβαιον ότι ενδοκομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε μάχη με μια συμφωνημένη πλατφόρμα εξόδου από την κρίση, με αφορμή λ.χ. τις μεταρρυθμίσεις στις επιχειρήσεις της Κοινής Ωφέλειας.

Είναι ενδεικτική η προχθεσινή σκληρή παρέμβαση της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, με ευθείες και σκληρές βολές εναντίον του υπουργού Οικονομίας και με υπόδειξη στον πρωθυπουργό – να αλλάξει αμέσως τη στάση του προς το διεθνές σύστημα πιστωτών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οργανώνεται το παραδοσιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ, στη βάση αρχών που -κατά την άποψή του- προδίδονται σήμερα. Ο Αλέξης Μητρόπουλος συνέστησε Ένωση για την κοινωνική Πολιτική και την Προστασία της Εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται οι επεξεργασίες από τον Γιάννη Δημαρά και ιδεολογικά συγγενικές ομάδες για “γέφυρες” μεταξύ Αριστεράς του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Από χάρι μέχρι Καρχιμάκη

Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε από τον κομματικό χώρο του και από όμορους συγκατάβαση και περίοδο χάριτος ενός έτους για την άσκηση πολιτικών πέρα από το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, υπουργοί του δεν διστάζουν (πια) να παροτρύνουν ανοικτά συντρόφους και ομολόγους τους “να αποχωρήσουν, αν δεν αντέχουν το βάρος της δοκιμασίας και δεν συνειδητοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Η Ιπποκράτους και ο γραμματέας Μιχάλης Καρχιμάκης ετοιμάζουν εναργώς αντίμετρα για τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα πολλαπλασιασθούν μέχρι τον Μάρτιο, οπότε θα ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις και οι αλλαγές καθεστώτος υπαλλήλων στον κυρίως και στον ευρύ δημόσιο τομέα. Το κομματικό σχέδιο περιλαμβάνει επαναλειτουργία των περιφερειακών οργανώσεων και ουσιαστική ενεργοποίηση τριμερών διαύλων μεταξύ υπουργών-κόμματος και βουλευτών.

Παράλληλα, προβλέπονται σενάρια εργασίας για την “αντικατάσταση” τυχόν απωλειών από πολιτικές συνεργασίες, έστω και για την επίτευξη επιμέρους στόχων. Αυτή τη λογική θα εκτεθεί από τον κ.Παπανδρέου στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Μια…συνταγματική προσέγγιση


Μετά την ολοκλήρωση αυτών των επαφών, που θα δείξουν κατ’ αρχήν την απήχηση της σκληρής πολιτικής του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθούν οι πολιτικές συναντήσεις κορυφής, κατά τις οποίες -πλην εξαιρέσεων- είναι δύσκολο ή πολιτικά ανώφελο για όλους να επιτευχθούν εφ’ όλης της ύλης συνεργασίες. Προς το παρόν, μαξίμου και Ρηγίλλης συνιστούν αυτοσυγκρτάτηση και θεωρούν πρώϊμη οποιαδήποτε αναφορά στις συναντήσεις.

Πολιτικές πηγές όμως ήδη χαρακτηρίζουν θετική την πρώτη απάντηση Σαμαρά στην αποστροφή Παπανδρέου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη σπουδή του να συστήσει αρμόδια κομματική επιτροπή. Εκτιμούν ότι αναγγέλλεται συγκαταβατική στάση για αρκετά φλέγοντα μέτωπα που συνδέονται με τις συνταγματικές αλλαγές, όπως αυτό της Παιδείας και των αλλαγών στην Κοινή Ωφέλεια.

Η κυβέρνηση όμως ενδιαφέρεται κυρίως για τη στάση της ΝΔ γύρω από τα θέματα οικονομίας και αλλαγών στο κράτος και αναμένει την αντίδραση της Ρηγίλλης στις ομιλίες των Στρως-Καν και Ρεν στη βουλή, την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου