ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Μοίρασε το

Εντείνονται οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που προσπαθεί να βρει ταυτότητα αλλά και κοινή έκφραση, επί ματαίω προς το παρόν. Τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στο εγχείρημα της Ελιάς που ξεκίνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με φιλοδοξία ώς το φθινόπωρο να λάβει μορφή ενός ευρύτερου ενιαίου σχήματος.

Ωστόσο, σε παράλληλο επίπεδο εξελίσσονται διεργασίες οι οποίες πηγαίνουν κόντρα στους προσανατολισμούς και τις επιδιώξεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και έχουν ως βασικό διακύβευμα αφενός μια γενναία στροφή στη σημερινή πολιτική της με κατεύθυνση προς τα αριστερά και ταυτόχρονο απογαλακτισμό από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τη Ν.Δ. και αφετέρου άνοιγμα του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

[quote text_size=”small”]

Στα σκαριά βρίσκεται και πρόκειται ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να δημοσιοποιηθεί μέσω συνέντευξης Τύπου πολιτική πρωτοβουλία στελεχών της σοσιαλιστικής παράταξης, προερχόμενων κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όλων των τάσεων, η οποία έχει σημείο αναφοράς τις δυνάμεις του κοινωνικού-παραγωγικού και συνδικαλιστικού τομέα.

[/quote]

Στηρίζεται δηλαδή σε μαζικούς φορείς που θεωρείται ότι αφουγκράζονται την κοινωνία και κατανοούν τις ανάγκες της, δεν βαρύνονται από την υπερψήφιση μνημονίων, ενώ στις συλλογικές διαδικασίες που διεξήχθησαν πρόσφατα για την ανάδειξη των οργάνων των εν λόγω φορέων οι εκπρόσωποι που προέρχονται από την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη επιδοκιμάστηκαν από τους πολίτες.

Ηχηρά ονόματα

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και ο πρόεδρός της Γ. Καββαθάς, ο επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Χρ. Σπίρτζης, το στέλεχος της ΑΔΕΔΥ, Τάνια Καραγιάννη, ο Π. Κορμάς από την Αριστερή Πρωτοβουλία, πρόεδροι Ομοσπονδιών και συνδικάτων, φορείς του αγροτικού κόσμου, συνδικαλιστές και μέλη επιστημονικών συλλόγων, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει εντυπωσιακό αριθμό υπογραφών υπέρ τους εγχειρήματός τους. Ακόμη, διακριτικά και από σχετική απόσταση, λαμβάνουν μέρος πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και πρόσωπα που έχουν αποχωρήσει από το Κίνημα.

Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης κίνησης αντιλαμβάνονται την πολυπλοκότητα και αντιξοότητα της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνουν, επιδιώκουν πάντως να μην αποτελέσει «ακόμη μια τουφεκιά στον αέρα», όπως προηγούμενες που κατέληξαν να έχουν άδοξο τέλος. Οι ενέργειές τους γίνονται συντονισμένα με επίκεντρο τη βάση της παράταξης, γνωρίζοντας επίσης ότι τα ζητούμενα που θέτουν προς υλοποίηση προβλέπουν ρήξη με την ηγεσία και τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι άξονες πάνω στους οποίους δομούνται οι στοχεύσεις της προσπάθειας περιλαμβάνουν ολοκληρωτική αλλαγή στην εφαρμοζόμενη πολιτική από το ΠΑΣΟΚ, «προκειμένου ο χώρος να έχει μέλλον», εγκατάλειψη της πρόσδεσης στο άρμα Σαμαρά που έχει καταστήσει την Κεντροαριστερά «έρμαιο της Δεξιάς και των ακραίων επιλογών της», διαβούλευση και «γέφυρες» επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και, τέταρτον, παροχή εγγυήσεων από τη Χαριλάου Τρικούπη για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου της παράταξης με διαφάνεια και αξιόπιστους όρους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου