ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΡΟΛΟ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΣΤΟ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Μοίρασε το

Να καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις, αναδεικνυόμενο σε ρυθμιστικό παράγοντα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ μετά τις 17 Ιουνίου.

Στη διαπίστωση αυτή κατατείνει -εν πολλοίς- η θέση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος».

Νέα κατάσταση, νέες επιδιώξεις...

Το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα για τα μεταπολιτευτικά χρονικά της χώρας με τον υποσκελισμό του ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ και την επίσημη καταγραφή του παλαί ποτέ πανίσχυρου Κινήματος ως τρίτης πολιτικής δύναμης, μοιραία οδηγεί την Ιπποκράτους σε νέους πιο «ταπεινούς» και πιο εύκολα υλοποιήσιμους στόχους, ολότελα διαφορετικούς από τα μεγαλεπήβολα και -για κάποιους- αλαζονικά σχέδια της πρωτοκαθεδρίας και της αυτοδυναμίας περασμένων εποχών.

Τα καινούρια δεδομένα που δημιούργησε η οδυνηρή ήττα της 6ης Μαΐου, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δε θα μπορούσαν παρά να προσγειώσουν ανώμαλα την ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη και να αναπόφευκτα να σημάνουν τη χάραξη μιας πορείας και μιας στρατηγικής μέχρι σήμερα άγνωστης στο ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του, που όμως -παρά τη δραματική συρρίκνωσή του- δεν παύει να του επιφυλάσσει έναν ιδιαιτέρως καθοριστικό ρόλο για την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι όροι του Βενιζέλου

Bασικό μέλημα του Ευάγγελου Βενιζέλου (από τη στιγμή που κανένα κόμμα εκ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να συγκροτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της τρίτης θέσης) είναι το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί και μέσω της κάλπης σε ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού, κάτι που σημαίνει ότι είτε το πρώτο είτε το δεύτερο κόμμα που θα λάβουν τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι υποχρεωμένα να ζητήσουν τη στήριξή του, έστω και δια της ανοχής. «Μετά τις εκλογές δε μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ», τονίζει με νόημα σε όλες τις τελευταίες ομιλίες του ο κ. Βενιζέλος.

Ωστόσο, μια πιθανή ανάμειξη του κόμματος σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα δε θα πραγματοποιηθεί άνευ όρων, καθώς προϋποθέτει την αποδοχή της πρότασης για την αναθεώρηση του μνημονίου σε έξι σημεία και την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο δύναται να αποτελέσει «εθνική γραμμή» για τη χώρα και «είναι η μοναδική, υπεύθυνη, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφαλή υπέρβαση της κρίσης, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η διατήρηση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ».

Ενδεικτικές για την κατανόηση της εν λόγω θέσης είναι οι πολύ συχνές αναφορές του ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο και δε θα γίνει η «τσόντα» ή το συμπλήρωμα κανενός».

Δε θέλει υπουργικές καρέκλες για το ΠΑΣΟΚ

Ταυτόχρονα, με προφανή σκοπό να απομακρύνει τη βαριά σκιά του κυβερνητισμού που «σκεπάζει» τον ουρανό της Ιπποκράτους και δημιουργεί «μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις με την κοινωνία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφατικά υπογραμμίζει ότι «στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε θα καθίσουν άμεσα ξανά σε υπουργικές καρέκλες», διευκρινίζοντας επίσης ότι η δήλωσή του για την απαραίτητη παρουσία του κόμματος σε μια κυβέρνηση συνδέεται με την υιοθέτηση του σχεδίου για την οργανωμένη αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου και όχι με την εκ νέου εγκατάσταση «πράσινων» βουλευτών σε πόστα άσκησης εξουσίας…

Πρόσθετο πλεονέκτημα της άρνησης της φυσικής παρουσίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση είναι το ότι τα πλήγματα από τη λήψη σκληρών και αντιδημοφιλών μέτρων θα είναι αρκετά ηπιότερα, απ’ ότι θα συνέβαινε αν οι υπουργικές αποφάσεις για επέκταση των περικοπών θα είχαν τη σφραγίδα προσώπων που ανήκουν στο δυναμικό της παράταξης, όπως άλλωστε απέδειξε και η δραματική εμπειρία των περίπου δυόμισι ετών διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να ασχοληθεί με το εσωτερικό του κόμματός του και την αναγέννησή του, που έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα αρχίσει να εκτυλίσσεται μετά το πέρας των προσεχών εκλογών.

Υπεύθυνη Κεντροαριστερά

Κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής των μετεκλογικών συμπράξεων συνιστά η κεντροαριστερή κατεύθυνση που έχει φροντίσει να φιλοτεχνήσει ως σαφή προτίμηση του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πολλάκις έχει μιλήσει εσχάτως για τη σημασία, μετά τις 17 του μήνα, η χώρα να έχει μια κυβέρνηση «με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά».

Με τη διατύπωση αυτή, η Ιπποκράτους «φωτογραφίζει» ως επιθυμητό κυβερνητικό εταίρο τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ενώ σχετικά πρόσφατα, στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης συμπεριελήφθη ως εν δυνάμει σύμμαχος και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί βεβαίως η θέση του για καταγγελία της δανειακής συμφωνίας μονομερώς να μετατρεπόταν σε μιας μορφής θαρραλέα αναθεώρηση, προκειμένου να προέκυπτε «γέφυρα» προσέγγισης με το πολιτικό πρόταγμα της συναινετικής αναδιαπραγμάτευσης που προκρίνει ως ιδεατό το ΠΑΣΟΚ.

Πόλος σταθερότητας

Τέλος, σαν ένα επιπλέον «ατού» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως μεταδίδεται από τα ανώτατα κομματικά επιτελεία, αποτελεί λόγο ψήφισής του στις 17 Ιουνίου είναι η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία έκφρασης των προγραμματικών θέσεών του, «μια πολιτική συμπεριφορά», που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δικαιώνει τον ισχυρισμό του πόλου σταθερότητας που διεκδικεί το Κίνημα για τον εαυτό του». «Την επομένη των εκλογών θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την παράμετρο του τερματισμού της πολιτικής αστάθειας και της ακυβερνησίας ενάντια στην οποία αγωνιστήκαμε και μετά τις 6 Μαΐου», ανέφερε την Πέμπτη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προτάσσουν συμπληρωματικά και το επιχείρημα της «εμπειρίας των διαπραγματεύσεων που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι «έχει μεγάλη σημασία οι συνομιλητές των εταίρων και της τρόικας να είναι καλοί γνώστες και «ψημένοι» σε τέτοιου επιπέδου διαβουλεύσεις».

Εξάλλου, δεν παραλείπουν να δώσουν ανάλογη έμφαση και στο ζήτημα των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στο ευρωπαϊκό τοπίο με τη σταδιακή υποχώρηση των «σκληροπυρηνικών» αντιλήψεων τύπου Μέρκελ και την ενίσχυση των σοσιαλιστών ηγετών όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος -όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά – «αποτελεί ελπίδα για τη βελτίωση του ασφυκτικού οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και με θέρμη υποστήριξε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ που του ανέπτυξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρό δύο εβδομάδων στο Παρίσι».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου