ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΜΗΤΗΡ ΠΑΣΗΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ;

Μοίρασε το

Γκρίνια, δυσφορία ως και απόγνωση προκαλεί στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η νέα λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην «πράσινη» ΚΟ είναι ξανά εκτός ελέγχου, ενώ κρας τεστ για την κυβερνητική παράταξη θεωρείται η ψηφοφορία την Τρίτη στη Βουλή για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ.

Το σίριαλ των «αγανακτισμένων» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απέκτησε αυτές τις ημέρες νέα επεισόδια, που σε μεγάλο βαθμό θυμίζουν σκηνές του πρόσφατου παρελθόντος με το γνωστό πλέον «story» που θέλει την κυβέρνηση -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και με την απειλή μη καταβολής της δόσης του δανείου- να υποχρεώνεται να λάβει και πρόσθετα μέτρα…

Η επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία φαίνεται όμως πως έχει κουράσει και έχει καταστεί βαρετή και μη πειστική. Περίπου ανά τρίμηνο βουλευτές και πολίτες ακούν από τον πρωθυπουργό, τους αντιπροέδρους και τους υπουργούς τα ίδια χιλιοειπωμένα και εν πολλοίς κινδυνολογικά επιχειρήματα για την αναγκαιότητα «λίγης ακόμη προσπάθειας», «μιας παραπάνω θυσίας για να σωθεί η πατρίδα», «να μην πάνε χαμένοι οι κόποι» και «να μη ζήσει ο τόπος τη χρεοκοπία». Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα προστέθηκε στο «οπλοστάσιο» των κυβερνώντων και το παράδειγμα της Αργεντινής και της περιπέτειας που έζησε πριν από μία δεκαετία η λατινοαμερικανική χώρα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει πως «κρίση δεν αποτελούν οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά μια χρεοκοπία σαν την Αργεντινή».

Χωρίς κανείς να αγνοεί τις τρομακτικά δύσκολες περιστάσεις και την πρωτόγνωρη κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθίσταται σαφές ότι η μόνιμη επίκληση του φόβου και η προσαρμογή κάθε επώδυνης απόφασης -προκειμένου να εγκριθεί και να γίνει αποδεκτή- σε ένα φόντο απόλυτης καταστροφής, είναι μια τακτική που έχει ήδη εξαντληθεί και προ πάντων αδιέξοδη.

Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δε δείχνει να εγκαταλείπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, που απεναντίας δραματοποιεί επιπλέον το σκηνικό και υπερμεγεθύνει τις διαστάσεις του προβλήματος, με προφανή επιδίωξη τα συναισθήματα τρομοκράτησης που αναπτύσσονται να επικρατήσουν των δεύτερων σκέψεων για αρνητική ψήφιση από τους βουλευτές και για μαζικές διαμαρτυρίες από τους πολίτες.
Ένας πολιτικός σχεδιασμός σαν κι αυτόν μοιάζει «παιχνίδι με τη φωτιά», την ώρα που οι φλόγες σε ΚΟ – κοινωνία σιγοκαίνε και αρκεί μία σπίθα για να φουντώσει το μέτωπο και να το κάνει ανεξέλεγκτο. Κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, (δεν είναι μυστικό ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και πολιτικοί αναλυτές το θεωρούν ζήτημα χρόνου) ο πρωθυπουργός με ποια «πυροσβεστικά μέσα» θα ριχτεί στη μάχη της κατάσβεσης;
Βουλευτές σε νευρική κρίση

Η αναταραχή είναι ο σταθερός συνοδοιπόρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη διετή διακυβέρνηση της χώρας από το Γιώργο Παπανδρέου. Η σφοδρότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι άλλωστε τέτοια που ο αναβρασμός και η νευρικότητα στους κόλπους των βουλευτών φάνταζε ως κάτι αναπόφευκτο. Η κρίσιμη λεπτομέρεια σε αυτή τη φάση είναι ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης, καθώς θα κληθούν για έκτη φορά να σηκώσουν στις πλάτες τους το «σταυρό του μαρτυρίου» και διά της ψήφου τους να εγκρίνουν τις αποφάσεις για εμβάθυνση της λιτότητας. Βλέποντας παράλληλα την προσπάθεια να μην αποδίδει και τη στήριξή τους να μένει ατελέσφορη φτάνουν στο σημείο φανερά πλέον να αμφισβητούν τόσο την ορθότητα των κυβερνητικών χειρισμών όσο και την πάγια επωδό περί του «μονοδρόμου» που πρέπει να ακολουθηθεί.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις τους στην πολύωρη και τρικυμιώδη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών την Πέμπτη. Δε λείπει πάντως η ένταση και «δια ασήμαντον αφορμή» όπως το φραστικό επεισόδιο εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος υπενθύμισε δημοσίως ότι δεν κάνει χρήση των βουλευτικών παροχών, αναφορά που έθιξε μια ομάδα «προνομιούχων» συναδέλφων του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου