Η ΘΕΟΔΩΡΑ… “ΕΔΕΣΕ” ΤΗΝ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ

Μοίρασε το

Η Κυβερνητική πλειοψηφία (Ν.Δ –ΠΑΣΟΚ) μπήκε στη Βουλή με 154 βουλευτές πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε με 153. Δηλαδή ένας ακόμα ή καλύτερα μία ακόμη «κατέβηκε από το τραίνο». Τι και αν στην Κοινοβουλευτική αντιπαράθεση χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό και νέο, ο Α. Σαμαράς, «πήρε τον αέρα» επικοινωνιακά  από τον Αλέξη Τσίπρα, χάριν κυρίως της μακρόχρονης κοινοβουλευτικής και πολιτικής του εμπειρίας. Το μήνυμα που έστειλε η υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (έως την ώρα της ψηφοφορίας) Θεοδώρα Τζάκρη ήταν σαφές: Κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, καθώς έρχονται πολύ δύσκολα νομοσχέδια και ψηφοφορίες (φορολογία ακινήτων, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας κ.α).

Η Βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ «δραπέτευσε» ουσιαστικά από το δίλλημα που υπήρχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ (και σε τμήμα της Κ.Ο της Ν.Δ), δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης ή δίνουμε ψήφο ανοχής και περιμένουμε στην γωνία για τα «καυτά θέματα» όπως η φορολογία ακινήτων κ.α. Επέλεξε την ρήξη, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην Κυβερνητική πλειοψηφία που ουσιαστικά βγαίνει «λαβωμένη» από αυτή την Κοινοβουλευτική αναμέτρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας , που οραματικά και προγραμματικά , τουλάχιστον σε αυτή την φάση δεν «έκανε το βήμα» δεν κατέγραψε κάποια πλήρη εναλλακτική πρόταση  και αφού δέχτηκε προς το τέλος της συζήτησης καταιγισμό πυρών από τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο , τελικά αποκόμισε ένα πολιτικό όφελος , αφού η κίνηση τακτικής με την πρόταση δυσπιστίας, επέφερε ένα ρήγμα στην Κοινοβουλευτική πλειοψηφία , ενώ οδήγησε οριακά και άλλους βουλευτές πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδης , Θ Μωραϊτης) να πουν ανοιχτά στη Βουλή ότι δίνουν «ψήφο ανοχής» και «περιμένουν» τα πακέτα με τα ακίνητα, τις κατασχέσεις κ.α.

Η ρευστότητα και πάλι είναι η κυρίαρχη αίσθηση στο πολιτικό σκηνικό. Όμως για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη διαθεσιμότητα κόσμου που αποδεσμεύεται από τα δύο άλλοτε μεγάλα κόμματα , λόγω των πολιτικών που ακολουθούν , ένα κομμάτι παρατηρεί τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να τον «ανιχνεύσει» ως «εναλλακτική λύση» ,όμως το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει ένα προγραμματικό – κυβερνητικό λόγο και στίγμα που θα του επιτρέψει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων .
Το επόμενο διάστημα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο με το δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης , οπότε για ένα εξάμηνο τουλάχιστον παγώνουν οποιαδήποτε σενάρια αιφνίδιων εξελίξεων

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ
Η  πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης καταψηφίστηκε . Επί 294 παρόντων, κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 153 βουλευτές, υπέρ 124, ενώ «παρών» δήλωσαν 17 βουλευτές.

Μεταξύ των «ναι» ήταν και η ψήφος της βουλευτή Πέλλας Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, με επιστολή του Ευ.Βενιζέλου στο προεδρείο της Βουλής.

Κατά της πρότασης μομφής ψήφισε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ της πρότασης ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, έξι ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και τρεις δήλωσαν «παρών». Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν οι: Ν.Νικολόπουλος, Θ.Παραστρατίδης, Π.Μουτσινάς, Γ.Κουράκος, Μ.Μπόλαρης και Ν.Σταυρογιάννης. «Παρών» δήλωσαν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Χρ.Αηδόνης, Γ.Κασσαπίδης.

Απουσίαζαν ο Μανώλης Γλέζος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, καθώς και οι τρεις βουλευτές της ΧΑ (Ν.Μιχαλολιάκος, Χρ.Παππάς και Γ.Λαγός) που είναι κρατούμενοι. Με επιστολή τους, ο Μανώλης Γλέζος ενημέρωσε το σώμα ότι εάν ήταν παρών στην ψηφοφορία θα ψήφιζε «ναι» και ο Νικήτας Κακλαμάνης ότι θα ψήφιζε «όχι».

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της Βουλής: «Περισσότερο, πολύ περισσότερο ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση. Προχωράμε στην πορεία μας. Εκλογές το 2016».

Υψηλοί τόνοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε εν μέσω έντασης, με ιδιαιτερα υψηλούς τόνους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ και ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε με οξύτητα κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παίζει θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης» καθώς και επικίνδυνα παιχνίδια, δεδομένης της στιγμής που επέλεξε για την πρόταση δυσπιστίας, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Σας τελείωσε η πολιτική, σας τελείωσε και η επανάσταση» είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας: «Εκλογές θα γίνουν το 2016».

Οι τόνοι ανέβηκαν λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με διαξιφισμούς ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο απάντησε επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας για να ακολουθεί ανταπάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αποτυχημένη την κυβέρνηση, που αναγκάζεται να κυβερνήσει με ΜΑΤ, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επιστρατεύσεις. Κάλεσε, δε, τη Βουλή να εναρμονιστεί με την κοινωνία, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής, υπογραμμίζοντας ότι «η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας», που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι. Περιέγραψε, δε, με μελανά χρώματα την κοινωνική κρίση και κατέληξε ρίχνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό: «Αν έχετε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, όπως εμείς, ιδού η λύση: Οι εκλογές, η Δημοκρατία».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής, κάνοντας λόγο για ώσμωση με την ΧΑ, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Την εκτίμηση ότι «με τη θεωρία των δύο άκρων που υποστηρίζει, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψουμε στο 1947» διατύπωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μίλησε νωρίτερα για έναν «προωθούμενο σουρεαλιστικό διπολισμό, αποκομμένο από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν αμφότεροι να κρύψουν πίσω από πολώσεις τα αδιέξοδα των πολιτικών τους. Γινόμαστε «θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας» είπε ο κ. Κουβέλης, σημειώνοντας πως η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και συνιστά κίνηση τακτικισμού, και η ΔΗΜΑΡ από πλευράς της ψηφίζει «παρών» ως στάση ευθύνης.

«Τρομοκρατία ή αυταπάτη» είναι το δίλημμα της ψηφοφορίας κατά την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση καταθέτει την αυθεντική πρόταση για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ την ιμιτασιόν πρόταση». Και η ανάπτυξη, τόσο όπως τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η δικομματική κυβέρνηση, θα ωφελήσει τα μονοπώλια και τους καρχαρίες και όχι το λαό.
Κατόπιν της διαγραφής της κ. Τζάκρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η δύναμη του κόμματος είναι 27 από 28 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία μειώνεται από 155 σε 154 βουλευτές.

Προ ημερών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Τζάκρη είχε εκφράσει η διαφωνία της για τον ενιαίο φόρο ακινήτων «έτσι όπως υποβάλλεται, επί της αρχής». Αναφερόμενη δε στις εξελίξεις στο θέμα της ΕΡΤ είπε ότι «η χώρα μας κυβερνάται από e-mail της Τρόικας».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με την απόσυρση της εμπιστοσύνης της κ. Τζάκρη ανοίγει η «Κερκόπορτα» για την κυβέρνηση, εν όψει της επόμενης ψηφοφορίας για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου