Η ήττα ήρθε! Πάμε για την συντριβή

Ο Θανάσης Κ. δεν θριαμβολογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι μπορεί να ήρθε η ήττα, όμως η μάχη δεν τελείωσε ακόμα. Για να έρθει και η συντριβή θα πρέπει να γίνει ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. new deal

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. δεν θριαμβολογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι μπορεί να ήρθε η ήττα, όμως η μάχη δεν τελείωσε ακόμα. Για να έρθει και η συντριβή θα πρέπει να γίνει ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.


Δεν θα θριαμβολογήσω για το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί πρώτον δεν το συνηθίζω, και γιατί δεύτερον, η μάχη δεν τελείωσε ακόμα…

Αλλά κάποια άμεσα και χρήσιμα συμπεράσματα είναι απαραίτητο να βγουν. Γιατί αφορούν πράγματα που θα βρούμε μπροστά μας:

Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών που έρχεται σε λίγες μέρες, αλλά και – κυρίως – στις εθνικές εκλογές που έρχονται σε λίγες βδομάδες

* Πρώτον, να θυμίσω τις προβλέψεις που είχα κάνει, από αυτή εδώ τη στήλη. Και τι βγήκε…

  • –Σας είχα προβλέψει ότι το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων θα ήταν 50-55%. Κι ήταν τελικά 57%
  • –Σας είχα προβλέψει ότι η διαφορά των δύο πρώτων θα ήταν 7-9 μονάδες. Κι η διαφορά φτάνει τις 9,5 μονάδες…
  • –Σας είχα προβλέψει ότι η ΝΔ θα κυμανθεί μεταξύ 29-32%. Και αγγίζει το 33,2%.
  • –Σας είχα προβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυμανθεί μεταξύ 22-23%. Και ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 23,75%!
  • –Σας είχα προβλέψει ότι το ΚΙΝΑΛ θα ήταν τρίτο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 8%. Και το ΚΙΝΑΛ ήδη αγγίζει ο 7,7%.
  • –Σας είχα προβλέψει ότι θα ψηφίσουν γύρω στα 6 εκατομμύρια ψηφοφόροι (ή λίγο παρακάτω). Και οι ψηφοφόροι θα ξεπεράσουν τα 5,9 εκατομμύρια…

Συνολικά οι προβλέψεις μου ήταν λίγο «μετριοπαθέστερες» για τη ΝΔ και για το ΣΥΡΙΖΑ (που πήραν και οι δύο, λίγο παραπάνω από το «άνω όριο» που τους είχα δώσει), αλλά και για τη μεταξύ τους διαφορά (που ξεπέρασε κατά μισή μονάδα το άνω όριο που της είχα δώσει).

Άρα συνολικά τα πράγματα πήγαν κοντά εκεί που σας τα είχα προβλέψει, αλλά λίγο καλύτερα (για τη ΝΔ).

Και να σκεφτεί κανείς, ότι εκείνες οι προβλέψεις μου είχαν φανεί τότε σε πολλούς φίλους… «πολύ αισιόδοξες»!

Κι όμως τα πράματα εξελίχθηκαν ακόμα καλύτερα (από τις πολύ «αισιόδοξες» προβλέψεις μου).

Αποδείχθηκε πως μάλλον «μετριοπαθής» ήμουν. Αυτό να το θυμάστε για τις επόμενες προβλέψεις σε ένα μήνα: στις βουλευτικές.

* Δεύτερη παρατήρηση: αποδεικνύεται με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν τελικά μεροληπτικές ΥΠΕΡ του ΣΥΡΙΖΑ – όχι εναντίον του όπως ισχυριζόταν ο ίδιος.

Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τα δύο (κύματα των) exit pοlls το βράδυ της Κυριακής είχαν υπερτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις ξεκινούσαν την «πρόθεση ψήφου» για τον ΣΥΡΙΖΑ από το 23,2%, πράγμα που σήμαινε με την πρώτη αναγωγή (έγκυρων και αποχής) από 24% και πάνω. Κι ύστερα ό,τι πρόσθετο έπαιρνε από «αναποφάσιστους». Κι έφτανε να τον προβλέπουν 26-28%.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κάτω κι από το 24% μαζί με όποιους «αναποφάσιστους» πήρε στο τέλος. Πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική «πρόθεση ψήφου» που του έβρισκαν ήταν 21% το πολύ!

Και μας την παρουσίαζαν δύο με δυόμιση μονάδες παραπάνω!

Κι αυτό συνεχίστηκε και χθες, Κυριακή των εκλογών, με τα δύο exit polls. Όπου στην αρχή (πρώτο κύμα) έδωσαν το ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στο 25 (κατώτατο όριο) και το 29 (ανώτατο όριο). Και δύο ώρες αργότερα (στο δεύτερο κύμα) ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει αισθητά χαμηλότερα με ανώτατο όριο 26 και κατώτατο όριο 24.

Ενώ γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποχωρήσει κάτω και από το δεύτερο (και μειωμένο) «κατώτατο όριο» του, κάτω από το 24%. Και συνέχισε να υποχωρεί. Και η διαφορά άγγιζε πλέον τις 9,5 μονάδες!

Να θυμίσω επίσης ότι: όλη μέρα την Κυριακή οργίαζαν οι φήμες ότι η διαφορά ήταν τάχα «πολύ μικρότερη», κάτω από τη μισή! Ότι τάχα ξένες πρεσβείες είχαν «ασφαλείς πληροφορίες» πως η διαφορά ήταν μόλις 2,5 με 3,5 μονάδες κι «έκλεινε συνεχώς»!

Κι αυτό ευνοούσε βέβαια τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε ως την τελευταία στιγμή στις κάλπες και να κάνουν την «ανατροπή».

Που, όμως, δεν υπήρχε πουθενά στον ορίζοντα…

Φαίνεται λοιπόν, πως τόσο οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν πριν τις εκλογές, όσο και οι φήμες που κυκλοφορούν την μέρα των εκλογών συστηματικά συσπείρωναν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και αποθάρρυναν τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο!

Και τον ευνοούσαν και… «διαμαρτυρόταν» από πάνω!

Αυτό να το θυμάστε, όταν πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές κι έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα.

* Τρίτον, σας είχα προειδοποιήσει ότι και η στρέβλωση που έγινε με τις ψήφους των βιαστικά «ελληνοποιημένων» μεταναστών, αλλά και των θορυβωδώς «μεταφερόμενων Ρομά» στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, δεν μπορούσε να είναι πάνω από 2-3 μονάδες! Κι όχι… 12 μονάδες που υποστήριζαν (και φοβούνταν) κάποιοι.

Πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτές τις «στρεβλώσεις» θα ήταν ακόμα χαμηλότερα (ίσως κάτω κι από 20%!) και η διαφορά με τη ΝΔ πάνω από 12 μονάδες.

Αλλά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πια καμία ελπίδα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές – ούτε καν να αποφύγει μια ακόμα μεγαλύτερη ήττα – αυτές οι στρεβλώσεις μάλλον θα ελαχιστοποιηθούν. Γιατί αφορούν στρώματα που δεν έχουν κανένα συμφέρον να πάνε με τον σίγουρο «ηττημένο», κόντρα στο βέβαιο πια «νικητή»…

Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον αέρα αυτού που ελέγχει πλήρως το παιγνίδι και σύρθηκε στις εκλογές, πολλά στρώματα των ψηφοφόρων του θα χάσουν το κίνητρο να πάνε να τον ψηφίσουν. Πράγμα που σημαίνει ότι τα κάτω όριά του είναι πλέον χαμηλότερα από το ποσοστό που πήρε χθες (23,75%) – μπορεί και αρκετά χαμηλότερα.

Αυτό να το θυμάστε όταν θα πλησιάζουμε στις επόμενες κάλπες της 30ης Ιουνίου.

  * Τέταρτον, και φτάνουμε τώρα στο «ζουμί» – το πιο άμεσο, πιο επίκαιρο και πιο φλέγον συμπέρασμα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ακόμα χαμηλότερα!

Για να το δούμε αυτό λίγο πιο αναλυτικά:

Κανονικά τα δύο μεγάλα κόμματα παίρνουν στις βουλευτικές εκλογές παραπάνω απ’ όσο στις ευρωεκλογές (που γίνονται λίγο πριν).

Αλλά ακόμα κι αυτό μπορεί να ανατραπεί πλέον! Για το ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια…

Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους των ευρωεκλογών τόσο λιγότερο κερδίζει ο δεύτερος στις βουλευτικές που γίνονται λίγο αργότερα.

–Για παράδειγμα το Μάϊο του 2014 η ΝΔ ήλθε δεύτερη με 3,8 μονάδες διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν τότε πρώτος). Εφτά μήνες αργότερα και οι δύο ανέβηκαν. Η ΝΔ κέρδισε συν 5 μονάδες και πλέον, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σχεδόν 10 μονάδες επί πλέον. Η διαφορά τους στις βουλευτικές εκλογές υπερδιπλασιάστηκε, αλλά και τα δύο κόμματα κέρδισαν σημαντικά στις βουλευτικές εκλογές.

–Αντίθετα, στις ευρωεκλογές το Μάϊο του 2009 η ΝΔ είχε έλθει πάλι δεύτερη, αλλά η διαφορά της τότε από το πρώτο ΠΑΣΟΚ ήταν 4,35 μονάδες. Και στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τέσσερις μήνες αργότερα, η ΝΔ κέρδισε επί πλέον μόλις 1,2 μονάδες (και βγήκε δεύτερη ξανά), ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πάνω από 6 μονάδες και βγήκε πρώτο. Η ΝΔ κέρδισε ελάχιστα. Και η διαφορά επίσης υπερδιπλασιάστηκε.

–Τώρα όμως η φορά η διαφορά πρώτου-δεύτερου στις ευρωεκλογές είναι ιλιγγιώδης: φτάνει τις 9,5 μονάδες! Η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ.

Κι αυτή τη φορά οι βουλευτικές ακολουθούν όχι τέσσερις ή επτά μήνες αργότερα, αλλά μόλις τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Επομένως ο δεύτερος μπορεί να πέσει ακόμα χαμηλότερα απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές. Ίσως και αρκετά χαμηλότερα…

Αν λάβουμε υπ’ όψιν, ακόμα, ότι έχασε εντελώς τον έλεγχο των κινήσεων, υποχρεώθηκε να κάνει αυτό που ως τώρα απέκλειε – άμεση προσφυγή στις κάλπες – και μάλιστα χωρίς να μπορεί ούτε να τάζει ούτε να δίνει τίποτε, το ενδεχόμενο να πέσει πιο κάτω κι από τις πρόσφατες ευρωεκλογές είναι πια ιδιαίτερα πιθανό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη μπήκε σε εσωτερική περιδίνηση. Κι όποιος μπαίνει σε τέτοια περιδίνηση χάνει ψήφουςδεν κερδίζει πρόσθετους! Και δίπλα του υπάρχουν κόμματα να τραβήξουν τους απογοητευμένους: κυρίως το ΚΙΝΑΛ, μάλλον και το ΚΚΕ (που είχε χάσει προς το ΣΥΡΙΖΑ μερικές εκατοντάδες χιλιάδες το 2012 κι ακόμα δεν τους έχει πάρει όλους πίσω).

Μιλάμε για 1,5 μονάδα διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ, άλλη 1 μονάδα προς το ΚΚΕ συν η σχετική «αποστασιοποίηση» των Ρομά, σύνολο πάνω από 4 μονάδες! Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει στις βουλευτικές εκλογές κάτω κι από το 20%. Και το ΚΙΝΑΛ μπορεί να αγγίξει το 10%.

Θυμηθείτε το…

* Πέμπτο, όπως είδαμε ήδη, η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμμα των ευρωεκλογών συνήθως υπερδιπλασιάζεται όταν ακολουθούν λίγο αργότερα οι βουλευτικές.

–Το 2009 η διαφορά από 4,35 μονάδες στις ευρωεκλογές ξεπέρασε λίγο αργότερα τις 10 μονάδες (υπέρ του ΠΑΣΟΚ τότε).

–Το 2014 η διαφορά από 3,8 μονάδες στις ευρωεκλογές έφτασε τις 8,5 μονάδες στις βουλευτικές εφτά μήνες αργότερα.

(Και στις δύο περιπτώσεις η διαφορά «άνοιξε» κατά 2,2φορές!)

Τώρα η διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές πόσο μπορεί να γίνει ένα μήνα αργότερα;

Αν υπερδιπλασιαστεί ξανά, ακριβώς όπως και παλαιότερα, θα μιλάμε για 21 μονάδες! Αν αυτή τη φορά ανοίξει αρκετά, αλλά όχι στο υπερδιπλάσιο – λίγο χαμηλότερα – θα μιλάμε για 18 μονάδες! Τουλάχιστον

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κοντά στο (ή κάτω από το 20%), η ΝΔ χρειάζεται απλώς να κερδίσει πρόσθετες 4-5 μονάδες, για να βρεθεί στο 38%! Που είναι ποσοστό αυτοδυναμίας!

Κι είναι βέβαιο ότι με τον «αέρα» της μεγάλης νίκης, η ΝΔ μπορεί να βρει αυτές τις πρόσθετες 4-5 μονάδες, κυρίως από τα μικρότερα δεξιά κόμματα που δεν έχουν καμία ελπίδα να εκπροσωπηθούν στο εθνικό κοινοβούλιο. Αφού, έτσι κι αλλιώς, τα πολύ μικρά κόμματα, στις εθνικές εκλογές χάνουν μεγάλο μέρος της επιρροής τους στις «χαλαρότερες» ευρωεκλογές.

Επομένως ο στόχος είναι διπλός: Από τη μια πλευρά η ΝΔ στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να κερδίσει πρόσθετες 5 μονάδες (πράγμα σύνηθες, και καθόλου παράξενο).

Και ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κάτω και από το ποσοστό που πήρε στις ευρωεκλογές (πράγμα όχι «σύνηθες», αλλά αυτή τη φορά καθόλου «απίθανο»).

Αυτή θα είναι η οριστική στρατηγική ήττα του!

Το πρώτο σκέλος αυτής της ήττας πραγματοποιήθηκε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευρωεκλογές με διαφορά διπλάσια της αναμενόμενης, και μεγαλύτερη από κάθε αντίστοιχη διαφορά στο παρελθόν.

Υποχρεώθηκε σε άμεσες βουλευτικές εκλογές που δεν ήθελε.

Τώρα μπορεί η διαφορά μπορεί να υπερδιπλασιαστεί! Πράγμα που συμβαίνει κάθε φορά που βουλευτικές εκλογές ακολουθούν τις ευρωεκλογές.

Δηλαδή να υποστεί ήττα από την οποία δεν θα συνέλθει ποτέ.

ΥΓ. 1 Μη βιαστείτε κάποιοι να πείτε πως «τέτοια πράγματα δεν γίνονται»!

Τα ίδια ακούγαμε και για τη διαφορά των 9 μονάδες, που ξεπεράστηκε

ΥΓ. 2 Μη βιαστείτε να βάλετε στη συζήτηση και τη ΧΑ. Αυτή υπέστη – δικαίως – μεγαλύτερη συντριβή από το ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο «συνεργάστηκε» ως τώρα. Τη μισή της δύναμη περίπου την πήρε ο Βελόπουλος! Συν η πανσπερμία των ακόμα μικρότερων δεξιότερων κομματιδίων, που το καθένα έχει ελάχιστο εκτόπισμα, αλλά όλα μαζί αθροίζουν πάνω από 5%

Με εξαίρεση τον πολύ «τοξικό» πυρήνα της ΧΑ, οι ψηφοφόροι των μικρών ακροδεξιών κομμάτων, έχουν πια σαφές κίνητρο στις εθνικές εκλογές να συμβάλλουν στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ! Και πολλοί αυτό ακριβώς θα κάνουν…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου