ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Θρυαλλίδα εξελίξεων για τους οίκους αξιολόγησης φαίνεται πως αποτελεί η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s Investor Service.

Θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες λειτουργίας τους προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε το θέμα να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Την εξαίρεση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τις κρίσεις των οίκων προτείνει η  Γαλλίδα υπουργός Οικονομιών, Κριστίν Λανγκάρντ. 

Η ιδιοτέλεια, τα παιχνίδια σκοπιμότητας όπως και η ανεξέλεγκτη δράση των διεθνών οίκων αξιολόγησης είναι μια γνώριμη και συνηθισμένη πρακτική η οποία συνεχίζεται ως σήμερα, εκμεταλλευόμενη την ανοχή και την έλλειψη βούλησης των αρχών για περιοριστικά μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα η χώρα μας μπήκε στο στόχαστρο των εν λόγω οίκων, δεχόμενη ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τα οποία καθιστούν ακόμη πιο δυσμενή την ήδη δύσκολη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και επαναπρόσβασης στις αγορές.
 
Η μέχρι τώρα αντίδραση της κυβέρνησης παρέμενε ήπια, όμως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν οι ανακοινώσεις της Καθαρής Δευτέρας από τη Moody’s που υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και το επίμαχο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη απόφαση που δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας». 
Είχε προηγηθεί η άμεση και έντονη διαμαρτυρία του Υπουργείου Οικονομικών  μέσω αυστηρής ανακοίνωσης όπου χαρακτήριζε ακατανόητη την απόφαση, αφήνοντας σαφείς αιχμές για σκοπιμότητες.        

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή προς τους κ.κ. Γιουνκερ, Ρεν, Μπαρνιέ και Τρισέ προτάσσοντας το αίτημα της επείγουσας συζήτησης στα προσεχή συμβούλια Eurogroup και Ecofin, με απώτερο σκοπό την επίσπευση της ρύθμισης για το καθεστώς λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης. 
Όπως μεταξύ άλλων υπογράμμιζε ο υπουργός στο κείμενό του προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «η υποβάθμιση από τη Moody’s είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας», ενώ πιο κάτω πρόσθετε ότι «σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες και κάθε άλλο παρά ισόρροπες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτόεκπληρούμενες προφητείες».  
 
«Ναι» ΕΕ σε αλλαγές

Ανταποκρινόμενη αστραπιαία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση αλλαγών στους κανόνες που διέπουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό ως «σημαντική» την ανάγκη άμεσων ενεργειών για τη δημιουργία ορίων στη λειτουργία τους.
 
Με κοινή δήλωσή τους οι επίτροποι Ρεν και Μπαρνιέ δεσμεύονται για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις πριν το τέλος του καλοκαιριού, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, περιγράφοντας ως προτεραιότητα τέσσερις στόχους: τη μεγαλύτερη διαφάνεια σε έναν «υπερσυγκεντρωμένο» τομέα, τη μείωση της εξάρτησης από τις αξιολογήσεις, τη βελτίωση της αξιολόγησης που αφορά το δημόσιο χρέος και την αντιμετώπιση των υπολοίπων θεμάτων σύγκρουσης συμφερόντων, «ώστε να μην υπάρχουν ανακολουθίες και αντιφάσεις».
 
Επιπροσθέτως, οι δύο κοινοτικοί επίτροποι αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πέτυχε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΕ, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν μέσω του «Α» την ικανοποίησή τους, εκτιμώντας ότι η παρέμβαση αυτή -όταν θεσπιστεί επισήμως- θα συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην απρόσκοπτη και αδιατάρακτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση όσο και γενικότερα στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ηρεμίας στις οικονομίες των χωρών.
 
«Εκτός αξιολογήσεων Ελλάδα-Ιρλανδία» 

«Είναι ιδιαιτέρως άτοπο οι οίκοι αξιολόγησης να συνεχίζουν να αξιολογούν χώρες όπως η Ελλάδα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λανγκάρντ, η οποία πρότεινε την εξαίρεση από τις κρίσεις, κρατών που έχουν δεχθεί βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι οικονομίες τους βρίσκονται υπό επιτήρηση.
 
Η Γαλλίδα αξιωματούχος καυτηρίασε την ανυπαρξία μέτρων για την εποπτεία των οίκων, καλώντας τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ να προβεί σε περισσότερες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Αποζημιώσεις απαιτούν οι βουλευτές

Καίρια και καταλυτική για την επιτάχυνση των γεγονότων ήταν η ερώτηση που κατέθεσαν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Αμοιρίδης, Σπυροπάνος Μαργέλης, Αθανάσιος Γικόνογλου, Δημήτρης Καρύδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Νάντια  Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Παύλος Στασινός), με την οποία έθεταν θέμα νομικών ενεργειών για την καταβολή αποζημιώσεων από τη Moody’s αλλά και ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά όργανα για τη θεσμοθέτηση εργαλείων προστασίας και ελέγχου της δράσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
 
«Η χρονική συγκυρία που επελέγη από τη Moody’s γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι αποσκοπεί στο να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, να αποσταθεροποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσει αναταράξεις στην ευρωπαϊκή  της πορεία», επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές, αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των συγκεκριμένων εταιρειών.
 
Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι «υφίστανται βλάβες και θίγονται άμεσα τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου βάζοντας σε κίνδυνο τις θυσίες των πολιτών»  και καταλήγουν με την προσδοκία της δυναμικής και αποφασιστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από την ελληνική Πολιτεία και την Ευρώπη.
 
Να καταθέσει αγωγή κατά της Moody’s κάλεσε την κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου