ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ …ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Μοίρασε το

Ενώ το  αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ακόμα νωπό και η λαϊκή θέληση  για τρίτη εν συνεχεία φορά- μέσα σε λίγα  χρόνια – επιμένει ότι η ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ψήφου προσδιορίζονται με βάση το δίπολο “πρόοδος η συντήρηση”! Ότι με βάση αυτά αξιολογεί και κατατάσσει την δύναμη των κόμματων και την “ταυτότητα τους”! Δυστυχως πολιτικά και επικοινωνιακά “κέντρα” επιχειρούν ερμηνείες που υποκρύπτουν όχι απλά χειραγώγηση αλλά ευθεία περιφρόνηση στο αποτέλεσμα των εκλογών!
Τελευταία δε , επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι υπάρχει “τρίτος πόλος” σηματοδότησης των εξελίξεων! Ένας χώρος υπό κατασκευή , με ταυτότητα λάστιχο ,που διεκδικεί να υπερβεί την πολιτική και κοινωνική  αντίθεση που όρισαν τόσο οι εκλογές όσο και πολιτική επιστήμη , ανάμεσα δηλαδή  στη  προοδευτική και τη συντηρητική διακυβέρνηση!
«Τους βολεύει» να συσκοτίζεται ο πολίτικος προσανατολισμός που αφορά τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας!
Αναφέρομαι στο χώρο που , από σκοπιμότητα, παρ ότι αδόκιμα, επικράτησε να ονομάζεται «κεντροαριστερά»! Παρουσιάζεται είτε ως “κεντρωο” συμπληρωμα μιας δεξιάς διακυβέρνησης είτε ως πόλος που αρνείται να προσδιοριστεί “αντίπαλα” σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική διακυβέρνησης που διχάζει την κοινωνία και διογκώνει το χρέος της οικονομίας..κτλ.
Πρόκειται για “παρακολούθημα κόμματος” που υποκρύπτει το συντηρητισμό του με τον βερμπαλισμό της κεντροαριστεράς ! Δεν συναντάται ως επιστημονική διατύπωση,ουτε ως κοινωνική διεργασία  γιατί οι πολιτικες που στηρίζει  αποκαλύπτουν το …με ποιους και για ποιους!αποκαλυπτουν ότι η κυβέρνηση που αποδέχεται δεν είναι ούτε κέντρο ούτε αριστερά!.

Ενώ λοιπόν  ταυτίζουν την πολιτική τους παρουσία με την ασκούμενη πολιτική ,έντεχνα αυτοπροσδιοριζονται ως “κεντροαριστερά” !

Είναι αλήθεια ότι ,το κέντρο και η αριστερά , ως κοινωνικός χώρος παραγωγικών, καινοτόμων ,μεσαίων, επιστημονικών ,νεολαιίστικων στρωμάτων και εργαζομένων, στην διαχρονική τους διαδρομή βρέθηκαν παρά πολλές φορές σε πολιτικοκοινωνική συμπόρευση!

Γιατί στον πυρήνα των επιδιώξεων τους σ αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, έχουν τον άνθρωπο με ανάπτυξη, τη δημοκρατία με δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη!
Δηλαδή η συμμαχία του κέντρου και της αριστεράς ,πολιτικά πλειοψήφησε στην Ελλάδα και την Ευρώπη , ως εναλλακτική κυβερνητική λύση ΑΠΕΝΑΝΤΙ στις επιδιώξεις των κυβερνήσεων του νεοφιλελευθερισμού!

Αντίθετα , ο νεοφιλελευθερισμός σχετιζόταν πάντοτε με την άνευ όρων οικονομική μεγέθυνση των δυνάμεων της κερδοσκοπίας και του παρασιτισμού !             Επιδιώξεις που χρησιμοποιούν ακόμη και τα μνημόνια ως άλλοθι για να θυσιάζουν την δημοκρατία .τον άνθρωπο ,τις παραγωγικές δυνάμεις και τη χώρα στην αχαλίνωτη αγορά!
Το ερώτημα λοιπόν είναι:

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς , του κέντρου και της αριστεράς γενικότερα  στην Ελλάδα και την Ευρώπη , με «σχήματα κομματων»που πίσω από την κεντροαριστερή ρητορια  ρέπουν στο να εξελιχθούν σε παρακολουθήματα νεοφιλελευθέρων πολιτικών που η κοινωνία καταψηφίζει για τρίτη φορά! Θυμίζω ότι στις τελευταίες εκλογές καταγράφηκε αποχώρηση άλλων 400000 εκλογέων από την “ελιά”;

[quote text_size=”small”]

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι απόπειρες “ανεξαρτητοποιήσεων” και θολών μορφωμάτων που τύποις αυτοπροσδιοριζονται “κεντροαριστερά” αλλά λειτουργούν ως υποστυλώματα στήριξης νεοφιλελευθέρων κυβερνητικών σχηματων!

[/quote]

Και όλα αυτά πίσω από το φερετζέ μιας κυβερνητικής σταθερότητας που παράγει κοινωνική και οικονομική αστάθεια!
Είναι προφανές ότι “αλλαγή πολίτικης” δεν μπορεί να επικυρωθεί με διεργασίες που θυμίζουν εποχές ιουλιανών με “αποστασίες” ,”διμέτωπους” και μορφώματα που πιστώνουν χρόνο σε μια ατελέσφορα διχαστική αντιπαραγωγική  πολιτική!
Δεν υπάρχει πολιτικά και κοινωνικά πλειοψηφικός χώρος «ολίγον» αριστεροδεξιος !Το δίλλημα ετεθη για τρίτη φορά στις εκλογές με την πρόοδο , η με τη συντήρηση!
Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές ότι στην όχθη του προοδευτικού χώρου η κοινωνία αξιολογεί την συμβολή όσων διαμορφώνουν με όρους πολιτικής αυτονομίας   συγκλήσεις για μια προγραμματική , εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό , συμμαχία προοδευτικής διακυβέρνησης!
Προφανώς σ αυτό το εγχείρημα υπάρχουν ανταγωνισμοί και αποκλίσεις!Ομως στις δημοκρατίες εφ όσον ο στόχος είναι ο τερματισμός των επιπτώσεων του νεοφιλελευθερισμού , μπορούν να ισορροπήσουν σ ένα προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης που θα λαμβάνει οπ όψιν τη λαϊκή θέληση!

[quote text_size=”small”]

Μ’ αυτή την έννοια είναι ανιστόρητη η εκδοχή ότι η αλλαγή ονομασίας και όχι τα περιεχόμενα του πολιτικού σχεδίου εξόδου , συνιστούν το πεδίο αναζήτησης του κέντρου και της αριστεράς!

[/quote]

Ιστορικά οι δυνάμεις της σοσιαλιστικής αριστεράς και του κέντρου , έγιναν κορμός μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας όταν στην κλίμακα αριστερά- δεξιά , διεκδικήσαν:

-καθαρά ,με αξιόπιστες διαδικασίες, και αντίστοιχων ιδεών πολιτικό προσωπικό , την πολιτική τους ταυτότητα με αυτοκριτική, περιεχόμενα εναλλακτικών πολιτικών, σε συμμαχία και συμπόρευση με τις δυνάμεις που διεκδικούν ανάπτυξη με δικαιοσύνη χωρίς να θολώνουν την ιστορική διαδρομή τους .

Αυτές δηλαδή που

—ταυτίζουν τη σωτηρία της χώρας μ αυτή των πολιτών…

—η σκληρή κριτική τους στην άλλη αριστερά δεν έχει τον χαρακτήρα του διμέτωπου , αλλά της πρόσκλησης για κοινές δράσεις-συμμαχίες ,τερματισμού της συντηρητικής διακυβέρνησης .

Γιατί αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών που θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές ..

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου