Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ

Μοίρασε το

της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ  

Πόσο εύκολο είναι να ξεστομίσει κανείς αλήθειες; Και ειδικά όταν αυτές πρέπει να ειπωθούν από πολιτικά χείλη, που η κάθε λέξη, η κάθε πρόταση μετρά πολιτικό κόστος και επικοινωνιακές πρακτικές.

Το τελευταίο διάστημα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες περνούν πρώην υπουργοί κυρίως Οικονομικών που πλέον απαλλαγμένοι από το άγχος της εξουσίας και του πολιτικού κόστους απαριθμούν, υπολογίζουν και  προσμετρούν νούμερα και αριθμούς από τα χρέη που συσσωρεύονταν χρόνο στα κρατικά ταμεία και ουσιαστικά  στις πλάτες των ελλήνων πολιτών. Μόνο που αυτό γίνεται με καθυστέρηση είκοσι και βάλε χρόνων. Γιατί όταν  το δημοσιονομικό πρόβλημα μεγάλωνε,  όταν χρόνο με το χρόνο βουτούσαμε όλο και πιο πολύ  προς τον πάτο, κανείς από αυτούς που κυβερνούσαν δεν βγήκε να πει την αλήθεια. Να πληροφορήσει τον κόσμο για το που βαδίζαμε. Συνεχίζαμε να χρεωνόμαστε σε ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο, ελπίζοντας ο καθένας  από τους αιρετούς  πολιτικούς ηγέτες μας να δώσει την καυτή πατάτα στον επόμενο και να χρεώσει τις μελλοντικές γενιές. Η μελλοντική γενιά έφτασε.

 

Ωστόσο ο  κόσμος και πάλι δεν ξέρει. Πάλι δεν ακούει την αλήθεια. Αντίθετα τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και πρωθυπουργός  ακολουθώντας την πεπατημένη επιχειρούν να  δημιουργήσουν ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  ακόμη πιο αισιόδοξος εμφανίζεται  και ο υπουργός Οικονομικών. Και αναρωτιόμαστε από που μπορεί να πηγάζει τόση αισιοδοξία. Από την ανεργία που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, από  το δημόσιο χρέος που διογκώνεται ή την υστέρηση των εσόδων;

 

Και ακόμη και τώρα που έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού, ακόμη και τώρα, που η χώρα  ζει κάτω  από την δαμόκλεια σπάθη της χρεοκοπίας, το πολιτικό σύστημα συνεχίζει την ίδια τακτική. Την ώρα που οι έλληνες πολίτες ζητούν με αγωνία απαντήσεις, που αναζητούν απελπισμένα να γνωρίσουν την πραγματική κατάσταση της χώρας, συνεχίζουν οι πολιτικοί να μιλούν με την ίδια ξύλινη γλώσσα. Μόνο που η απόκρυψη της αλήθειας δημιουργεί περισσότερη σύγχυση και δρα διαλυτικά.  Κανείς δεν τους πιστεύει. Το πολιτικό σύστημα δεν απαξιώνεται από τους πολίτες αλλά από τους ίδιους τους πολιτικούς. 

 

Είναι σοκαριστικό να ακούς ότι το χρέος της χώρας δεν είναι μόνο 350 δις ευρώ αλλά πολύ περισσότερο, όπως το περιέγραψε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ  Αλέκος Παπαδόπουλο σε τηλεοπτική εκπομπή. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το χρέος πέρα από τα 350 περίπου δις ευρώ που χρωστά ο στενός δημόσιος τομέας, υπολογίζεται συνολικά στα 900 περίπου δις συνυπολογίζοντας χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα χρέη των τραπεζών και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης ακούσαμε  τον υπουργό  υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να προτρέπει  να ειπωθεί  ολόκληρη η αλήθεια για τα οικονομικά της χώρας «επιτόπου και τώρα».

 

Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παραδέχεται η κυβέρνηση. Ο κόσμος βαρέθηκε τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις, που αναιρούνται μετά από λίγο. Θέλει να μάθει που βαδίζει. Μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός; 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου