Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ

Μοίρασε το

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup είναι ότι το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει «μπει στο ράφι» από τους τροϊκανούς και τους δανειστές της χώρας, προκειμένου να προωθήσουν μαζί με την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου νέα μνημονιακά μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Τα μέτρα αυτά τα προωθούν με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει, ενόψει ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από τα μνημόνια. Αυτά είναι τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον 6.500 απολύσεις στο δημόσιο, νέες μειώσεις στις συντάξεις, δραστικός περιορισμός του απεργιακού και συνδικαλιστικού δικαιώματος, άρση του της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις τράπεζες στην πρώτη κατοικία, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με νέες μειώσεις μισθών κατ’ αρχή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και κατάργηση του επιπλέον 75% αμοιβής που δίνεται σε όσους εργάζονται την Κυριακή.

Ο δεύτερος τρόπος, ο οποίος αποφασίστηκε επίσης στο Eurogroup, είναι η λήψη νέων μνημονιακών μέτρων για το επόμενο έτος, που έχει να κάνει με τους όρους που θα συνοδεύον την λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική πιστωτική γραμμή που θα «προικοδοτηθεί» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), που θα διαδεχτεί την δανειακή σύμβαση.

Συγκεκριμένα στο τέλος Δεκεμβρίου τα ομόλογα του EFSF ύψους 11,4 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιστραφούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν αυτόματα με την επιστροφή τους θα μειωθεί ισόποσα και το δημόσιο χρέος) και η Ελλάδα, εφόσον η αξιολόγηση της τρόικας έχει ολοκληρωθεί μέχρι 8 Δεκεμβρίου, θα υποβάλει προς τον ESM αίτηση υπαγωγής της σε μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή τύπου ECCL. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο.

[quote text_size=”small”]

Η νέα αυτή δανειακή συμφωνία θα προβλέπει σκληρά μέτρα και διαρθρωτικές απορρυθμίσεις, δίνοντας βάρος στη συνέχιση της λιτότητας και στην επίτευξη «εύρωστων» δημοσιονομικών επιδόσεων, ενώ θα προβλέπει και την άμεση λήψη συμπληρωματικών ρυθμίσεων αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα διαπιστώνουν οι επόπτες.

[/quote]

Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης προβλέπει ότι, όταν χορηγείται πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων τύπου ECCL, η χώρα – μέλος υπόκεινται σε ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής ECCL η Ελλάδα θα κοινοποιεί μηνιαίες πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το οποίο με κάποιο τρόπο θα διατηρήσουν στο παιχνίδι, θα διενεργούν τακτικές αποστολές επιθεώρησης για να επαληθεύσουν την «πρόοδο» που θα έχει επιτευχθεί. Στην βάση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα ενημερώνεται κάθε τρίμηνο, ώστε να αξιολογεί το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα πολιτικής.

[quote text_size=”small”]

Επομένως, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τελειώνει το μνημόνιο δεν έχουν πραγματική βάση. Οι αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup και οι εν συνεχεία διευκρινιστικές δηλώσεις του επικεφαλής του αποδεικνύουν ότι το μνημόνιο δεν τελειώνει και ότι η λεγόμενη ενισχυμένη πιστωτική γραμμή συνοδεύεται τόσο από νέα σκληρά μέτρα όσο και από αυστηρή εποπτεία με ταυτόχρονη συνέχιση της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

[/quote]

Με άλλα λόγια, με βάση και τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη στο Bloomberg, πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο. Δηλαδή «δεν θα τον λένε Γιάννη αλλά Γιαννάκη» και, στην ουσία, «θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα φορέσει τα ρούχα του αλλιώς».

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, επιβεβαιώνεται η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η επιμονή της κυβέρνησης να το θεωρεί βιώσιμο διευκολύνει τους δανειστές της χώρας να αρνούνται πεισματικά την όποια απομείωση και διαγραφή του.

O ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλλει την υπογραφή του σε οποιαδήποτε συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία με άλλη ονομασία και με άλλο επικοινωνιακό περιτύλιγμα θα δίνει συνέχεια στις ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον με τους αγώνες και την ψήφο του λαού μπορέσει να σχηματίσει αριστερή – αντιμνημονιακή κυβέρνηση, θα καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους τους, με τους οποίους σφαγιάστηκαν μισθοί και συντάξεις, επιβλήθηκαν φορομπηχτικές πολιτικές και οδηγήθηκε σε λεηλασία η δημόσια περιουσία και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αναδιανομής εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργοποίηση και την στήριξη του ελληνικού λαού και σε συμμαχία με τους λαούς και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου είναι έτοιμος να προωθήσει μέχρι τέλους το πρόγραμμά του, χωρίς να υποκύψει σε κανένα εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, για να αναδειχτεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τους συμμάχους του και να διεκδικήσει με νωπή λαϊκή εντολή το συμφέρον του λαού και της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου