Η Λαγκάρντ δικαίωσε για άλλη μια φορά τον Σαμαρά

Ο Θανάσης Κ. αναδεικνύει την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος που έβλαψε την Ελλάδα. Το λάθος του πρώτου Μνημονίου το είχε εντοπίσει εγκαίρως ο Αντώνης Σαμαράς. Με το δεύτερο Μνημόνιο διόρθωσε τον πολλαπλασιαστή και το πρόγραμμα βγήκε. new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. αναδεικνύει μια είδηση που εσκεμμένα πέρασε στο ψιλά. Αφορούσε την παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος που έβλαψε την Ελλάδα. Όμως, το λάθος του πρώτου Μνημονίου το είχε εντοπίσει εγκαίρως ο Αντώνης Σαμαράς. Με το δεύτερο Μνημόνιο διόρθωσε το λάθος στον πολλαπλασιαστή και το πρόγραμμα βγήκε.


Η Κριστίν Λαγκάρντ το παραδέχθηκε. Το ΔΝΤ είχε κάνει λάθος – και μάλιστα λάθος που έβλαψε την Ελλάδα! Αυτή η συγκλονιστική ομολογία πέρασε… «στα ψηλά» της ελληνικής επικαιρότητας. Κάποιοι νόμισαν ότι αναφερόταν στις προβλέψεις του Ταμείου τα τελευταία χρόνια. Για εκείνον ή τον άλλον δημοσιονομικό δείκτη… Αλλά η κα Λαγκάρντ ΔΕΝ εννοούσε τις «λάθος προβλέψεις»…

Άλλωστε, δουλειά του ΔΝΤ δεν είναι να «προβλέπει» με ακρίβεια… Δουλειά του ΔΝΤ είναι να οργανώνει το σχεδιασμό του με βάση το πιο «συντηρητικό» σενάριο για το εγγύς μέλλον.

Άρα, όταν πέφτει έξω, ας πούμε στην ανάπτυξη ή στα «πλεονάσματα» της επόμενης χρονιάς, αυτό ΔΕΝ θεωρείται αναγκαστικά «λάθος». Θεωρείται μέρος της δουλειάς του. Και τέτοιες «αστοχίες» δεν βλάπτουν τη χώρα… Άλλο πράγμα εννοούσε η κα Λαγκάρντ. Επίσης, στην ανάπτυξη ειδικά, έχουν πέσει έξω όλοι τα τελευταία χρόνια! Όχι μόνο το ΔΝΤ… Ακόμα και η Κομισιόν, ακόμα και ο ΟΟΣΑ, ακόμα και ο επίσημος Προϋπολογισμός της χώρας (και το ΥΠΟΙΚ).

Για παράδειγμα, όλοι περίμεναν για πέρσι (2017) ανάπτυξη γύρω στο 2,7%. Παρεμπιπτόντως, εδώ που τα λέμε, το ΔΝΤ είχε αρχικά την πιο «μετριοπαθή πρόβλεψη» (λίγο πάνω από 2%). Κι ύστερα όλοι άρχισαν να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω… Και τελικά η ανάπτυξη έκλεισε στο 1,4%. Όλοι έπεσαν έξω – και η κυβέρνησή μας – αλλά το ΔΝΤ είχε πέσει «πιο κοντά» στην πραγματικότητα…

Το λάθος του ΔΝΤ που παραδέχθηκε ο Κριστίν Λαγκάρντ

Δεν ήταν λοιπόν, οι «άστοχες προβλέψεις» αυτό που εννοούσε – και για το οποίο ζήτησε συγγνώμη – η κα Λαγκάρντ, εκ μέρους του ΔΝΤ. Άλλωστε, φρόντισε αμέσως να το εξηγήσει η ίδια:

Είχαμε κάνει λάθος στο πρώτο Πρόγραμμα, είπε. Είχαμε υποτιμήσει τις επιπτώσεις του στην ύφεση. Με τους λάθος πολλαπλασιαστές! Κι αυτό έβλαψε τη χώρα σας. Το παραδέχθηκε αργότερα ο ίδιος ο κορυφαίος οικονομολόγος μας τότε, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ… Μπράβο! Τώρα μας λέει την αλήθεια… Αλλά αυτή η αποκαλυπτική αλήθεια, δεν «έπαιξε» στην Ελλάδα! Ειπώθηκε καθαρά από την επικεφαλής του Ταμείου – για την ακρίβεια την επανέλαβε για μια ακόμα φορά επισήμως το ίδιο το Ταμείο. Αλλά η Ελληνική Κοινή γνώμη ΔΕΝ την πληροφορήθηκε! Ακόμα… Την «αποσιώπησαν» εντέχνως. Και αυτή τη φορά. Γιατί, άραγε;

Γιατί απλούστατα δικαιώνει απολύτως – για άλλη μια φορά και από μια ακόμα μεριά – τον Αντώνη Σαμαρά! Γι’ αυτό! Ο Σαμαράς τότε ως αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε εγκαίρως – πριν το καταλάβει το ΔΝΤ και πολύ πριν το παραδεχθεί ο κορυφαίος οικονομολόγος του τότε, ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ – διακηρύξει ότι το πρώτο εκείνο Μνημόνιο ήταν λάθος. Και δεν επρόκειτο να βγει γιατί (μεταξύ άλλων) είχε λάθος πολλαπλασιαστές!

Στο πρώτο Ζάππειο, ο σωστός πολλαπλασιαστής

Κι όχι μόνο αυτό. Ήδη από τις αρχές Ιουλίου του 2010 (δύο μήνες μετά την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου, που ΔΕΝ το είχε ψηφίσει τότε η ΝΔ) κατά την πρώτη ομιλία του στο Ζάππειο, ο Σαμαράς είχε αναφέρει δημόσια και ποιος ήταν ο «σωστός» πολλαπλασιαστής: 1,5 κι όχι 0,5 που υπολόγιζε το ΔΝΤ τότε… Κι αυτό σήμαινε ότι τα αποτελέσματα της ύφεσης που προκαλούσε το πρώτο Μνημόνιο θα ήταν τρείς φορές μεγαλύτερα απ’ όσο τα υπολόγιζαν όλοι τότε… Και δεν ήταν απλώς «τεχνικού χαρακτήρα» η διαφωνία εκείνη…

Για κάθε δυο δισεκατομμύρια που έκοβαν τότε (από τον Προϋπολογισμό), η επίπτωση στην ύφεση δεν θα ήταν να χάσει η οικονομία ένα δισεκατομμύριο από το ΑΕΠ, αλλά τρία δισεκατομμύρια! Κι έτσι όλο το (πρώτο) Πρόγραμμα εκτροχιάστηκε! Ήταν καταδικασμένο εξ αρχής να εκτροχιαστεί… Κι αυτό τους έλεγε ο Σαμαράς τότε. Εγκαίρως…

Επέμενε τότε ο Σαμαράς, ως «φωνή βοόντος». Η ζημιά που θα γινόταν στην Ελληνική οικονομία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (τριπλάσια). Και η επιβάρυνση στο χρέος και τη βιωσιμότητά του πολύ μεγαλύτερη επίσης. Ενώ θα «χτυπούσε» και στις ελληνικές τράπεζες (που μέχρι τότε ΔΕΝ είχαν ακόμα πρόβλημα…)

Αυτά τα είχε πει ο Σαμαράς ήδη από τότε: από το πρώτο «Ζάππειο»! Κι εδώ στην Ελλάδα ακόμα τον… αποδοκιμάζουν για τα «Ζάππεια»!

Το να βλέπεις το κακό που έρχεται για τη χώρα σου, δεν είναι μόνο «αρετή». Κάποιες φορές μπορεί να είναι και «κατάρα»! Ιδιαίτερα όταν προειδοποιείς τους πάντες κι αυτοί δεν ακούνε… Ήταν πολύ μόνος του τότε στην πρόβλεψη… Το περίεργο είναι πως είναι μόνος του και τώρα – μετά την πλήρη δικαίωση! Και σε αυτό τουλάχιστον, δεν ευθύνονται «οι ξένοι»…

Γιατί είχε δίκιο ο Σαμαράς

Προσέξτε τώρα. Όταν εφαρμόζεται ένα Πρόγραμμα σταθεροποίησης – ή οποιοδήποτε επιχειρησιακό πρόγραμμα, σε οποιοδήποτε τομέα – εκ των υστέρων μπορούν να λέγονται πολλά.

Αλλά εδώ δεν μιλάμε για εύκολη και ανέξοδη κριτική εκ των υστέρων… Εδώ μιλάμε για κριτική που έγινε στο Πρόγραμμα του ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή. Και αυτή είναι η μοναδική φορά, στα εβδομήντα χρόνια της Ιστορίας του ΔΝΤ (και στα 100δες προγράμματα που έχει εκπονήσει παντού στον κόσμο) που κάποιος από τη χώρα που έχει πρόβλημα, τού λέει από την πρώτη στιγμή πού έχει λάθος και ποιο είναι το σωστό. Και στη συνέχεια το ΔΝΤ βγαίνει και παραδέχεται ότι όντως είχε λάθος… Πρώτη και μοναδική φορά!

Προσέξτε και πάλι: Έχει κάνει κι άλλα λάθη το ΔΝΤ, κατά καιρούς. Σε διάφορες χώρες. Κάποια τα έχει παραδεχθεί και δημόσια… Αλλά πάντα εκ των υστέρων! Και πάντα χωρίς να του τα έχουν επισημάνει εξ αρχής! Και μάλιστα από την ίδια τη χώρα που τελικώς τα υπέστη – και τα πλήρωσε… Εδώ, στην περίπτωση της Ελλάδας, συνέβη κάτι πρωτοφανές:

Το ΔΝΤ έκανε ένα από τα χοντρά λάθη, με τις πιο δραματικές συνέπειες, του το είπαν από την πρώτη στιγμή. Του είπαν και πόσο ήταν το λάθος – και στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι οι εγχώριοι επικριτές του είχαν δίκιο.

Πότε παραδέχθηκε το λάθος του το ΔΝΤ

Στα τέλη του 2011 ο Μπλανσάρ παραδέχθηκε τελικά, ότι πολλαπλασιαστής πράγματι, δεν ήταν 0,5 που είχαν υπολογίσει εξ αρχής. Αλλά 1,5 – όσο του είχε επισημάνει ο Σαμαράς… Το παραδέχθηκε, μάλιστα, παραιτούμενος από τη θέση του κορυφαίου οικονομολόγου του ΔΝΤ τότε… Το ΔΝΤ, έστω και τώρα, έστω και δια στόματος Λαγκάρντ, παραδέχθηκε – ξανά – πως τότε έκανε λάθος κι αυτό ζημίωσε την Ελλάδα… Το παραδέχθηκε – και τώρα πια ζήτησε και συγγνώμη! Εδώ, σε μας, τι γίνεται;

Όσοι αποδοκίμαζαν το Σαμαρά για την τότε «αντιμνημονιακή» του στάση αρχικά, θα βγουν να ζητήσουν συγγνώμη (από το Σαμαρά); Μπα! Που χάθηκε το φιλότιμο;

Όσοι αποδοκίμαζαν τα «Ζάππεια» – που εκ των υστέρων δικαιώθηκαν από το ίδιο το ΔΝΤ – θα βγουν να ζητήσουν μισή συγγνώμη; Μπα! Ποιος έχασε το φιλότιμό του για να το βρουν όλοι αυτοί;

Όσοι επέκριναν το Σαμαρά για… «κωλοτούμπα», διότι, λέει «ήταν εναντίον του μνημονίου, κι ύστερα εφάρμοσε μνημόνιο» κατάλαβαν (έστω και τώρα) τι ανοησίες έλεγαν (τότε); Μπα…

Ο Σαμαράς επέκρινε το λάθος μνημόνιο με τους λάθος πολλαπλασιαστές, που αποδεδειγμένα «δεν έβγαινε». Και ύστερα διαπραγματεύθηκε εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα και ανέλαβε να το εφαρμόσει – και έβγαινε! Έπιανε τους στόχους του… Ήταν εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα. Δεν υιοθέτησε «αυτό που πριν αποκήρυσσε». Το άλλαξε! Για την ακρίβεια κατήγγειλε τα λάθη του πρώτου μνημονίου. Ύστερα διαπραγματεύθηκε την αλλαγή του. Και ύστερα ανέλαβε να εφαρμόσει το νέο – δεύτερο – διορθωμένο Πρόγραμμα…

Ο …λαϊκιστής Σαμαράς

Αν δεν είχε επικρίνει το πρώτο μνημόνιο, δεν θα μπορούσε μετά να διαπραγματευθεί την  αλλαγή της «συνταγής» στο δεύτερο… Ζήτησε κανείς συγγνώμη από το Σαμαρά, για όλα αυτά; Μπα! Εκτός από έλλειψη φιλότιμου, δεν τα… κατάλαβαν κι όλα!

Όλοι όσοι κατηγορούσαν το Σαμαρά για «λαϊκισμό», λέει, που δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, βγήκαν μετά να πουν μισή συγγνώμη; Την ίδια στιγμή που ο Σαμαράς κατήγγελλε τα λάθη του πρώτου Μνημονίου πρότεινε και ψήφιζε μέτρα που το «διόρθωναν»… Από τότε! Από τον καιρό που βρισκόταν στην Αντιπολίτευση! Πράγμα που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα…

Πράγματι, η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ επί αρχηγίας Σαμαρά ψήφισε περισσότερα μέτρα της τότε κυβέρνησης (ΓΑΠ), από ό,τι ψήφισε ποτέ αντιπολίτευση στην Ελλάδα – και πριν και μετά!

Καταγγέλλουν για… «λαϊκισμό» τον ηγέτη που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε σε δύο χρόνια μέσα, περισσότερα νομοσχέδια της κυβέρνησης απ’ ό,τι όλες οι αντιπολιτεύσεις μαζί, όλες τις μεταπολιτευτικές δεκαετίες! Αυτόν καταγγέλλουν για… «λαϊκισμό»! Και δεν ντρέπονται… Αλλά είπαμε: που πουλάνε «ντροπή» και φιλότιμο για να πάνε να ψωνίσουν…

Η ΝΔ δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι παίχθηκε

ΥΓ.1 Οι ξένοι δεν του το συγχώρεσαν του Σαμαρά, που τους «κόλλαγε» για τα λάθη τους. Και κυρίως δεν του συγχώρεσαν που είχε δίκιο. Αλλά τουλάχιστον, το αναγνωρίζουν τώρα… Οι εδώ, οι «μέσα» μάλλον δεν κατάλαβαν! Ακόμα…

ΥΓ.2 Και μέσα στη ΝΔ, όλοι εκείνοι που τότε καταψήφιζαν υπό την αρχηγία Σαμαρά το πρώτο μνημόνιο που ήταν λάθος – καθ’ ομολογία του ΔΝΤ, πλέον – γιατί δεν επισημαίνουν τη δικαίωση; Γιατί δεν το λένε, γιατί δεν το φωνάζουν; Είναι δικαίωση και δική τους. Της ίδιας της παράταξής τους! Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με αλήθειες πολεμιούνται. Αλλά όταν έρχεται η αλήθεια και σου χτυπάει την πόρτα – και συ δεν της ανοίγεις, τα ψέματα των αντιπάλων σου θα κυριαρχούν για πολύ ακόμα…

ΥΓ.3 Και καλά η δικαίωση του Σαμαρά, είναι λογικό (και φυσιολογικό) να τρομάζει τους αντιπάλους της ΝΔ – παλαιούς και σημερινούς… Αλλά την ίδια τη ΝΔ, γιατί την τρομάζει; Είναι «όπλο» γι’ αυτήν. Η δικαίωση Σαμαρά είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα της ΝΔ. Δεν μπορεί να το εγκαταλείψει… (Αν και μάλλον δίνει την εντύπωση, ότι δεν έχει… καταλάβει ακόμα, τι «παίχθηκε» τότε!)   

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου