Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Μοίρασε το

Η Συμφωνία της περασμένης Παρασκευής μεταξύ της νέας Κυβέρνησης και των εταίρων της Ευρωζώνης, μετά την περιπετειώδη,δημόσια και θορυβώδη διαπραγμάτευση, είναι ένα θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός.

Πρώτο,διότι κλείνει οριστικά η φημολογία για το απαξιωτικό Grexit,με το οποίο απειλούσαν πολιτικοί στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο Μέσα Ενημέρωσης και οι συνήθεις αναλυτές και οικονομολόγοι.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε σημαντικές υποχωρήσεις από τις προεκλογικές διακηρύξεις,αλλά υποχώρησαν και οι απέναντι.Αλλωστε μόνο με εκατέρωθεν υποχωρήσεις επιτυγχάνεται ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός,όπως η Συμφωνία της Παρασκευής.

Τώρα που καταλάγιασε ο κονιορτός από τις περιγραφές του προσκήνιου και παρασκήνιου των διαπραγματεύσεων,των πανηγυρισμών της κυβέρνησης,της πικρόχολης κριτικής της αντιπολίτευσης και των σχολίων και αναλύσεων εντός και εκτός της χώρας,ας επιχειρήσουμε μια δεύτερη ανάγνωση της Συμφωνίας.

Πρώτο: Ο κ.Βαρουφάκης,μετά τη Συμφωνία,αναφώνησε με πλατύ χαμόγελο: «Μνημόνιο τέλος»!Είναι έτσι;Ας δούμε τι καταγράφεται στη Συμφωνία: «Το Eurogroup σημειώνει,στο πλαίσιο του υφισταμένου προγράμματος,το αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFFA) που συνοδεύεται από μια σειρά δεσμεύσεων».Το «υφιστάμενο Πρόγραμμα» είναι το υφιστάμενο Μνημόνιο,αλλά μετονομάζεται σε Σύμβαση πάλι «με σειρά δεσμεύσεων».Συνεπώς το Μνημόνιο δεν «σχίζεται»,αλλά μετονομάζεται σε Σύμβαση.

Δεύτερο:Η κυβέρνηση ζητούσε κατάργηση της τρόικας και της αξιολόγησης από αυτή της εφαρμογής των «δεσμεύσεων». Η Συμφωνία αναφέρει: «Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεινόμενης διευθέτησης από τους θεσμούς θα επιτρέψει οιαδήποτε καταβολή της εναπομείνασας δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από το SMP.Αμφότερα είναι συνάρτηση της έγκρισης από το Eurogroup».

Και στη συνέχεια: «Υπό το πρίσμα αυτό καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς,καθώς και τους εταίρους.Σε αυτό το πλαίσιο,υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του».
Συνεπώς και η τρόικα παραμένει με τις ίδιες αρμοδιότητες, δηλαδή την αξιολόγηση του προγράμματος.

[quote text_size=”small”]

Το καλό είναι ότι δεν θα βλέπουμε τους αγέλαστους εκπροσώπους της να περιφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο, ακόμη και στο πρωθυπουργικό γραφείο,και να ανακρίνουν τους υπουργούς. Η αξιολόγηση θα γίνεται στις Βρυξέλλες.

[/quote]

Τρίτο:Συνέχεια της Συμφωνίας :«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους,όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 (Μνημόνιο).Οι θεσμοί (τρόικα),για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το2015θα λάβουν υπ’όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015».
Τέταρτο: Τονίζεται στη Συμφωνία: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αποτιμάται από τους θεσμούς». Σαφής η δέσμευση και οι συνέπειες της.Ούτε τα μνημονιακά μέτρα ακυρώνονται,ούτε μονομερείς ενέργειες επιτρέπονται χωρίς την έγκριση των «θεσμών».Στον αέρα οι προεκλογικές διακηρύξεις…
Πέμπτο: Τα κεφάλαια, ύψους 10,6 δις ευρώ,που θα έχει στην κατοχή του το ΤΧΣ μέχρι 28/2,θα μεταφερθούν στον EFSF και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις τράπεζες.Να υπενθυμίσω ότι σε αυτά τα κεφάλαια στήριζε η κυβέρνηση την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου προγράμματος της Θεσσαλονίκης.Μετά τη Συμφωνία ο κ.Βαρουφάκης το χαρακτήρισε «πρόγραμμα τετραετίας»!

Εκτο: Συνεπής προς τη Συμφωνία η κυβέρνηση κατέθεσε χθες,Καθαρή Δευτέρα, μια «πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων».Οι θεσμοί «θα παράσχουν μια πρώτη άποψη,αν αυτή είναι επαρκώς αποτελεσματική ως ένα θεμιτό σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

[quote text_size=”small”]

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων,τον δυσκολότερο και σημαντικότερο, γιατί θα τεθούν σε τελική κρίση οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση.

[/quote]
Με το κλείσιμο αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων θα έχουμε πλήρη εικόνα της νέας «Σύμβασης», που θα αντικαταστήσει το «Μνημόνιο»,και τη δυνατότητα σύγκρισης.Αλλά και την πυξίδα που ορίζει την πλοήγηση της οικονομίας με τον κ. Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του σκάφους και με πλήρωμα «χαμένο στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στη μαρξιστική ρητορική».

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στο www.giorgos-romaios.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου