Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΜΠΗ

Μοίρασε το

Η Διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους έχει ήδη δώσει καρπούς:

Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος ήθελε απλώς ένα φύσημα για να αφήσει την αδράνεια, να τρέξει στους δρόμους, να υπερασπιστεί το δίκιο του. Αρκεί να υπήρχε ηγεσία αποφασισμένη να παλέψει.

Αποδεικνύεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ, το διαβόητο GREXIT, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Σχεδόν χωρίς εξαίρεση όλοι, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, λένε πλέον ότι το κόστος, όχι μόνο το οικονομικό, θα είναι υψηλότατο, ίσως θανάσιμο, για την ίδια την Ευρώπη, την ΕΕ. Και δεν είναι ζήτημα τακτικής, να φανούνε καλοί, να πέσει το βάρος και η ευθύνη στους τεμπέληδες Έλληνες αν τελικά χρεοκοπήσουν και φύγουν ή εκδιωχθούν από την ευρωοικογένεια. Είναι ζήτημα ουσίας, ο φόβος ότι η ελληνική αποχώρηση ή κατάρρευση θα σημάνει οσονούπω τη λήξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πριν από όλους η Γερμανία τρέμει στην προοπτική να βρεθεί μόνη απέναντι στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Θα την ποδοπατήσουν και οι δυο μετά χαράς. Όσοι έλεγαν (και προπαντός η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ) ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αλλά ενδιαφέρει ζωτικά όλη την Ευρώπη είχαν απόλυτο δίκιο. Δίκιο είχαν και όσοι υποστήριζαν ότι η παθητική στάση του κόσμου ήταν μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας και ότι με την πρώτη ευκαιρία η εικόνα θα άλλαζε ριζικά.

Αποδεικνύεται ότι πράγματι ο κόσμος στην Ευρώπη έχει τη διάθεση να κινητοποιηθεί επειδή βλέπει ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι και δική του μοίρα. Οι κινητοποιήσεις είναι σημαντικές αλλά, για να λέμε την αλήθεια, όχι τόσο ώστε να επηρεάσουν άμεσα τις κυβερνητικές αποφάσεις. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι ακόμα ένα βήμα πίσω από τους Έλληνες επειδή η κρίση και τα μέτρα λιτότητας δεν είναι ακόμα τόσο σκληρά όσο εδώ. Ωστόσο έδωσαν το μήνυμα για τις μελλοντικές τους αντιδράσεις.

Αποδεικνύεται ότι ο κόσμος (πλειοψηφικά) έχει υπερβεί τα ιδεολογικά και κομματικά σύνορα, κινείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

[quote text_size=”small”]

Ψηφοφόροι όλων των κομμάτων, από τη ΝΔ και την ΧΑ, ως το ΚΚΕ ή το Ποτάμι, έχουν μετατοπιστεί προς την κυβέρνηση και πάντως τη στηρίζουν, διευρύνοντας μετακινήσεις που εκδηλώθηκαν ήδη στις εκλογές. Ειδικότερα έχω υποστηρίξει σταθερά, από τις προηγούμενες εκλογές του 12, ότι οι ψηφοφόροι της ΧΑ δεν συγκροτούν φασιστικό ρεύμα, ούτε καν αυτοί που ξαναψήφισαν ΧΑ στις πρόσφατες εκλογές.

[/quote]

Η ΧΑ στη σημερινή της μορφή θα συρρικνώνεται αν δεν ακολουθήσει το παράδειγμα της Λεπέν, αν δεν μετατραπεί, δηλαδή, σε ένα κανονικό δεξιό κόμμα, πατριωτικό αλλά όχι αλήτικο. Και στην περίπτωση αυτή θα κινδυνεύσει σοβαρά η καταρρέουσα ΝΔ.

Αποδεικνύεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο έτοιμη και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες από ότι και οι πιο αισιόδοξοι ήλπιζαν. Κινήθηκε εξ αρχής για τη συγκρότηση της κυβέρνησης με ετοιμότητα και ταχύτητα επιλέγοντας ως σύμμαχο τους ΑΝΕΛ και όχι το Ποτάμι όπως ονειρεύονταν οι εγχώριοι και εξωχώριοι μνημονιακοί παράγοντες. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι μια καθαρή ήττα της Γερμανίας ούτε, όμως, η επάνοδος της χώρας μας στην προτέρα κατάσταση, μακιγιαρισμένη με ψίχουλα παραχωρήσεων. Ο ρόλος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων, φαίνεται σημαντικός, αν όχι καθοριστικός. Το κατά πόσον αυτό θα επηρεάσει την τελική έκβαση και ιδίως τους προσανατολισμούς μας, στην εξωτερική πολιτική, θα φανεί σύντομα.

[quote text_size=”small”]

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι ΗΠΑ θα είναι ίσως πιο συγκαταβατικές στο να αναπτύξουμε σχέσεις, οικονομικές, ακόμα και με το Ιράν προκειμένου να αποφευχθεί μια προσέγγιση της Αθήνας με τη Ρωσία και τούτο παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ.

[/quote]

Πάντως, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, ο ΥΠΕΞ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Λαβρόφ δεν φαίνεται να ζήτησε τη συνδρομή της Μόσχας αν η ΕΕ απειλήσει με διακοπή της χρηματοδότησης.

Τέλος ότι και αν γίνει με τη διαπραγμάτευση του κρίσιμο είναι το μετά. Η χώρα δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης. Και για να το αποκτήσει προαπαιτούμενο είναι να έχει εθνική στρατηγική, να ξέρει, σχεδιασμένα, τι θέση της χώρας στην ΕΕ και στον Κόσμο, τις σχέσεις μας με τρίτους. Ως τώρα δεν είχαμε εθνική στρατηγική επειδή η χώρα ήταν ουσιαστικά προτεκτοράτο, άλλοι αποφάσιζαν. Πολλοί μιλάνε διαρκώς, καλοπροαίρετα ή όχι, για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως να μην υπήρχαν οι ΑΝΕΛ ή να ήταν απλή «τσόντα», αναγκαίο κακό. Η σύμπραξη, όμως, με τους ΑΝΕΛ θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόπλασμα ευρείας λαϊκής ενότητας, πέραν των ορίων της ιστορικής Αριστεράς. Ο κόσμος κινείται δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

[quote text_size=”small”]

Θα έχουν μεγάλη, ιστορική, ευθύνη όποιοι βάλουν εμπόδια και διχάσουν τον κόσμο αντί να προωθήσουν την εθνική λαϊκή ενότητα.

[/quote]

Μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση, χωρίς ιδεοληψίες και καυγάδες γηπεδικού επιπέδου, θα ήταν απαραίτητη, με όλους. Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και σε αυτό να αναλάβει την πρωτοβουλία. Έτσι θα ανταποκριθεί στο αίτημα της ηγεμονίας, αν την αξίζει.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου