ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

Υπήρχε έστω κι ένας Έλληνας πολίτης που να πίστευε ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens θα έβρισκε κάτι;

Δηλαδή θα έβρισκε πόσο χρήματα διακινήθηκαν απ’ τα “μαύρα ταμεία” της εταιρίας, σε πόσους, σε ποιους και πότε μοιράστηκαν; Μάλλον κανείς.

Υπήρχε έστω κι ένας Έλληνας πολίτης που να πίστευε και τώρα να μην πιστεύει πως το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ανυπόληπτο και απαξιωμένο; Μάλλον κανείς. Ακόμα κι οι ίδιοι οι πολιτικοί το παραδέχονται.

Υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας πολίτης που να πίστευε ότι η συντεταγμένη Πολιτεία θα έβρισκε τους ενόχους; Ακριβέστερα, ότι διαθέτει την ικανότητα να εντοπίσει τους ενόχους; Μάλλον όχι. Διότι όποιοι υποστηρίζουν το αντίθετο τότε ευθαρσώς υπαινίσσονται την ύπαρξη δόλου. Οιασδήποτε μορφής. Με απλά λόγια, άλλο δεν μπορώ να βρω, άλλο δεν θέλω να βρω…

Υπάρχουν Έλληνες πολίτες που να πιστεύουν ότι η Πολιτεία θέλει να βρει ενόχους, αλλά δεν μπορεί; Προφανώς υπάρχουν. Πλην όμως είναι άνθρωποι καλοπροαίρετοι. Διότι οι καχύποπτοι έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι πίσω απ’ την …αδυναμία, κρύβεται σκοπιμότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο. Διότι δεν αρκεί μόνο ο επικοινωνιακός εμπαιγμός της κοινής γνώμης, προκειμένου να εκτονωθεί το περί ..αδικίας αίσθημα. Είναι που ο εμπαιγμός επαναλαμβάνεται, προσβάλλοντας βάναυσα και προκαλώντας τη νοημοσύνη των πολιτών.

Σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα εκτός από σοβαρό γίνεται κι επικίνδυνο. Διότι αν υπάρχει κάτι που διατηρεί το χαμηλά το θερμόμετρο της κοινωνικής αγανάκτησης, είναι η ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Πως επιτέλους σε αυτή τη χώρα θα υπάρξει διαφάνεια, αξιοκρατία, ευνομία. Πως ο κατήφορος της απαξίωσης των πάντων και κυρίως του πολιτικού συστήματος θα σταματήσει. Πως τα όσα οδήγησαν τον τόπο στο χείλος της ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής χρεοκοπίας, θα αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή και πάθημα που έγινε μάθημα για να μην επαναληφθεί στο μέλλον.

Αν λοιπόν πάψουν να υπάρχουν Έλληνες που να έχουν την ελπίδα πως τα πράγματα θα αλλάξουν, πως “οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες” και πως τελικά η Ελλάδα θα αναγεννηθεί, τότε η σημερινή κατάσταση είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστεί. Ήδη οι αντοχές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Ήδη υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες που περνούν το κατώφλι της φτώχειας. Ήδη εκατομμύρια Έλληνες που ζουν στην ανέχεια και το σημαντικότερο, δεν βλέπουν “φως στο τούνελ”.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ως πότε θα ζουν στο σκοτάδι. Όχι για το που πήγαν τα λεφτά της Siemens. Αυτό, πλέον, ελάχιστα τους νοιάζει. Αλλά για το που βρίσκεται το αληθινό φως…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου