Η δεξιά παρένθεση το χαρτί Τσίπρα

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με μεθοδικότητα ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δεξιά παρένθεση ως χαρτί για αξιοποίηση - κάτι που φροντίζουν και κάποιοι χρήσιμοι της ΝΔ. new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος σημειώνει ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με μεθοδικότητα ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δεξιά παρένθεση ως χαρτί για αξιοποίηση – κάτι που φροντίζουν και κάποιοι χρήσιμοι της ΝΔ.


Όπως πολύ σωστά έγραψε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης στα τελευταία Νέα Σαββατοκύριακο, τα γνωστά φαντάσματα της ελληνικής πολιτικής ζωής για μιαν ακόμη φορά απειλούν την χώρα και την πορεία της στον 21ο αιώνα.

“Αν το Μακεδονικό αναθερμαίνει τον αμυντικό εθνικισμό, η δημαγωγία για το τέλος των Μνημονίων που διακινεί η κυβέρνηση αναπαράγει όλο το ρεπερτόριο του κομματικού λαϊκισμού στην πιο επικίνδυνη εκδοχή του. Γιατί συσκοτίζει την κατάσταση, αντί να δρομολογεί την κοινωνία στην αναγκαία εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, δεν κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια στεκόμενη στα πόδια της. Η συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν είναι απλώς τέταρτο Μνημόνιο, είναι ασφυκτικός κορσές που παρατείνει ένα υφεσιακό περιβάλλον, με αντίτιμο μία επισφαλή διευθέτηση του χρέους η οποία θα παρασυρθεί στην επόμενη αστάθεια των διεθνών αγορών», γράφει ο γνωστός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι “χρήσιμοι” της ΝΔ

Πάνω σε αυτά τα δύο θέματα θα στηρίξει ο πρωθυπουργός τις πολιτικές του στρατηγικές τους μήνες που έρχονται. Θα συνεπικουρείται από τον Πάνο Καμμένο και αντιμνημονιακούς πολιτικούς της ΝΔ. Οι τελευταίοι, σε μία προσπάθειά τους να φανούν “χρήσιμοι” στον Αλέξη Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του, είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα. Κυρίως, όμως, θέλουν να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες στην παρούσα φάση θα συσπείρωναν την ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, που είναι δημοσκοπικά αρνητική για τους Συριζανέλ, μία από τις κινήσεις που αναμένονται εάν δεν προχωρήσει το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο τού 2018 είναι ένας μεγάλος και ριζικός ανασχηματισμός, αμέσως μετά την λήξη του τρίτου Μνημονίου, δηλαδή μετά τις 21 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, αυτός θα γίνει πριν από την ΔΕΘ, ώστε να αποτελέσει και επικοινωνιακή αντεπίθεση καθώς η χώρα θα οδεύει προς μία εκλογική χρονιά.

Θα πρέπει έτσι να θεωρείται βέβαιον ότι στον εκλογικό σχεδιασμό του επιτελείου του πρωθυπουργού εντάσσονται κινήσεις όπως π.χ. ψήφος και δίπλωμα οδήγησης στους 17αρηδες, προνόμια και ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων στους δημοσίους υπαλλήλους, κ.α. Επίσης, λόγω της πίεσης στον βορρά για το Μακεδονικό, αναμένεται να γίνουν στοχευμένες κινήσεις με οικονομικό πρόσημο στην βόρεια Ελλάδα, ώστε να αλλάξει το κλίμα.

Σκανδαλολογία το γνωστό τροπάριο

Ένα από τα πρόσθετα όπλα της κυβέρνησης, όπως είναι γνωστό, είναι η σκανδαλολογία, η οποία αναμένεται να πάρει χειμαρρώδεις διαστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, παρασκηνιακά, με την βοήθεια και του γαλλικού παράγοντα στην χώρα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες να έλθουν πιο κοντά στον Σύριζα πολιτικά πρόσωπα της «πεφωτισμένης» κεντροαριστεράς. Το βασικό όμως εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή είναι η σύμπλευση Τσίπρα-Καμμένου και οι επιπτώσεις της στο γενικό πολιτικό κλίμα.

Τρόπους συνεργασίας με τον Σύριζα αναζητούν επίσης και οι αποκαλούμενοι «καραμανλικοί», όπως οι Ευάγγελος Αντώναρος, Νίκος Καραχάλιος και Κατερίνα Παπακώστα, οι οποίοι θέλουν μεν να ιδρύσουν κόμμα, πλην όμως δεν βρίσκουν τις απαραίτητες πηγές χρηματοδότησης.

Κατά τα λοιπά, το πολιτικό σκηνικό απέχει πολύ από τού να είναι ξεκάθαρο. Μία προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας (Σκάϊ, Τα Νέα) δείχνουν στοιχεία που πρέπει να οδηγήσουν σε προβληματισμούς –αυτούς που επισημαίνει και ο συνάδελφος Γιώργος Παπαχρήστος στα Νέα. Υποστηρίζει, μετά λόγου γνώσεως, ότι “έχουμε κάνει λάθος σοβαρό όσοι πιστεύαμε ότι ο Τσίπρας θα πληρώσει ακριβά την συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό. Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν πληρώνει. Ότι πλην των δεξιών, και όχι όλων, και των Βορειοελλαδιτών που έχουν φορτώσει με την συμφωνία, οι υπόλοιποι ουδόλως απασχολούνται για το αν τα Σκόπια ονομάζονται Βόρεια, Νότια ή από πάνω Μακεδονία. Ο πολλοί καίγονται για την οικονομία και την κατάσταση που διαβιούν. Γι’ αυτό τιμωρούν τον Τσίπρα. Το άλλο ποσώς τούς απασχολεί”.

Γι’ αυτό, όσοι ονειρεύονται νέα κόμματα και άλλα παρόμοια, ας κάνουν κράτει. Θα γλυτώσουν και λεφτά, και ψυχική αναταραχή.

Για μια …δεξιά παρένθεση

Επίσης, ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει διαβάζοντας και τις δύο δημοσκοπήσεις είναι ότι με την συσπείρωση της ΝΔ να βρίσκεται στο 84% και εκείνη του Σύριζα να είναι στο 50% περίπου, είναι προφανές ότι ο εκλογές δεν θα είναι περίπατος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι εχθροί του μέσα στην ΝΔ. Γι αυτό και παίζουν το παιχνίδι που όλοι γνωρίζουμε. Θα το παίζουν δε όλο και περισσότερο όσο θα πλησιάζει η ώρα της κρίσης.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι παρά τα όσα έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της, ο Σύριζα εξακολουθεί να κρατιέται πάνω από το 20% και να μην καταρρέει, όπως πολλοί θα πίστευαν. Αυτό είναι άλλη μία σοβαρή ένδειξη ότι ο κόσμος που τον ψήφισε παραμένει εγκλωβισμένος στον Σύριζα πολύ απλά γιατί δεν έχει πού να βρει καταφύγιο. Το Κίνημα Αλλαγής τον έχει απογοητεύσει και εξακολουθεί να τον απογοητεύει. Και στις σημερινές συνθήκες, η απογοήτευση γίνεται σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος γι’ αυτό και χτυπά αλύπητα την μεσαία τάξη. Ως πότε, όμως, είναι το ερώτημα.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου