Η ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ

Μοίρασε το

Άλλη μια σοβαρή κρίση ξέσπασε στην κυβέρνηση με αφορμή τα μέτρα ύψους 3 δις ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέθεσε αίτημα για συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους παρουσία του κ. Στουρνάρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι χειρισμοί Στουρνάρα και η διαφωνία Βενιζέλου

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο ΥΠΟΙΚ ακολουθεί εσφαλμένη και εκτός προγραμματικού πλαισίου διαπραγματευτική τακτική, καθώς τα μέτρα του 2012 θα έπρεπε να έχουν συνδεθεί με την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτι που δε συνέβη.

Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ και το «άδειασμα» του ΥΠΟΙΚ διεφάνη ξεκάθαρα από την ανακοίνωση που εξέδωσε  η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, η οποία αναφερόμενη στα αποτελέσματα του Eurogroup και του Ecofin υπενθύμιζε την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που παρουσίασε στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις και μετέφερε επίσης στο κλιμάκιο της τρόικας στη συνάντηση που είχε μαζί τους το Σάββατο.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους δανειστές εξαρχής τόσο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσο και για την αναθεώρηση.

Επιθυμεί δηλαδή ο κ. Βενιζέλος να τεθεί ως πακέτο στις συζητήσεις με τους τροϊκανούς το θέμα της επιμήκυνσης και της γενικότερης επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με εκείνο της εφαρμογής της, προκειμένου να επιστρέψει το πρόγραμμα σε κανονική τροχιά, ακόμη κι αν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις υλοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο, μετά τα μέτρα. «Θα είναι όμως γνωστοί εκ των προτέρων οι νέοι όροι, που είναι απαραίτητο να υπάρξουν αλλά και το χρονοδιάγραμμα», διευκρινίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Σε αντιδιαστολή με τη θέση της Ιπποκράτους, η τακτική Στουρνάρα αναφέρει ότι πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν πράξη οι διατάξεις του μνημονίου που έχουν καθυστερήσει και κατόπιν να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποιήσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, «η εν λόγω στρατηγική παρεκκλίνει από τη συμφωνία των τριών κομμάτων και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει συζήτηση για να διευκρινιστεί η γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους», κάτι που ως γνωστόν θα συμβεί σήμερα στις 7 στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, παρόντος του ΥΠΟΙΚ.

Σε δύσκολη θέση η ΔΗΜΑΡ

Το «στρίμωγμα» Βενιζέλου στον Γιάννη Στουρνάρα δημιουργεί αυτομάτως προβλήματα στη ΔΗΜΑΡ, καθώς εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ περισσότερο ανήσυχο -έστω και επικοινωνιακά- γύρω από τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης και των μέτρων. Ο Φώτης Κουβέλης πάντως στηρίζει απολύτως μέχρι στιγμής τον ΥΠΟΙΚ, αν και στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν λείπουν οι φωνές κριτικής «για τους ατυχείς χειρισμούς του κ. Στουρνάρα που πρέπει να διορθωθούν».

Στήριξη Σαμαρά σε Στουρνάρα

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το μέγεθος του θέματος που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η σύσκεψη θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα για τις συνεδριάσεις των Βρυξελλών, ενώ θα συζητηθούν και άλλα τρέχοντα ζητήματα όπως η ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων, ώστε να είναι ηπιότερες οι περικοπές που ζητούν οι δανειστές. Παράλληλα, το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά με έμφαση τονίζει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τυγχάνει της θερμής στήριξης και εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου