Επιμένουν στον διχασμό

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι παρά την πανδημία. Παρά την αβεβαιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρά τις απώλειες από το lockdown, κάποιοι επιμένουν να επενδύουν στον διχασμό. new deal

Μοίρασε το

Ο Τάσος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι παρά την πανδημία. Παρά την αβεβαιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρά τις απώλειες από το lockdown, κάποιοι επιμένουν να επενδύουν στον διχασμό.


Εν μέσω πανδημίας και αγωνίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις απώλειες που αυτή θα επιφέρει με το lockdown,  κάποιοι δουλεύουν και κάποιοι άλλοι μας δουλεύουν μπαρουφολογώντας.

Από τη μια έχουμε τα δειλά βήματα στο ξεκίνημα πολλών κατηγοριών καταστημάτων και από την άλλη ορισμένους πολιτικούς που σπεκουλάρουν ακόμη και στον θάνατο.

Παράλληλα κάποιοι άλλοι που βρέθηκαν πρόσφατα σε θέσεις εξουσίας και με διάθεση να προσφέρουν, προχωρούν αθόρυβα, προσπαθώντας να αναδείξουν τις πόλεις ή να βοηθήσουν την κοινωνία γενικότερα, να βγει έξω από την μιζέρια και το γκρίζο τοπίο.

Αν ακούσει κανείς το τι δήλωσε ο ανεκδιήγητος Γιάνης Βαρουφάκης θα βγει από τα ρούχα του. Ανάμεσα στα άλλα ανερμάτιστα που είπε, εξομοιώνοντας μια αυτοκτονία με τους  δολοφονηθέντες της Μαρφίν μας είπε ότι οι τρεις προστέθηκαν στον κατάλογο των πολλών θυμάτων, αυτής της βίαιης μνημονιακής δεκαετίας, του διχασμού, της φτωχοποίησης, της ερημοποίησης και της μισαλλοδοξίας.

Άρμεγε και κούρευε που λένε.

Και να σκεφθεί κανείς ότι τέτοιους τύπους τους ψήφισαν κάποιοι πολίτες και τους πληρώνουμε αδρά όλοι, για να σπάνε την καραντίνα και με τσαμπουκά προκειμένου να μεταβούν στο εξοχικό τους στην Αίγινα.

Από την άλλη πλευρά οι αριστροκομμουνιστές Τσίπρας και Κουτσούμπας δεν συναίνεσαν στην ομόθυμη καταδίκη των δολοφόνων της Μαρφίν και επέλεξαν να μην παραστούν στην τελετή της τοποθέτησης της αναμνηστικής πλάκας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, μια και πήγαν σαν «κλέφτες» που λέει και ο λαός νωρίτερα, για να καταγγείλουν την υποκρισία του Μητσοτάκη. Το ΚΚΕ έβαλε στο κερασάκι και τους προβοκάτορες. Που τους θυμήθηκε άραγε.

Αυτό κι αν είναι διχαστικό παιχνίδι, που θυμίζει εμφυλιοπολεμικές περιόδους, που όλοι θέλουμε μετά από 75 χρόνια να ξεχάσουμε.

Αυτή είναι η άκρως αρνητική εικόνα του δημοσίου βίου της χώρας. Υπάρχουν όμως και τα πολλά θετικά σημάδια ότι κάτι αλλάζει επιτέλους μετά από διακόσια χρόνια ελεύθερου βίου.

Το σύστημα Υγείας που ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας, μια και πολέμησαν  έναν αόρατο εχθρό, μια και διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο  να νοσήσουν, είδαμε επιτέλους να λειτουργεί  το κράτος με αποφασιστικότητα, Η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα μέτρα κι έτσι δεν θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς.

Είδαμε τον άμεσο  εκσυγχρονισμό του κράτους, μέσω της ψηφιοποίησης με πρώτα απτά σημάδια που ήταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι βεβαιώσεις κάθε μορφής που μπορούμε να βγάλουμε και να διακινήσουμε από το σπίτι μας, η τηλε- εργασία η τηλε-εκπαίδευση η έκδοση συντάξεων  είναι τα πρώτα δείγματα γραφής. Και έπεται συνέχεια.

Από την άλλη μεριά στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάποιοι νέοι στα αξιώματα και ορεξάτοι κάνουν πολλά για να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα είδαμε τα παρτέρια στη μέση των λεωφόρων να είναι για πρώτη φορά καθαρισμένα και φροντισμένα. Είδαμε να μην υπάρχει η γνωστή εδώ και χρόνια αφισορύπανση  και να βάφονται οι κολώνες του φωτισμού.

Αλλά και να εντείνονται οι προσπάθειες  απαλλαγούν οι τοίχοι από την βαρβαρότητα των άναρθρων συνθημάτων. Κάποιοι δήμαρχοι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία αυτοκινήτων και πεζών, λόγω της καραντίνας και προχώρησαν στην επισκευή δρόμων, πεζοδρομίων, φροντίδας του πρασίνου και γενικά καλλωπισμού των πόλεων τους. Κάποιοι άλλοι δεν είδαν τους άδειους δρόμους σαν μια ευκαιρία να προχωρήσουν σε βελτίωση της εικόνας της πόλης τους.

Η επάνοδος στις πολιτικές κοκορομαχίες και του άφθονου λαϊκισμού δεν συνιστά πάντως μια νέα κανονικότητα. Μας γυρίζει και μας θυμίζει τον παλιό κακό μας εαυτό, μια και βλέπουμε κάποιοι κοντόφθαλμοι να τρίβουν τα χέρια τους επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε έλλειμα 9,7%. Δηλαδή πολύ απλά χτίζουν πολιτικές καριέρες στον όλεθρο και στην καταστροφή.

Αγνοούν όμως ότι το έλλειμα του 2020 κατά τις ίδιες προβλέψεις θα αναπληρωθεί το 2021 μια και η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 7,9% επί του ΑΕΠ. Η ύφεση λοιπόν κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ’20 θα αναπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό το ’21.

Τα διχαστικά συνθήματα που εκπορεύονται από συγκεκριμένο χώρο μια και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί μάταια να περιορίσει  τις απώλειες, που έχουν μια δυναμική που καταγράφεται και δημοσκοπικά, δεν αποδίδουν μια και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους γυρίζει την πλάτη.

Στις κρίσεις όπως είναι αυτή της πανδημίας, δημιουργούνται και ευκαιρίες δημιουργικής δράσης. Η Ελλάδα σήμερα κάνει την επανεκκίνηση από θέση ισχύος μια και έχει επαινεθεί με πολλά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ η διαχείριση της κρίσης και από αποδιοπομπαίος τράγος, έγινε το φωτεινό παράδειγμα.

Αυτή η εικόνα δημιουργεί ένα προβάδισμα για την επόμενη ημέρα μια και έχει χαρακτηρισθεί ασφαλής χώρα, γεγονός που θα εξαργυρωθεί σύντομα με την προτίμηση των ξένων να επιλέξουν στο προσεχές  μέλλον την χώρα μας για τις διακοπές τους.

Αυτό σημαίνει, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ένα κύμα επισκεπτών στη χώρα μας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές για να είναι έτοιμες από τους πρώτους μήνες του 2021 να υποδεχθούν, ένα πρωτόγνωρο κύμα τουριστών που θα κατακλύσει την χώρα μας.

Από την όλη διαχείριση του οικονομικού κομματιού της κρίσης, θα φανεί αν τα δύσκολα θα γίνουν ευκαιρίες για καλύτερες ημέρες για όλους τους Έλληνες….

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου