ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ “ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ”

Μοίρασε το

“Οι βουλευτές δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την ευθύνη που τους αναλογεί στους πολίτες, επειδή φοβούνται να την αναλάβουν. Είναι εθνικό καθήκον των βουλευτών να μην επιτρέψουν να παιχθεί η τύχη της χώρας στη ρουλέτα των εκλογών’’ δήλωσε ο Μάξιμος Σενετάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα στην εφημερίδα’’ Πατρίς’’.

Στο φλέγον ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι αντί να την αξιοποιούμε “για να στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ενότητας στον κόσμο που μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, πάμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο’’ και συμπλήρωσε ‘’Μόνο σε μια χώρα “φρενοκομείο” για να επικαλεστώ τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γίνονται αυτά…’’.

Στα σενάρια που φούντωσαν μετά την πρώτη ψηφοφορία της προεδρικής εκλογής, περί την δημιουργία μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή μιας οικουμενικής κυβέρνησης είχε τονίσει κατηγορηματικά: “Όσοι συνδέουν την προεδρική εκλογή με την …ελεγχόμενη πτώση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης κινούνται στα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η εθνική ενότητα δεν επιτυγχάνεται με όρους “παράδοσης-παραλαβής” της εξουσίας. Η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Και αυτό ισχύει για όλους”

Ο κ. Σενετάκης τόνισε πως οι πρόωρες εκλογές είναι αντίθετες με την βούληση του ελληνικού λαού και όταν ρωτήθηκε αν αυτό είναι μόνο ένα δημοσκοπικό εύρημα ξεκαθάρισε: “Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται το δημοσκοπικό εύρημα που δείχνει την πλειονότητα των πολιτών να μη θέλουν εκλογές, τότε αυτοαναιρείται όταν επικαλείται τις δημοσκοπήσεις για να μιλήσει για δήθεν δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης και πολιτικής εκπροσώπησης”

Ο βουλευτής του Ηρακλείου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσίπρα “Εμείς θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν’’, σχολίασε σκωπτικά: “Το αφήνω στην κρίση κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Κατά τη γνώμη, επειδή δεν θεωρώ αφελή τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι με κάθε τέτοια δήλωση επιβεβαιώνει την υποψία ότι δεν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει…’’ Σε ό,τι αφορά στη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σενετάκης τη συνέγκρινε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ το 2009: “Όπως τότε ο Γιώργος Παπανδρέου τους έλεγε πως “λεφτά υπάρχουν”, αλλά δεν τους έλεγε πού υπάρχουν. Έτσι και σήμερα ο κ. Τσίπρας τους λέει τι θα ήθελε να κάνει με αυτούς που έχουν τα λεφτά, αλλά δεν τους λέει πως θα το κάνει’’.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερώτηση: κ. Σενετάκη θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;

Απάντηση: Πρέπει να βρεθούν.

[quote text_size=”small”]

Οι βουλευτές έχουν ευθύνη απέναντι στον τόπο και σε εκείνους που τους εξέλεξαν πριν από δυόμιση χρόνια. Δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την ευθύνη που τους αναλογεί στους πολίτες, επειδή φοβούνται να την αναλάβουν. Είναι εθνικό καθήκον των βουλευτών να μην επιτρέψουν να παιχθεί η τύχη της χώρας στη ρουλέτα των εκλογών.

[/quote]

Ερώτηση: Από πότε είναι ρουλέτα η λαϊκή ετυμηγορία; Οι εκλογές είναι ύψιστη στιγμή της Δημοκρατίας.

Απάντηση: Αναμφισβήτητα και είναι. Όταν διενεργούνται υπό συνθήκες συνταγματικής τάξης και πολιτικής ομαλότητας. Όταν οι πολίτες έχουν την ευχέρεια να κρίνουν το έργο μιας κυβέρνησης, να αξιολογήσουν μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και να αποφασίσουν ορθολογικά, όχι φοβικά. Εδώ κάποιοι πάνε να παραβιάσουν τη συνταγματική τάξη για να εξυπηρετήσουν κομματικούς εγωισμούς, να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια την ώρα που η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας και να εξαναγκάσουν τους πολίτες να κρίνουν ένα κυβερνητικό έργο ημιτελές κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ατελές. Και ερωτώ: Ποιος θα κερδίσει και τι από τις εκλογές-ρουλέτα; Ποιο πολιτικό πρόβλημα θα λύσουν; Το πιθανότερο είναι προκληθεί πολιτική αστάθεια και αδικαιολόγητη πόλωση, σε μια στιγμή όπου η χώρα μετέρχεται από μια κατάσταση μακράς ύφεσης σε μια κατάσταση σταδιακής ανάκαμψης και χρειάζεται περισσότερο πολιτική συναίνεση.

[quote text_size=”small”]

Αντί λοιπόν να αξιοποιήσουμε την προεδρική εκλογή για να στείλουμε ένα μήνυμα εθνικής ενότητας στον κόσμο που μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, πάμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Μόνο σε μια χώρα “φρενοκομείο” για να επικαλεστώ τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γίνονται αυτά…

[/quote]

Ερώτηση: Είπατε ότι κάποιοι παραβιάζουν τη συνταγματική τάξη. Σας θυμίζω όμως ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας προβλέπεται στο Σύνταγμα…

Απάντηση: …Μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα. Πρόκειται για άλλη μια ελληνική ιδιοτυπία.

[quote text_size=”small”]

Κάποιοι θεωρούν “θεσμικό λάθος” τη διάταξη του Συντάγματος που ορίζει ότι σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 200 ή 180 βουλευτών, διαλύεται η Βουλή και διενεργούνται εκλογές.

[/quote]

Μάλιστα τότε, που τη συγκεκριμένη διάταξη εισήγαγε η ΝΔ, είχαν υπάρξει διαφωνίες από την τότε αντιπολίτευση με τους αρχηγούς τότε της Ένωσης Κέντρου Γεώργιο Μαύρο και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου να συμφωνούν και να προβλέπουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επέρχονταν πόλωση του δημόσιου βίου. Μετά από 40 χρόνια οι προβλέψεις τους επιβεβαιώνονται.

Ερώτηση: Και γιατί εφόσον ήταν “θεσμικό λάθος”, όπως αναφέρετε, δεν διορθώθηκε ποτέ;

Απάντηση: Υποθέτω επειδή ποτέ η χώρα δεν αντιμετώπισε το φαινόμενο που παρατηρούμε σήμερα. Οι πολιτικές ηγεσίες της Μεταπολίτευσης, παρά τις βαθιές πολιτικές διαφωνίες τους, σεβόντουσαν πάντα το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη που αξιώνει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας να εξασφαλίζεται πολιτική συναίνεση, ώστε ο Πρώτος Πολίτης να συμβολίζει την ενότητα του Έθνους, πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις. Για αυτό και ουδέποτε στο παρελθόν καμία πολιτική ηγεσία, κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έκανε μικροπολιτική σπέκουλα με ένα “θεσμικό λάθος” που έγινε όμως με τη σοφή πρόνοια να ενώνει και όχι να διχάζει τους Έλληνες.

Ερώτηση: Εννοείτε πως με την άρνηση της η αντιπολίτευση να συναινέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διχάζει το λαό;

Απάντηση: Εκ των πραγμάτων εκεί οδηγούμαστε. Ο λαός είναι ήδη διχασμένος. Η πλειονότητα δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Και αυτό το ποσοστό, διαρκώς αυξάνει, όσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα.

Ερώτηση: Με συγχωρείτε αλλά αυτό λένε οι δημοσκοπήσεις.

Απάντηση: Προφανώς. Είναι ένα εύρημα που απηχεί την πραγματικότητα και το επικαλούμαι.

Ερώτηση: Το επικαλείστε επειδή σας βολεύει.

Απάντηση: Το επικαλούμαι γιατί απηχεί μια πραγματικότητα που πρέπει να συνυπολογίσει και η αντιπολίτευση όταν επιλέγει να κάνει πολιτική με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να στηρίξει το αυθαίρετο επιχείρημα της περί “μη νομιμοποιημένης” κυβέρνησης.

Ερώτηση: Είναι “αυθαίρετο” το επιχείρημα;

Απάντηση: Φυσικά.

[quote text_size=”small”]

Δεν είναι δυνατό να αξιολογούμε τις δημοσκοπήσεις κατά πως μας βολεύει. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται το δημοσκοπικό εύρημα που δείχνει την πλειονότητα των πολιτών να μη θέλουν εκλογές, τότε αυτοαναιρείται όταν επικαλείται τις δημοσκοπήσεις για να μιλήσει για δήθεν δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης και πολιτικής εκπροσώπησης. Απλά πράγματα.

[/quote]

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μια κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” ή μια “οικουμενική κυβέρνηση” θα έδινε διέξοδο στο πολιτικό αδιέξοδο της προεδρικής εκλογής, θα διασφάλιζε την εθνική ενότητα και θα διαπραγματευόταν καλύτερα την “επόμενη μέρα” με τους δανειστές;

Απάντηση:

[quote text_size=”small”]

Όσοι συνδέουν την προεδρική εκλογή με την …ελεγχόμενη πτώση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης κινούνται στα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η εθνική ενότητα δεν επιτυγχάνεται με όρους “παράδοσης-παραλαβής” της εξουσίας. Η εξουσία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Και αυτό ισχύει για όλους. Όπως ισχύει πως πάνω και πέρα απ’ όλους είναι το συμφέρον της χώρας και η ευημερία των πολιτών.

[/quote]

Ερώτηση: Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που δεν θέλει να συνεχιστεί η πολιτική των Μνημονίων και θέλει να καταψηφίσει την κυβέρνηση που εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης.

Απάντηση: Και ποιος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει πολιτική λιτότητας και να δυσαρεστεί τον κόσμο; Το αντίθετο. Ακριβώς επειδή θέλουμε να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με αυτήν την κατάσταση, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Σας θυμίζω. Δεν έφεραν την κρίση τα Μνημόνια. Η κρίση έφερε τα Μνημόνια και το εσφαλμένο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζαμε επί σειρά ετών.

Ερώτηση: Ναι αλλά θα σας έλεγε κάποιος πως τα δυο κόμματα που κυβερνούν ευθύνονται για αυτό.

Απάντηση: Και θα του απαντούσα πως για αυτόν ακριβώς το λόγο οι πολίτες τους αφαίρεσαν την δύναμη που είχαν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν για τα λάθη του παρελθόντος. Έκαναν όμως την αυτοκριτική τους και πλέον έχουν αναλάβει την ευθύνη να τα διορθώσουν. Και το κάνουν. Το δυστύχημα είναι πως όσοι βολεύονταν από εκείνη την κατάσταση έχουν βρει σήμερα πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό ο κόσμος το γνωρίζει για αυτό και δεν δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ “ρεύμα ανατροπής” που επικαλούνται τα στελέχη του.

Ερώτηση: Γιατί το λέτε αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια εναλλακτική πολιτική που θα απαλλάξει τη χώρα από την εξάρτηση των Μνημονίων.

Απάντηση: Και τότε γιατί οι αγορές δεν την υποδέχθηκαν θετικά, τώρα που παρουσιάζεται η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει; Γιατί, αφού υπάρχει αυτή η εναλλακτική και η αποδοτική, υποτίθεται, πολιτική, δεν άρχισαν οι επενδυτές να παίρνουν θέση στην ελληνική αγορά, ώστε να επωφεληθούν από την ανάπτυξη που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εναλλακτική του πολιτική;

Ερώτηση: Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν δίνει σημασία στις αγορές. Μάλιστα από δω, το Ηράκλειο, είπε ότι “εμείς θα παίζουμε λύρα και οι αγορές θα χορεύουν”

Απάντηση: Το αφήνω στην κρίση κάθε λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Κατά τη γνώμη, επειδή δεν θεωρώ αφελή τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι με κάθε τέτοια δήλωση επιβεβαιώνει την υποψία ότι δεν θέλει πραγματικά να κυβερνήσει…

Ερώτηση: Θεωρείτε πως οι πολίτες δεν το καταλαβαίνουν αυτό;

Απάντηση: Θεωρώ πως οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι που θα τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα, κάτι που θα τονώσει την πληγωμένη τους αξιοπρέπεια, κάτι που θα τους δώσει ελπίδα. Υπό αυτή την έννοια είναι επιρρεπής στη δημαγωγία και μπορεί να οδηγηθούν σε αποφάσεις ανάλογες με εκείνες του 2009.

[quote text_size=”small”]

Όπως τότε ο Γιώργος Παπανδρέου τους έλεγε πως “λεφτά υπάρχουν”, αλλά δεν τους έλεγε πού υπάρχουν. Έτσι και σήμερα ο κ. Τσίπρας τους λέει τι θα ήθελε να κάνει με αυτούς που έχουν τα λεφτά, αλλά δεν τους λέει πως θα το κάνει.

[/quote]

Αυτό ίσως να μην το αντιλαμβάνονται ακόμα πολλοί συμπολίτες μας, για αυτό και πιστεύω πως δεν πρέπει να παίξουμε στη ρουλέτα των εκλογών. Θα πρέπει να υπάρξει νηφαλιότητα, η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φύγει η αβεβαιότητα που προκλήθηκε με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, να προχωρήσουμε στη Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, να δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανασάνει και εδώ είμαστε, σε ενάμισι χρόνο πάλι για εκλογές θα μιλάμε…

Ερώτηση: Φοβάστε τις πρόωρες εκλογές;

Απάντηση: Είπα προχθές, εννοώντας τους βουλευτές ότι

[quote text_size=”small”]

“υπάρχει ψήφος συνείδησης. Αλλά αν δεν υπάρχει συνείδηση, υπάρχει η ψήφος του λαού”. Εκεί θα κριθούμε όλοι.

[/quote]

Σας ευχαριστώ

Κι εγώ σας ευχαριστώ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου