Σε «αναμμένα κάρβουνα» για το που θα «κάτσει» η μπίλια σχετικά με την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους κάθονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, τηρώντας προς το παρόν στάσης αναμονής και αγωνιώντας για τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει το τρίγωνο Βρυξέλλες – Βερολίνο – Παρίσι.
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την Κυριακη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που -παρα την καταγραφομενη διασταση αποψεων- δεν αποκλείεται να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις τους για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη. Άλλωστε σε περίπου μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 17 – 18 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και θα κληθεί να κατασταλάξει σε κάποιο σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η απόφαση για το ύψος του «κουρέματος», το νέο δάνειο προς τη χώρα μας, τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν.
Θολό τοπίο
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την επιθυμία τους για επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως εκτιμούν «αυτό θα λειτουργούσε εξίσου κατευναστικά για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την Ευρώπη και βεβαίως για την άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα».
Παραδέχονται πάντως η κατάσταση παραμένει ακόμη ρευστή και το τοπίο θολό και υπό αυτό το πρίσμα χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών χαρακτηρίζοντας «δύσκολη» την ύπαρξη τελεσίδικων αποφάσεων τη μεθεπόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στην κυβερνητική σύσκεψη της Πέμπτης ότι «δεν υπάρχει καθαρή εικόνα» αλλά και η επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την ενημέρωση που παρείχε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το προσχέδιο προϋπολογισμού και τις οικονομικές εξελίξεις ότι «η Ευρώπη δεν έχει στρατηγικό σχέδιο, καθυστερεί και είναι χωρισμένη σε δύο μπλοκ».
Επαγρύπνηση και λίγα λόγια
Οι εγγενείς αδυναμίες και η διαχρονική αναβλητικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που προφανώς δεν εξυπηρετεί κανέναν είναι όμως αναπόδραστη πραγματικότητα, καθιστά περισσότερο επιτακτική την επαγρύπνηση για την Αθήνα και τη διατήρηση συνεχώς ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά δύο φορές εντός διημέρου με την Άγκελα Μέρκελ και μία με το Νικολά Σαρκοζί, ενώ η πρωθυπουργική σύσταση προς τους υπουργούς είναι να αποφεύγουν τις τοποθετήσεις και τα πολλά λόγια επί του θέματος, των σεναρίων που κυκλοφορούν και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να ληφθούν. Μια σύσταση που προκάλεσε την ενόχληση πολλών κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης και η κα Διαμαντοπούλου, καθώς άποψή τους είναι ότι δε νοείται η κυβέρνηση να μη συζητά πολιτικά και να σιωπά ενώπιον τόσο σοβαρών εξελίξεων.
21η Ιουλίου plus!
Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες, η Ελλάδα επιθυμεί μια «νομικά ασφαλή», «θεσμικά κατοχυρωμένη» και «αποδεκτή από τις αγορές» λύση, στη βάση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, για πρώτη φορά δημοσίως άφησαν ανοιχτό παράθυρο για αναθεώρησή της, αφού όπως τόνιζαν με νόημα «θα είναι μια λύση με όλα τα κεκτημένα του Ιουλίου και κάτι παραπάνω».
«Γίνεται συζήτηση για διεύρυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους κατά την οποία είτε θα διασφαλίσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού ως έχει είτε κάτι καλύτερο», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, μιλώντας στην κυβερνητική επιτροπή και αναφερόμενος στις συνέπειες από μια πιθανή επέκταση του PSI με μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών και ένα μεγαλύτερο κούρεμα της τάξης του 50 – 60% εμφανίστηκε προβληματισμένος για το αν είναι συμφέρουσα «μια συντηρητική αλλά ασφαλής συμφωνία ή μια ριψοκίνδυνη με δραστικά αποτελέσματα».
Στον αντίποδα, ξεκάθαρα αντίθετος σε ένα «haircut» πάνω από 21% ήταν ο άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος παρενέβη στη δημόσια σφαίρα μετά από μήνες οικειοθελούς «αφωνίας», επιτείνοντας τη σύγχυση του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το ποια θα ήταν η ιδανικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μικρή αξία ίσως να έχουν όμως οι επιδιώξεις της Αθήνας από τη στιγμή που όπως εύστοχα παρατηρούν κοινοτικοί αξιωματούχοι σε συνομιλία τους με την εφημερίδα μας «το μοντέλο που θα αποφασιστεί τελικά δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η μοναδική δυνατότητα για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι να το αποδεχτεί ή να το απορρίψει με όποιες επιπτώσεις…».
Συγκυβέρνηση ξανά στο προσκήνιο
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις για το χρέος της Ελλάδας κορυφώνονται, τα εσωτερικά μέτωπα για την κυβέρνηση δε λένε να κλείσουν.
Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων που επιφέρουν οι σαρωτικές ανατροπές που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή μέσω των πολυνομοσχεδίων – σκούπα, ως αντάλλαγμα για την 6η δόση και τη συνέχιση της χρηματοδότησης εκ μέρους των δανειστών, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο οι προτροπές προς τον πρωθυπουργό για ανάληψη νέας δράσης υπέρ της εμπέδωσης ενός κλίματος συναίνεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμμέσως ή ευθέως αναφέρθηκαν πολλάκις τις προηγούμενες ημέρες στην ανάγκη να επαναληφθούν οι πρωτοβουλίες με σκοπό «να σωθεί η χώρα», εξαιρώντας ωστόσο από αυτές το δημοψήφισμα, στο οποίο δείχνει να επιμένει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
Προς ενισχυση αυτης της ατμοσφαιρας ηρθε το Σαββατο η συνεντευξη Διαμαντοπουλου στην εφημεριδα “Το Κεφαλαιο” υπερ μιας “κοινης εθνικης γραμμης” αλλα και το δημοσιευμα της “Ημερησιας” του Σαββατου που αναφερει οτι ο πρωθυπουργος μελετα εκ νεου τη συγκλιση Συμβουλιου Πολιτικων Αρχηγων.
Το Μέγαρο Μαξίμου μεσω του Ηλια Μοσιαλου, ο οποιος μιλησε στο Μεγκα, διεψευσε τις πληροφοριες περι κυβερνησης εθνικης ενοτητας, ωστοσο ισχυρο ειναι το ρευμα των κυβερνητικων εκεινων κυκλων που δειχνουν να συμφωνουν με το σκεπτικό μιας εθνικά συσπειρωτικής κίνησης, πετώντας το μπαλάκι στην αντιπολίτευση την οποία καλουν να σοβαρευτεί, να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια για την αποφυγή μιας ολέθριας για τους πάντες χρεοκοπίας.