ΕΥΡΩ Ή ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ; ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΑΖΑΡΙ

Μοίρασε το

Ανελέητο παζάρι σε βάρος της Ελλάδας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη με την καθοδήγηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ αλλά με το χρέος της να παραμένει σε ισχύ βάσει του ενιαίου νομίσματος.Σε κοινή γραμμή οι Παπαδήμος και Γιούνκερ.

Την ώρα που τα δημοσιεύματα στο Βερολίνο αρχίζουν και πάλι να δημιουργούν συνθήκες κρίσης γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με διαφορά λίγων ωρών προειδοποίησαν πως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα βρεθεί με ένα υποτιμημένο νόμισμα έχοντας όμως ακόμη στις «πλάτες» της το δυσβάσταχτο χρέος σε ευρώ.

Η ροή των γεγονότων είναι ενδεικτική: Στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος με δραματικούς τόνους προειδοποίησε τι θα σήμαινε για την ελληνική οικονομία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός νέου, υποτιμημένου εθνικού νομίσματος θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού η οποία θα πλήξει κυρίως τα εισοδήματα των εργαζομένων, ειδικότερα των μισθωτών και συνταξιούχων. Θα καταστήσει δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ και θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε όρους του νέου, υποτιμημένου εθνικού νομίσματος. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορεί να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από όσους έχουν κεφάλαια σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος».

Ακριβώς την επόμενη ημέρα (Πέμπτη) η Citigroup σε έκθεσή της «βλέπει» ως πιθανή την εθελοντική έξοδο της χώρας από το ευρώ εστιάζοντας κυρίως στις σοβαρές συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από την υποτίμηση αλλά και τη «σύγχυση που θα διαμορφωθεί με τις μετατροπές που θα γίνουν» και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η εμπιστοσύνη των αγορών θα καταρρεύσει. Όλες οι απαιτήσεις των τραπεζών και των κυβερνήσεων από την Ελλάδα θα πρέπει να μεταφραστούν σε δραχμές, ενώ την ίδια ώρα το νέο νόμισμα θα υποτιμάται προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους ισολογισμούς. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στηρίξουν τους αδύναμους και ευπαθείς κρίκους, προκαλώντας νέο γύρο αβεβαιότητας, αφού τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα είναι μεγάλα».

Όμως! Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην «General Anzeiger» της Βόννης ξεκαθαρίζει πως ακόμη και εάν η Ελλάδα οδηγηθεί στη δραχμή, τότε θα έχει ένα νόμισμα υποτιμημένο κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούν να είναι σε ευρώ. «Υπό την έννοια αυτή, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι ‘θεωρητικό’», συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ. Και χθες η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση στην ευρωζώνη.

Είναι προφανές πως το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη για το «κούρεμα» και το PSI είναι κάτι παραπάνω από σκληρό. Αφού ήδη σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο αναφέρουν ότι ο Τσαρλς Νταλάρα θα πουλήσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα το «Ο.Κ.» των ιδιωτών για την εθελοντική τους συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ ουδόλως είναι τυχαίο πως, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, μιλώντας προφανώς εξ ονόματος του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ρώτησε τον κ. Βενιζέλο ενώπιον του Λουκά Παπαδήμου για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το PSI.

Από το www.dixti.net

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου