ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Υπό ευθεία και ανοιχτή αμφισβήτηση θέτει πλέον την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να βρίσκεται σε βρασμό, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα να χρυσώσει το χάπι

στους βουλευτές, προκειμένου να αποφορτίσει το κλίμα έντασης. Προβλήματα συνοχής παρουσιάζονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Όπως αποδείχθηκε από την πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2011, οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης στο Κοινοβούλιο μπορεί σύσσωμοι να παρείχαν τη θετική τους ψήφο στο τελικό κείμενο, ωστόσο άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον σκληρό πυρήνα των επιλογών της, ζητώντας ουσιαστικά αλλαγή πορείας και υπέρβαση από τον εγκλωβισμό στα αδιέξοδα του μνημονίου και των επιταγών της τρόικας. Απείλησαν δε, να υποβάλλουν σε «μαρτύριο της σταγόνας» τους υπουργούς πριν δώσουν τη στήριξή τους στα νομοσχέδια που -από εδώ και στο εξής- θα εισάγουν προς έγκριση. 

Φίλια πυρά

Ηχεί οξύμωρο, παρ’ όλα αυτά δεν είναι υπερβολή ότι οι πιο σκληροί επικριτές της κυβέρνησης στην πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορούσε τον προϋπολογισμό ήταν οι δικοί της βουλευτές. Το γεγονός αυτό μπορεί βεβαίως να μην αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους από τη στιγμή μάλιστα που κατά καιρούς διατυπώνουν «φωναχτά» σοβαρότατες ενστάσεις για τα εφαρμοζόμενα μέτρα. Όμως, οι διαδοχικές και συντονισμένες παρεμβάσεις τους την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή τεκμηριωμένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη μερίδα της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος δεν πείθεται πλέον για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών εξόδου από την κρίση που έχουν υιοθετηθεί και χτυπά «καμπανάκι» για μια διαφορετική τακτική πιο κοινωνικά ευαίσθητη, ανθρωποκεντρική, με περισσότερη διαβούλευση και λιγότερες μεθόδους υπερεπείγοντος χαρακτήρα.

«Μήνυμα (μερικώς) ελήφθη»

Απαντώντας εμμέσως στους «πράσινους» αμφισβητίες, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη δυναμικότερη αντιμετώπιση στην παρούσα συγκυρία είναι απολύτως ριψοκίνδυνη και άρα αχρείαστη.

Καταρχάς, μεταδίδει ότι «παρακολουθεί και καταγράφει με προσοχή τις επισημάνσεις των βουλευτών» θεωρώντας ότι «αποτυπώνουν το ενδιαφέρον και την αγωνία τους για να σωθεί η χώρα, να αλλάξει εκ βάθρων και να απαλλαγεί οριστικά από επιτηρήσεις».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «η κάθε πρόταση λαμβάνεται υπόψη με σκοπό -στο μέτρο του δυνατού- την υλοποίησή της». Στο πλαίσιο αυτό, ανώτατες κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν «τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού να εισακούγεται η φωνή της ΚΟ και του κόμματος στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής -παρά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα- όπως η εντολή προς τους υπουργούς για στενή συνεργασία, οι τακτικές ενημερώσεις των ΚΤΕ αλλά και οι ειδικές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου παίρνουν το λόγο όσα μέλη της το επιθυμούν (η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, η δεύτερη αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές του νέου έτους)».

Όσον αφορά στο αίτημα για μεγαλύτερο διάστημα διαβούλευσης των νομοσχεδίων και αποφυγής των διαδικασιών – εξπρές, ένα ενδεικτικό δείγμα καλής θέλησης εκτιμάται ότι έδειξε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου με την απόφασή του να κάνει .μισό βήμα πίσω αρχής γενομένης από την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Πιο συγκεκριμένα για τον επίμαχο «καυτό» φάκελο απαίτησε -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- η διαβούλευση να είναι ουσιαστική και η ενημέρωση να καλύπτει τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και τους υπουργούς στις αρμοδιότητες των οποίων περιλαμβάνονται σχετικές ρυθμίσεις. Αλλά και γενικότερα «για μια σειρά νομοσχεδίων» που όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης «αφορούν μεγάλες αλλαγές» προέτρεψε να εξηγηθούν και να υπάρξει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς και με την κοινωνία».

Πάντως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σπεύδουν με νόημα να ξεκαθαρίσουν ότι «αν ενδεχομένως για κάποιους κρίνεται περιορισμένη ή ανεπαρκής η ανταπόκριση του πρωθυπουργού στα αιτήματα ΚΟ-κόμματος-κοινωνίας κι αν αλλαγή πολιτικής ορισμένοι θεωρούν την εγκατάλειψη της δανειακής σύμβασης με την τρόικα και την αθέτηση των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί, τότε αυτό εκ των πραγμάτων κρίνεται ανέφικτο».

Σταθερά στο στόχαστρο ο Παπακωνσταντίνου

Σε persona non grata του Υπουργικού Συμβουλίου αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος για ακόμη μία εβδομάδα δέχτηκε ποικίλα «καρφώματα» και από οικεία βέλη.

Η δυσφορία προς το πρόσωπό του έχει κυριαρχήσει σε αξιοσημείωτο αριθμό υπουργών και είναι ενδεικτικό ότι δεν περνά πλέον συνεδρίαση χωρίς να εκφραστεί κάποια αιχμή εναντίον του.

Το τελευταίο «κρούσμα» είχε να κάνει με τη στάση του να μην ενημερώνει εγκαίρως και επισταμένα το Σώμα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις «μπαίνουν στα χωράφια» άλλων υπουργών.

Προσφάτως, με αφορμή τα «κλειστά επαγγέλματα» ο Χάρης Καστανίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Σωκράτης Ξυνίδης του έθεσαν σε αυστηρό ύφος το ζήτημα της «καλύτερης ενημέρωσης» και όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης «πρέπει να γίνεται ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και όχι να πληροφορούμαστε τις προθέσεις του Υπουργείου από διαρροές στον Τύπο».

Πρόβλημα συνοχής

Το διαρκές σφυροκόπημα που δέχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και οι συχνές διενέξεις και τα «μαχαιρώματα» μεταξύ υπουργών φανερώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι και η κυβέρνηση παρουσιάζει συμπτώματα αποσύνθεσης και έλλειψης συνοχής, σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο που όπως έχει υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός «απαιτείται συλλογική βούληση και δεν επιτρέπονται προσωπικές στρατηγικές».

Αποστάσεις Βενιζέλου

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσαν οι προσεκτικές αποστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη γραμμή του Μαξίμου, την κίνηση Παπανδρέου για συναίνεση και την αισιοδοξία που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που εμφανίζεται προσκολλημένη στο μνημόνιο, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε δημόσια ότι μόνο με εθνικούς όρους η χώρα θα δει φως και ότι «το μνημόνιο είναι η προκριματική εξέταση για να γίνουμε αξιόπιστοι απέναντι στους εταίρους μας και στις ανελέητες αγορές».

«Όταν μιλάμε για συναίνεση και εθνική ενότητα, δε μιλάμε για διακομματικές «διευθετήσεις». Σημασία, έχει το πώς απευθυνόμαστε στην κοινωνία», σημείωσε αναφορικά με τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ τέλος σε μια αποστροφή του λόγου του στο άτυπο Υπουργικό της Δευτέρας -που ερμηνεύτηκε ως απόπειρα ανακοπής της πρωθυπουργικής ευφορίας για τις διαθέσεις της Κομισιόν έναντι της Ελλάδας- εκτίμησε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει με αντιφατικό τρόπο την κρίση» και «η κατάσταση δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου