Γραφειοκρατία η αντεθνική

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος καλεί όσους επικαλούνται τις επενδύσεις του Ερντογάν στην αμυντική βιομηχανία, να αναλογιστούν την αντεθνική πελατειοκομματική γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Και ενώ και στην Τουρκία υπάρχει η οθωμανο-κεμαλική γραφειοκρατία στην Τουρκία, όποιος εμποδίσει επενδύσεις τον τρώει η μαρμάγκα… new deal

Μοίρασε το

Ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος καλεί όσους επικαλούνται τις επενδύσεις του Ερντογάν στην αμυντική βιομηχανία, να αναλογιστούν την αντεθνική πελατειοκομματική γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Και ενώ και στην Τουρκία υπάρχει η οθωμανο-κεμαλική γραφειοκρατία στην Τουρκία, όποιος εμποδίσει επενδύσεις τον τρώει η μαρμάγκα…


Ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Ενώ αμφότεροι έχουν απέναντί τους δύο αρκετά συγγενικές γραφειοκρατίες, Οθωμανό-κεμαλική η μία, πελατειακό-κομματική η άλλη, δεν τις διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο. Στην Τουρκία του ανύπαρκτου κράτους δικαίου, ο πρόεδρος της, αυταρχικός ισλαμιστής, μπορεί και κάνει σχεδόν ό,τι θέλει. Χωρίς να αποδίδει πολλούς λογαριασμούς.

Με το έτσι θέλω συνεπώς, άρχισε να υποκαθιστά το κεμαλικό γραφειοκρατικό μόρφωμα, με το αντίστοιχο ισλαμικό δικό του, γεμίζοντας τις φυλακές. Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, αν και ηγείται ενός πρωθυπουργικοκεντρικού συστήματος, δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες. Οι όποιες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσονται, σε σχέση με τις αντίστοιχες Ερντογάν, σ΄ένα διαφορετικό πλαίσιο. Αυτό ορίζεται από τη δημοκρατική συνταγματική τους τάξη. Αλλά και από το ευρύτερο περιβάλλον του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, τον οποίον η Τουρκία σήμερα απορρίπτει.

Γραφειοκρατία η αντεθνική

Υπό παρόμοιες συνθήκες, στον ανταγωνισμό των γραφειοκρατιών, η τουρκική είναι πολύ πιο αποτελεσματική γιατί στην ουσία κινείται υπό αυταρχικές συνθήκες. Τις οποίες οποίος διανοηθεί να αγνοήσει, τον περιμένει η μαρμάγκα.

Ως εκ τούτου στη γείτονα βρέχει επενδύσεις γιατί οι σχετικές διαδικασίες είναι ταχύτατες. Ο ξένος επενδυτής πληρώνει κάτι παραπάνω αλλά δεν υφίσταται εξευτελισμούς και ταλαιπωρίες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που στην γειτονική μας χώρα τα 20 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα έγιναν 9 φορές περισσότερες ξένες επενδύσεις απ΄ό,τι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα δε στην αμυντική της βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD, που καταγράφει τις ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό του ΟΗΕ, την εικοσαετία 1999-2019 στη γείτονα πραγματοποιήθηκαν αθροιστικά περί τα 260 δισ. δολάρια επενδύσεις.

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα προσέλκυσε μετά βίας 32 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 10 δισ. είναι ακόμα θεωρητικά. Αναμένουν εγκρίσεις και άλλα παρόμοια, που μόνον γέλιο προκαλούν σε όσους έχουν την αίσθηση του χιούμορ. Κατά τα λοιπά η αμυντική μας βιομηχανία, από χρόνια τώρα κοιμάται τον ύπνο του …δικαίου!!

Με βάση, λοιπόν, τα απλά νούμερα που προηγούνται, θα παρακαλούσαμε τους διάφορους πατριδοκάπηλους και άλλους εθναμύντορες, να πουλάνε αλλού τις κορώνες τους. Εν ολίγοις να μην μας …σκοτίζουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου