Η ΚΙΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Μοίρασε το

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα επιβεβαιώνουν ότι η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιβεβαιώνουν ότι όποιος τολμά να προχωρά αποφασιστικά, αγνοώντας το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος που δημιουργούν οι φωνές του λαϊκισμού όταν μιλούν για “ξεπούλημα των ασημικών της χώρας”, μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο του.

Η ΝΔ, ως κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών, ανέκαθεν κώφευε στις φωνές του πολιτικού αναχρονισμού που αντιμετώπιζαν φοβικά στρατηγικές αποφάσεις που φιλοδοξούσαν να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας. Είναι η πολιτική κληρονομιά που άφησε στους διαδόχους του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν πριν από 38 χρόνια αποφάσιζε, κόντρα στο κλίμα της εποχής, να προχωρήσει στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να αγνοήσει την πολιτική παρακαταθήκη του ιδρυτή της. Παρά τις αντιδράσεις από πολιτικές δυνάμεις του “όχι σε όλα”, οφείλει να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες, όπως συνέβη με την παραχώρηση της προβλήτας του Πειραιά στον κινεζικό κολοσσό COSCO, δύναται να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Σήμερα, ελάχιστοι αμφιβάλουν ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δημιούργησε πολλαπλά οφέλη. Ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Κίνα, η οποία δυνητικά θα δώσει πνοή στην ελληνική οικονομία. Είναι αυτή που τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου και το λιμάνι του Πειραιά σε λιμάνι ανταγωνιστικό του Ρότερνταμ και του Αμβούργου.

Σήμερα, ευτυχώς, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν την ορθότητα των συγκεκριμένων επιλογών που πιστώνουν με αξιοπιστία τη χώρας και ενισχύουν την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, ευτυχώς, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν ότι η ελληνική δημιουργικότητα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια του κρατισμού, ούτε τα “δικά μας παιδιά” υπό την προστασία ενός κράτους “πατερούλη”.

Οι εποχές όπου το κράτος ήταν ο μεγάλος εργοδότης που ασκούσε “κοινωνική πολιτική” με άκρατους διορισμούς στο Δημόσιο ή που παραχωρούσε δουλειές σε “ημετέρους”, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το κράτος οφείλει να περιοριστεί σε ένα ρόλο ρυθμιστή και αυστηρό ελεγκτή των κανόνων της ελεύθερης αγοράς που θα επιτρέψουν σε παραγωγικές δυνάμεις να επενδύσουν σε μια χώρα με ανεξάντλητες δυνατότητες, όπως η Ελλάδα.

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ είναι βουλευτής της ΝΔ στο νομό Ηρακλείου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου