Ο ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησε απ’ την Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens καταγγέλλοντας προσπάθεια της Siemens να παρεμποδίσει το έργο της έρευνας. Μια μέρα μετά η Επιτροπή ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί παρένθετων προσώπων δια μέσω των οποίων διακινούνταν το μαύρο πολιτικό χρήμα.
Τώρα δηλαδή που η Επιτροπή αποφασίζει να πάει στο “ψητό” ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποχωρεί από μια διαδικασία που προσφέρει στον ίδιο και τα στελέχη του θέση και χρόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όχι πως κατόπιν τούτου εξέλειψαν οι λόγοι πρόσκλησης τους. Αλλά θα περίμενε κανείς απ’ τον έμπειρο πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να διατηρήσει ένα δικό του “μάτι” σε μια Επιτροπή εμφανίζει διάθεση να φωτίσει κάποιες αθέατες πλευρές της υπόθεσης και φυσικά να το εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν στο επιτυχημένο παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων που παίζει.
Κάπως έτσι, η θορυβώδης αποχώρηση ΛΑ.Ο.Σ. παραπέμπει σε αλλότριες σκέψεις που αγγίζουν τη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας που ευδοκιμούν εσχάτως και στο πολιτικό προσκήνιο… Σε κάθε περίπτωση πάντως η ουσία δεν βρίσκεται στους λόγους αποχώρησης του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά στα επιχειρήματα που τη συνόδευσαν.
Η σιωπή της Siemens επί παραδείγματι και η απροθυμία της να παράσχει διευκολύνσεις στις ελληνικές αρχές, προκειμένου να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους, όταν η Γερμανία είναι εκείνη που κατηγορεί την Ελλάδα για διαφθορά υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και αγγίζει το πλαίσιο της διακρατικής σχέσης Ελλάδας – Γερμανίας.
Αφορά στη δράση ενός γερμανικού κολοσσού που για να μπει στις “μεγάλες δουλειές” στην Ελλάδα δεν διστάζει να δωροδοκήσει. Το κάνει και συστηματικά και με μέθοδο, με αποτέλεσμα μεγάλα κέρδη και για την εταιρία και για τη Γερμανία κατ’ επέκταση. Το θόρυβο των αποκαλύψεων προκαλεί προφανώς ένας άλλος κολοσσός μιας άλλης μεγάλης χώρας που εξαιτίας των αθέμιτων μεθόδων της Siemens μένει εκτός αγοράς.
Η αντίδραση του προκαλεί και την έρευνα για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens. Εκεί είναι λογικό να επιλεγούν κάποιοι για θυσία, ώστε η …ζωή να συνεχιστεί. Θυσία τρόπος του λέγειν, καθώς περιβάλλονται από καλούς νομικούς και το πιθανότερο είναι μετά μακρά δικαστική διαδικασία οι ποινές τους να είναι απείρως μικρότερες απ’ το θόρυβο που προκάλεσαν.
Συμπέρασμα. Είτε δυο είναι τα πρόσωπα, είτε 25, η Siemens θα συνεχίσει να διεκδικεί δουλειές στην Ελλάδα. Όπως διεκδικούν κι άλλες γερμανικές εταιρίες. Πιθανώς να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους με άλλα πρόσωπα και άλλους παραλήπτες “χορηγιών” και φυσικά το γερμανικό κράτος συνεχίζει να τους παράσχει κάθε αναγκαία πολιτική στήριξη.