Η ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

Μοίρασε το

Ασφαλώς κάποια στιγμή ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας πει τι επιτέλους συμφώνησε ο Τσίπρας με τη Μέρκελ και είπαν να το κρατήσουν μυστικό από μας, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αλλά ίσως και κάποιους άλλους. Χωρίς καμία ειρωνική διάθεση μου φαίνεται προφανές ότι ένας από τους απληροφόρητους για τη μυστική συμφωνία ήταν ο Σόϊμπλε. Δεν έχω κανένα άλλο λογικό εργαλείο να εξηγήσω πως λίγες ώρες μετά τη μυστική (άρα πολύ σοβαρή) συμφωνία (;) Μέρκελ/Τσίπρα, ο Σόϊμπλε και τα δουλάκια του, υπουργοί κατά τα άλλα της ΕΕ, έσουραν τα μύρια όσα στον Βαρουφάκη, και επομένως στην κυβέρνηση, στην Ελλάδα και όλους μας. Δεν αμφισβητώ στο ελάχιστο-και το εννοώ- τις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού, την απροσδόκητη, θα έλεγα με βάση τις ανύπαρκτες εμπειρίες του, άνεσή του να κινείται μέσα στους λύκους χωρίς να τον έχουν φάει για πρωϊνό. Αλλά έχω, όπως υποθέτω και πολλοί άλλοι έχουν, την απορία: τι στο καλό τους λέει και του λένε έτσι ώστε όλοι να φαίνονται λίγο-πολύ ευχαριστημένοι μετά την κουβέντα τους και όλα να πηγαίνουν στραβά στη συνέχεια.

[quote text_size=”small”]

Και αφού προφανώς δεν τους έπεισε γιατί όλοι γελάνε; Αλήθεια είναι ότι μερικές φορές αντί να γελάνε, σιωπούν αλλά αυτό δεν λύνει την απορία και δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα.

[/quote]

Ο Βαρουφάκης πάλι άλλο βιολί. Επέλεξε να είναι άνετος απέναντί στους ομολόγους του, ενίοτε και προκλητικός, αλλά παρά τους ελιγμούς και την «αλλοπρόσαλλη» (όπως τον κατηγορούν) στάση του φαίνεται ότι τελικά τους εξοργίζει. Γιατί; Επειδή, απαντούν, η Ελλάδα (δηλαδή ο διαπραγματευτής μας, ο Βαρουφάκης) δεν παρουσιάζει διάθεση να κάνει μεταρρυθμίσεις και μάλλον, λένε, θέλει (ο διαπραγματευτής μας, ο Βαρουφάκης) να βγει από το ευρώ. Ενώ αυτοί σκοτώνονται να μας κρατήσουν μέσα. Λεφτά, όμως, «μεταρρυθμίσεις εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν», επιμένουν: μειώσεις στις συντάξεις και μισθούς κλπ, τα ξέρουμε.

Η επωδός γνωστή επίσης: να φύγει ο Βαρουφάκης, υπονοώντας ότι καλύτερος (δηλαδή πιο υποχωρητικός;) θα ήταν ο Δραγασάκης. Μα είναι προσωπική πολιτική του Βαρουφάκη το όχι σ’ αυτές τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις; Και πως είναι τόσο ευαίσθητοι όταν αριστεύουν στο βρίσιμο, (τεμπέληδες και αχαϊρευτους μας λένε), όταν ο Σαρκοζί καβάλησε το τραπέζι για να δείρει τον ΓΑΠ επειδή ψιθύρισε περί δημοψηφίσματος, όταν βρίζουν ξετσίπωτα τον (Έλληνα υπουργό) Βαρουφάκη, όταν γενικώς δεν είναι διόλου «σικ» αλλά μάλλον θυμίζουν αγέλη σκυλιών πεινασμένων ή μήπως λυσσασμένων; Μόνο από την τηλεόραση γνωρίζω τον κ. Βαρουφάκη, μπορεί να έχει κάνει χίλια λάθη τακτικής, μπορεί, όπως λένε, να έχει ξένες πλάτες, μπορεί να έχει διαλέξει συνεργάτες με περίεργο παρελθόν, μπορεί χίλια δυο. Αυτό που ζητάνε αυτοί που τον βρίζουν είναι ένα: Να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση. Και για προσέξτε.

[quote text_size=”small”]

Οι αγέρωχοι Ευρωπαίοι ένας-ένας, πρώτοι-πρώτοι ο Ιταλός και ο Ισπανός, διέψευσαν το βρίσιμο-αφού προηγουμένως το διοχέτευσαν, προφανώς.

[/quote]

Δεν θα το έκαναν αν αισθάνονταν ότι είναι σε απόλυτη θέση ισχύος. Ο Βαρουφάκης (και κάθε άλλος στη θέση του) ενοχλεί επειδή με τη συμπεριφορά του μεταφέρει στον Ευρωπαϊκό Δήμο την εικόνα της διαπραγμάτευσης, καθιστά στον καθένα, Έλληνα και Ευρωπαίο, κατανοητή τη στάση τους, αναγκάζονται να φανούν όπως είναι, σοβαροφανείς αδίστακτοι εκβιαστές. Δεν ξέρω αν το κάνει επίτηδες από στρατηγική επιλογή, αν απλώς είναι το «στυλ» του ή επειδή θέλει να γίνει «διεθνής σταρ». Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ίδιο θα είναι και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του Βαρουφάκη, όμοια με τη δική τους. Άλλη ελληνική κυβέρνηση που να ανταποδίδει τα χτυπήματα, έστω στη συμπεριφορά, δεν θυμάμαι. Θα τα καταφέρει; Μπορεί ναι, μπορεί όχι.

[quote text_size=”small”]

Μπορεί να έχει να κάνει με τα μυστικά Μέρκελ/Τσίπρα μπορεί με (ή και με) άλλα. Μπορεί, λέμε τώρα, μερικοί Γερμανοί, σκληροί «εθνικιστές», αλά Σόϊμπλε, να μη μας θέλουν στο ευρώ επειδή πιστεύουν ότι είμαστε φίλοι των Αμερικανών και τους χαλάμε τη σούπα, η Γερμανία εν χορώ «έξω οι Αμερικάνοι»…

[/quote]

Πάντως, πετάγομαι σε άλλο θέμα αλλά συγγενές, όσοι περίμεναν να βρέξει δις από τη Μόσχα δεν είχαν υπολογίσει ότι ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ρωσίας ακόμα και με πυρηνικά αλλά δεν προκαλεί, παρεμβαίνοντας στις «εσωτερικές υποθέσεις» του εν γένει δυτικού χώρου (ΗΠΑ/ΕΕ) και ειδικά όπου υπάρχει γερμανικό συμφέρον. Όταν λύσουμε τα θεματάκια μας με τους Εταίρους, ίσως έρθουν και μερικά ψιλά από τη Μόσχα. Με τους αγωγούς παίζεται. Αλλά γιατί άραγε η υποτιθέμενη πρόταση(;) των ΗΠΑ για αγωγό (;) αντιπαρατίθεται στον ρωσικό; Γιατί όχι και δυο και τρεις αγωγοί; Αλλά κάτσε να γίνει πρώτα ο ένας και βλέπουμε.

Για την ώρα, μου λένε, οι εδώ πρεσβείες έχουν αλλοφρονήσει. Μπερδεύονται με το χάος των δηλώσεων και διαπορούν, άραγε ετούτος που λέει «δραχμή» ενώ ο δίπλα λέει «ευρώ», είναι βαλτοί από τον Τσίπρα ή κάνουν του κεφαλιού τους; Έλα ντε!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου