Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Αν όπως ισχυρίζονται κάποιοι, η συνταγή της Τρόικας για την έξοδο της χώρας απ’ την κρίση, είναι η ενδεδειγμένη, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά από την κυβέρνηση, τότε και η κρίση χρέους είναι διαχειρίσιμη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο υπάρχει.

Με άλλα λόγια, αν πράγματι είναι βάσιμος ο παραπάνω ισχυρισμός, τότε αρκεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει ευλαβικά τις υποδείξεις των ξένων εμπειρογνωμόνων.

Αν από την άλλη η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει, να συμμορφωθεί προς “τας υποδείξεις”, τότε θα πρέπει να αλλάξει. Και το ερώτημα που αναπόφευκτα προκύπτει είναι, αν υπάρχει, ή μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί.

Αρμόδιος να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα είναι κατ’ αρχήν ο Γιώργος Παπανδρέου. Αν πράγματι πιστεύει πως η συνταγή της Τρόικας είναι μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας – ανεξαρτήτως πως οδηγηθήκαμε στο …μονόδρομο – οφείλει να κάνει τώρα τον πρώτο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, να εντοπίσει λάθη και παραλείψεις και τα αίτια που τις προκάλεσαν, να κάνει τη δική του αυτοκριτική και να λάβει τις αποφάσεις του για το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί με τρία κριτήρια: Την πίστη του ίδιου και των συνεργατών του στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προτείνεται. Στην ισχυρή τους θέληση και αποφασιστικότητα να το εφαρμόσουν και στην ικανότητα τους να το διεκπεραιώσουν.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να αναζητήσει πρόσωπα που να ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια, ξεκινώντας κατ’ αρχήν από την ίδια του την κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τις κοινοβουλευτικές ομάδες άλλων κομμάτων, ακόμα και την κοινωνία. Αν δεν βρει τους “πρόθυμους” να “στρατευτούν στη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας” θα πρέπει να το ομολογήσει απερίφραστα στον ελληνικό λαό και να κινήσει νέες διαδικασίες για την εξεύρεση είτε άλλων προθύμων, είτε άλλης πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τρεις επιλογές: Είτε διατηρεί την κυβέρνηση του, ελπίζοντας να διορθωθούν οι όποιες αρρυθμίες ή …απροθυμίας παρατηρούνται από ορισμένους υπουργούς του. Είτε προχωρά σε ανασχηματισμό επιλέγοντας όχι κάποιους άλλους “δικούς” μας για να ανακατέψει την εσωκομματική τράπουλα, αλλά τους καλύτερους και καταλληλότερους για την κρισιμότητα της περίστασης. Είτε προχωρά σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου τη λύση να δώσει ο λαός.

Είτε πρόκειται για “μονόδρομο”, είτε για “σταυροδρόμι”, ένα είναι βέβαιο. Πως ο πρωθυπουργός πρέπει να χαράξει πορεία και να προχωρήσει πως μια κατεύθυνση. Το ερώτημα είναι αν η …πυξίδα της Τρόικας δείχνει σωστά τις συντεταγμένες…

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου