ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ…

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Υπό το βάρος της στυγερής δολοφονίας του 44χρονου για μια κάμερα(!) στην πλατεία Βικτωρίας η κυβέρνηση προχωρά στην εσπευσμένη ανακοίνωση του σχεδίου για την απογκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας.

Το θλιβερό περιστατικό του άδικου χαμού του άτυχου άνδρα ήταν η σταγόναπου ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Στιγματίστηκε ωστόσο από «πογκρόμ» εναντίον μεταναστών που επιχείρησαν τις επόμενες ημέρες ακροδεξιές και ρατσιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι και η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά «συλλαμβάνεται» πίσω από τις εξελίξεις. Η ατολμία και η αναβλητικότητα που επέδειξε σε ένα μείζον ζήτημα με βαθύτατες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις –καθότι είναι απολύτως προφανές ότι οι «κακοί ξένοι» δεν αποτελούν από μόνοι τους το πρόβλημα όπως υπεραπλουστευμένα και σκόπιμα υποστηρίζουν ορισμένες μειοψηφίες ακραίων στοιχείων- τη φέρνουν σήμερα ενώπιον των ευθυνών της.

Καλείται να δράσει με ολέθρια καθυστέρηση που κόστισε τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου, προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων άλλων μεταναστών που βρέθηκαν τυχαία στο διάβα συμμοριών φασιστικών αντιλήψεων και κατέστησε το φόβο και την ανασφάλεια συνώνυμο της ζωής και της καθημερινότητας στις πολύπαθες συνοικίες του ιστορικού κέντρου.

Την ώρα που σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το ιστορικό κέντρο αποτελεί το στολίδι και τη βιτρίνα της πόλης, στην Αθήνα επικρατούν συνθήκες αβάτου και απόλυτης εγκατάλειψης λόγω των υψηλών δεικτών παραβατικότητας και ανέχειας που παρατηρούνται.

Τα εκρηκτικά δεδομένα σε γειτονιές με απωλεσθείσα αίγλη όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η Ομόνοια, που ακόμη και να κυκλοφορεί κανείς πεζός πλέον πολλοί το θεωρούν παράτολμο, επισημαίνονταν από καιρό, όμως η Πολιτεία για πολλούς και διάφορους λόγους είτε έκλεινε τα μάτια είτε σφύριζε αδιάφορα.

Έπρεπε ο κόμπος να φτάσει στο χτένι για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες πέρα από κατόπιν εορτής θα είναι και αιματοκυλισμένες.

Η δέσμη μέτρων που επρόκειτο να ανακοινωθεί στις αρχές του καλοκαιριού αλλά τελικά θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό και θα εξειδικευτεί στη συνέχεια από τους συναρμόδιους υπουργούς θα ήταν υπερβολή να πιστέψει κάποιος ότι θα λύσει το πρόβλημα ως δια μαγείας.

Επιπροσθέτως, η αποτελεσματικότητά των όποιων αποφάσεων θα κριθεί από μια σειρά από παραμέτρους όπως η βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το «βασίλειο της παρανομίας» στα σκοτεινά και βρόμικα σοκάκια του κέντρου που περιλαμβάνουν από διακίνηση ναρκωτικών μέχρι πορνεία και εμπόριο όπλων αλλά ταυτόχρονα και από την εμπέδωση στους πολίτες των βασικών αρχών ενός κράτους δικαίου που είναι η ασφάλεια και το αναφαίρετο δικαίωμά τους να περπατούν χωρίς τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ληστείας ή φόνου.

Ειδικότερα πάντως, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, οφείλει να καταστεί σεβαστή η παραδοχή ότι η αντιμετώπισή του σε μεγάλο βαθμό ξεπερνά τις δυνάμεις της ελληνικής Πολιτείας, αφού είναι συνδεδεμένο με τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρώπης και την κατεξοχήν προβληματική συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», για την οποία απαιτείται η επείγουσα αναθεώρησή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου