Η ΨΥΧΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Στο ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται τι άλλο να γράψουν εναντίον του Σαμαρά. Κι όσο πιο πολλά λένε εναντίον του, τόσο περισσότερο τον αναδεικνύουν. Συνδέει συναισθηματικά τον Σαμαρά με μεγάλες μάζες κόσμου, όχι απλώς «ευαισθητοποιημένου» με το Μακεδονικό, αλλά και οργισμένου πια με το ΣΥΡΙΖΑ! new deal Θανάσης Κ.

Μοίρασε το

Επί τρία χρόνια τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ χτυπά το Σαμαρά συνεχώς – αλλά ανεπιτυχώς!

  • Τον χτύπησαν στην αρχή για την οικονομική πολιτική του στη περίοδο της διακυβέρνησής του: Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014.
  • Τους απάντησαν οι ίδιοι οι δανειστές:

Επί Σαμαρά η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση και το μνημόνιο κανονικά, όπως βγήκαν όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια.

Ο Τσίπρας με την ολέθρια διαπραγμάτευση Βαρουφάκη ξανάβαλε τη χώρα σε μνημόνια και της κόστισε γύρω στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

Κι αυτά τα είπαν οι ξένοι δανειστές. Καθαρά και κοφτά. Και επανειλημμένως…

  • Εκ των υστέρων δίνουν «συγχαρητήρια» στον Τσίπρα διότι άλλαξε πολιτική (αφού έδιωξε το Βαρουφάκη) και προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος στο μοιραίο εκείνο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Αλλά όχι πως συγκρίνεται με το Σαμαρά…

  • Κι ακόμα του δίνουν συγχαρητήρια για αυτά που περνάει και ψηφίζει – αλλά επιμένουν ότι ΔΕΝ τα εφαρμόζει!

Ιδίως τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

Ενώ επί Σαμαρά η Ελλάδα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις και η οικονομία της έκανε άλμα 41 θέσεων στην διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας!

Επί Τσίπρα υποχωρεί ξανά…

Επομένως ούτε στο σημείο αυτό υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ τους.

Ο Σαμαράς έσπρωχνε τη χώρα μπροστά, ενώ ο Τσίπρας τη βυθίζει ξανά στο τέλμα. Κι αυτό το λένε πλέον και οι αριθμοί των διεθνών οργανισμών.

Με αποτέλεσμα ο Σαμαράς να είναι σήμερα ο πιο δικαιωμένος εν ζωή Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης!

Δικαιωμένος, όχι μόνο στη συνείδηση όσων τον ψήφισαν. Αλλά και στα μάτια όσων ΔΕΝ τον ψήφισαν. Κι εκείνων που τον πολέμησαν ακόμα.

Και τώρα βγαίνουν και του ζητάνε συγγνώμη για την κριτική που του έκαναν παλαιότερα…

Τέτοιο πράγμα και σε τέτοια έκταση, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν…

ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΌ

Οπότε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει το πεδίο της οικονομικής πολιτικής (εκεί δεν τους βγαίνει) και να το γυρίσει το πεδίο της Εξωτερικής πολιτικής – και δη στο Σκοπιανό.

Με την ελπίδα (και το σχέδιο) ότι αυτό θα «απομονώσει» το Σαμαρά, θα προκαλέσει «εσωστρέφεια» μέσα στην ίδια τη ΝΔ και θα συσπειρώσει το «μέτωπο της λογικής» γύρω από τον Τσίπρα.

Την πάτησαν πανηγυρικά! Και σε αυτό…

Η ΝΔ, μετά από μερικές πρώτες αμήχανες αντιδράσεις, αντέδρασε σωστά:

Συσπειρώθηκε η ίδια, αντί να διχαστεί!

Συσπειρώθηκαν όλοι στη «σκληρή γραμμή» (που παρεμπιπτόντως είναι η σωστή γραμμή – και διαπραγματευτικά, αλλά και επί της ουσίας), πολύ κοντά στις αρχικές θέσεις Σαμαρά (δεν δεχόμαστε το όνομα Μακεδονία, και επιμένουμε σε λύση πακέτο με εξάλειψη όλων των στοιχείων αλυτρωτισμού – και καλύτερα να μετατεθεί η λύση για αργότερα).

Και ο Κυριάκος και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς φυσικά.

Και την ίδια στιγμή η ΝΔ στήριξε τα συλλαλητήρια για τα Μακεδονικό, που η κυβέρνηση στην αρχή τα υποτίμησε, ύστερα τα χτύπησε κι ήδη τα μετατρέπει σε αληθινή λαοθάλασσα εναντίον της.

Κάτι που δεν κατάφερε κανένα αντιπολιτευόμενο «αίτημα» – να κατεβάσει μιλιούνια κόσμου ΚΑΤΑ της κυβέρνησης – το κατάφερε το Μακεδονικό!

Και να σημειωθεί πως αντικυβερνητικό χαρακτήρα ΔΕΝ είχαν αρχικά τα συλλαλητηρια για το Μακεδονικό. Η κυβέρνηση τα έστρεψε εναντίον της!

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΑ

Και η Εκκλησία της Ελλάδος εκεί που ήταν «ουδέτερη» (και επί τρία χρόνια «ανεκτική» με τον Τσίπρα) στη συνέχεια στήριξε κι εκείνη τη «σκληρή γραμμή» στο Μακεδονικό (όχι συμφωνία με το όνομα της Μακεδονίας), αλλά… αποκήρυξε τα συλλαλητήρια!Ύστερα όμως, σκλήρυνε κι άλλο η Εκκλησία: «Ευλόγησε» τα συλλαλητήρια!

  • Κι ύστερα άρχισαν να κατηγορούν όποιον πάει ή θα πάει στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία ως δήθεν… «ακροδεξιο»!

Και τους προέκυψε κεντρικός ομιλητής στην Αθήνα ο… Μίκης Θοδωράκης! Άλλο «προπαγανδιστικό Βατερλώ» κι αυτό… Τον Μίκη μπορείς να τον πείς πολλά πράγματα, αλλά «ακροδεξιό» ΔΕΝ τον λες! Με τίποτε…

Μπορείς να του ασκείς πολιτική κριτική για διάφορα που είπε ή που έκανε στο παρελθόν, αλλά απέναντί σου σε ένα τεράστιο συλλαλητήριο ΔΕΝ τον θέλεις! Γιατί θα χάσεις πολύ! Πάρα πολύ…

Η φωνή του και τα τραγούδια του Μίκη είναι τα «φαντάσματα» της Αριστεράς, που ξυπνάνε και την κυνηγάνε πλέον.

Φαντάσματα ενός πατριωτισμού, ίσως πολιτικά ασυνάρτητου, σίγουρα ιδεολογικά μπερδεμένου, αλλά με τεράστιο συναισθηματικό φορτίο. Ιδιαίτερα για την ευρύτερη Αριστερά και ιδιαίτατα για τον απλό κόσμο – που ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων και τα τραγούδησε και τα θυμάται και τον συγκίνησαν…

Ακόμα και οι νέοι. Στα σχολεία τραγούδια του Μίκη μάθαιναν.

Από το «εικονοστάσι» της ευρύτατης Αριστερής κατέβηκε ο ίδιος ο… «Αη Γιώργης» – κι εκεί που τον προσκύναγαν όλοι (πιστοί και άπιστοι), τώρα τους πήρε στο κυνήγι.

Κι αφότου έπαθαν κι αυτό το «στραπάτσο», στο προπαγανδιστικό αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν ξανά να τα βάλουν με το Σαμαρά. Προσωπικά πλέον…

Εκεί, εμμονή τους έχει γίνει.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΞΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Απ’ αυτό, σου λέει, δεν θα χάσουμε… Θα ξύσουμε πληγές της ΝΔ, κάτι καλό θα μας βγεί. Όμως τζίφος και σ’ αυτό.

* Κατηγόρησαν στην αρχή το Σαμαρά ότι αυτός φταίει τάχα, που με την «αδιάλλακτη στάση» του δεν λύθηκε το θέμα το 1992.

* Κι ύστερα τον κατηγόρησαν για το… ακριβώς αντίθετο: ότι λέει, το είχε δώσει το όνομα της Μακεδονίας ήδη από το 1991, πριν ακόμα διαλυθεί επισήμως η Γιουγκοσλαβία.

Μέσα σε λίγες μέρες τον κατηγόρησαν για δύο αντίθετα πράγματα:

Γιατί ήταν πολύ «άκαμπτος» και γιατί, λέει, δεν ήταν όσο θάπρεπε σκληρός.

Μύλος!

  • Ύστερα βγήκε ο Χαϊκάλης στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ και τους αποστόμωσε.

Αφού ομολόγησε ότι δεν μιλιέται με το Σαμαρά – πράγμα που ισχύει άλλωστε – τους είπε δημόσια, ότι ο Σαμαράς ήταν εκείνος που κράτησε το όνομα της Μακεδονίας το 1992!

ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΑΨΕΥΣΕΩΝ

Κι ότι είναι τεράστια αδικία να τον κατηγορούν (οι ΣΥΡΙΖΑίοι και οι δικοί του, βέβαια) για το αντίθετο.

–Κι αφού έφαγαν το «χαστούκι» από το Χαϊκάλη (που τους είχε βοηθήσει πολύ το Δεκέμβρη του 2014 στην ανατροπή της κυβένησης Σαμαρά!), η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ένα «ψαλιδισμένο» απόσπασμα από μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Σαμαράς τον Απρίλιο του 2008, όταν γινόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Και προσπάθησαν να υποστηρίξουν πως στο απόσπασμα αυτό ο Σαμαράς άφηνε τάχα να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε να δεχθεί «Σύνθετη ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας». Όμως το απόσπασμα ΔΕΝ λέει κάτι τέτοιο!

–Κι ύστερα βγήκε ο ίδιος ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη (και που δουλεύει σήμερα στην ΕΡΤ!) και τους είπε καθαρά πως στη συνέντευξη εκεινή ο Σαμαράς δεν είπε κάτι τέτοιο!

–Κι ύστερα εμφανίστηκε απόσπασμα από άρθρο του Σαμαρά εκείνης της εποχής στην Καθημερινή με τίτλο «Τότε και Έκτοτε» (μπορείτε να το γκουγκλάρετε), με το οποίο δήλωνε ρητά και γραπτά ότι διαφωνεί με σύνθετη ονομασία (με το όνομα της Μακεδονίας), αλλά συμφωνεί με το erga omnes (με το οποίο ουδείς διαφωνεί, γιατί αποκλείει διπλή ονομασία).

–Κι ύστερα η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα «έγγραφο» που εμφάνιζε το Σαμαρά να έχει τάχα υπογράψει εμπορική συμφωνία με το όνομα της Μακεδονίας στις 2 Δεκεβρίου του 1991.

…ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΖΕΜΑΤΑ…

— Και μια μέρα αργότερα βγήκε ο ίδιος ο εκδότης της εφημερίδας και το ανασκεύασε, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορούσε την εσωτερική επαρχία της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας που έτσι ονομαζόταν για δεκαετίες. Κι όχι το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων… Και με ημερομηνία πριν από την επίσημη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Κι ακόμα, ότι τη μέρα που επισημοποιήθηκε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, ο Σαμαράς επί τόπου εξασφάλισε τους περίφημους «3 όρους» με τους οποίους η Ευρώπη δεσμεύτηκε ότι δεν θα αναγνωρίσει κράτος με όνομα που υποκρύπτει αλυτρωτισμό και εδαφικές βλέψεις!

Κι αυτό χαιρετίστηκε τότε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα (πλην ΚΚΕ). Κι ανάμεσα σε εκείνους που συνεχάρησαν τότε το Σαμαρά, ήταν και η κα Μαρία Δαμανάκη, Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από τον οποίο προέκυψε αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ! Πάει κι αυτό…

Κι ύστερα τα μάζεψαν.

ΚΙ Ο ΚΥΡΚΟΣ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Και μένουν αμήχανοι τι άλλο θα βγάλουν, αλλά δεν τους προκύπτει…

–Κι ύστερα βγήκαν κάτι «φιλελέδες» – οι μόνοι που «τσίμπησαν» στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην αρχή τουλάχιστον – και θυμήθηκαν το «μέτωπο λογικής» του μακαρίτη Λεωνίδα Κύρκου, για να χτυπήσουν τα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεοδονίας.

–Κι ύστερα βγήκαν πολλοί και τους θύμισαν πως ο Κύρκος είχε πάει κι ο ίδιος στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας το 1992!

Κι όχι μόνο είχε πάει, αλλά είχε «καρφώσει» και το ΚΚΕ – που δεν είχε πάει! Πάει κι αυτό…

ΚΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ Ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ

–Κι ύστερα βγήκε ο ίδιος ο Τσίπρας μαζί με το Ζάεφ στην τηλεόραση και είπε (σωστά!) πως δεν αρκεί να βρεθεί λύση στο όνομα – πρέπει να εξαλειφθούν ταυτόχρονα κι όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού.

–Κι ύστερα του θύμισαν πολλοί πως πρώτος μίλησε για αλυτρωτισμό σε σχέση με το όνομα των Σκοπίων ο ίδιος ο Σαμαράς ως υπουργός ακόμα το 1991.

–Και λίγο αργότερα ο Ανδρεάς Παπανδρέου, άλλος… «ακροδεξιός» κι αυτός!  Ενώ ο Τσίπρας και οι δικοί του για πολλά χρόνια – και μέχρι τώρα – ζητούσαν να αναγνωρίσει η Ελλάδα τα Σκόπια ως «Μακεδονία»! Και δεν έλεγαν λέξη για «αλυτρωτισμό». Τώρα τον «ανακάλυψαν»… (Στην «γραμμή Σαμαρά» πέρασε λοιπόν, και ο Τσίπρας τελικά! Πέρασε αλλά …δεν έμεινε! Εξ ου και η λύσσα του με το Σαμαρά…)

–Κι ύστερα γέμισε το διαδίκτυο, αλλά και οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του επιθετικού εθνικισμού των Σκοπίων.

Οι ίδιοι που κατακεραυνώνουν τους «εθνικιστές» στην Ελλάδα (που δεν ζητάει τίποτε από τα Σκόπια), πήγαιναν και διαδήλωναν υπέρ των Σκοπιανών εθνικιστών που ζητάνε το 40% των ελληνικών εδαφών!

Και μετά απ’ αυτή την ξεφτίλα ήλθε και μια ακόμα:

Βγήκε ο Κοτζιάς και είπε πως μπορεί να υπάρξει Συμφωνία για όνομα (με τη λέξη Μακεδονία) και το Σύνταγμά τους να αλλάξει σε επόμενη φάση.

Κόντρα στην προηγούμενη δήλωση Τσίπρα, πως πρέπει να λυθούν όλα μαζί – και τα ζητήματα αλυτρωτισμού (στο Σύνταγμά τους και όχι μόνο).

  • Κι ύστερα το πήραν πίσω κι αυτό!
  • Κι ύστερα σκέπτονται τι άλλο να γράψουν εναντίον του Σαμαρά.

Κι όσο πιο πολλά λένε εναντίον του, τόσο περισσότερο τον αναδεικνύουν.

ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΑΜΑΡΑΣ…

Κι όλος αυτός ο κόσμος που μαζεύεται στα συλλαλητήρια, αλλά κι εκείνοι που δεν κατεβαίνουν όμως έχουν την ίδια άποψη – ένα μετρημένο σύνολο από 60-70% του Ελληνικού λαού – βλέπει να τους βρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Και ταυτόχρονα αυτοί που τους βρίζουν δείχνουν να φοβούνται και να μισούν τον Σαμαρά!

Κι αυτό ανεβάζει στα μάτια τους το Σαμαρά…

Συνδέει συναισθηματικά τον Σαμαρά με μεγάλες μάζες κόσμου, όχι απλώς «ευαισθητοποιημένου» με το Μακεδονικό, αλλά και οργισμένου πια με το ΣΥΡΙΖΑ! Και πάνω στην αναμπουμπούλα και στη σύγχυση βγαίνει και ο… σούμο πρωταθλητής των κυβιστήσεων Καμμένος και λέει το ανεπανάληπτο:

–Εγώ δεν θα γίνω Σαμαράς!

–Εμ βεβαια δεν θα γίνεις Σαμαράς, αγόρι μου.

Ούτε το μπορείς, ούτε το ’χεις…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Θανάση Κ. στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου