ΕΚΛΟΓΕΣ-ΘΡΙΛΕΡ

Μοίρασε το

Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Μπορεί η Βουλή να βρίσκεται στο παρά πέντε της «διάλυσής» της, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε την Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων, ουδείς όμως για την ώρα μπορεί να απαντήσει κατηγορηματικά και με απόλυτη σιγουριά στο καίριο αυτό ερώτημα που ταλανίζει κομματικά επιτελεία και πολίτες.

Η πολυσυζητημένη προκήρυξη των εκλογών και η ακριβής ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες προσλαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Από τη διεξαγωγή τους την πιο κοντινή Κυριακή που επιτρέπουν οι διατάξεις του Συντάγματος, δηλαδή την 6η Μαΐου μέχρι τη μικρή μετάθεσή τους κατά μία εβδομάδα, ήτοι στις 13 Μαΐου ή ακόμη και την αναβολή τους για πολύ αργότερα, ίσως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η χώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες κινείται σε τροχιά άτυπης προεκλογικής περιόδου, τίποτα όμως δε μπορεί να αποκλειστεί και καμιά εξέλιξη δε θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη.

«Την απάντηση για το πότε θα γίνουν εκλογές θα τη δώσω όταν επιστρέψω στην Αθήνα, τη Μεγάλη Εβδομάδα», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής από τη Λευκωσία -όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη- ο πρωθυπουργός, παρατείνοντας την αγωνία γύρω από την εν λόγω υπόθεση.

Μία ημέρα νωρίτερα και πάλι από την Κύπρο, η σχετική φημολογία περί καθυστέρησης της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία φούντωνε από την αναφορά του Λουκά Παπαδήμου ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αρχίσει έως τις 20 Απριλίου», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος προέτασσε ως πρώτιστη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης για τη διενέργεια των εκλογών.

Το κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας επέτειναν άλλωστε και οι παρεμβάσεις της πλευράς των δανειστών σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον, που δεν έχουν κρύψει ούτε λεπτό την προτίμησή τους στην παράταση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ανησυχώντας για την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας και διαβλέποντας ορατό κίνδυνο αποσταθεροποίησης ως και χρεοκοπίας…

Οι πιθανές εκδοχές για τις εκλογές και οι υποστηρικτές τους

Το πρώτο σενάριο, που φαινομενικά είναι το πιο αδύναμο να επικρατήσει, θέλει τις κάλπες να αναβάλλονται για το προσεχές φθινόπωρο ή ακόμη και για το φθινόπωρο του 2013.

Κύριοι διακινητές της επίμαχης εκδοχής είναι οι δανειστές της Ελλάδας, σε Κομισιόν, Γερμανία και ΔΝΤ. Οι εκφραστές αυτής της άποψης φοβούνται πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές και ναρκοθέτηση της ομαλής και απρόσκοπτης εφαρμογής του νέου οικονομικού προγράμματος, με αποτέλεσμα –εμμέσως πλην σαφώς- να πιέζουν για τη διατήρηση του Λουκά Παπαδήμου και της κυβέρνησής του στο πηδάλιο της χώρας, ώστε τα νέα επώδυνα μέτρα του Ιουνίου να υλοποιηθούν με τους λιγότερους κοινοβουλευτικούς κραδασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προειδοποιήσεις ότι ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ δεν έχει οριστικά εγκαταλειφθεί και επίσης ότι τυχόν μετεκλογική ακυβερνησία ή αμφισβήτηση των μνημονιακών υποχρεώσεων συνεπάγεται διακοπή της χρηματοδότησης.

Το δεύτερο -και διόλου απίθανο τούτη την ώρα- σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει μικρή μετάθεση στο ραντεβού με την κάλπη, εκπορεύεται κυρίως από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος του πρόεδρος βλέπει το χρόνο να κυλά υπέρ του, τα ποσοστά του στις μετρήσεις αργά αλλά σταθερά να ανεβαίνουν και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του να αυξάνεται, μειώνοντας ταυτόχρονα τις διαρροές προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη που έχει εξελιχθεί στη σημαντικότερη «αιμορραγία» για το ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, έκδηλος είναι πάντως ο προβληματισμός που διακατέχει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μη μπορέσουν να συγκεντρώσουν από κοινού το 51% του εκλογικού σώματος και όπως σημείωσε ενδεικτικά σε κλειστή σύσκεψη στην Ιπποκράτους κάτι τέτοιο θα τους στερούσε την απαιτούμενη «πολιτική νομιμοποίηση».

Με σύντομη παράταση της διεξαγωγής των εκλογών, ως μία εβδομάδα πίσω, φέρεται να συμφωνεί και το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι μέλημα και αγωνία του Λουκά Παπαδήμου είναι η ορθή και πλήρης τακτοποίηση των δεσμεύσεων που κλήθηκε να φέρει σε πέρας όταν ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

Αναφορικά με τη στάση και τις προθέσεις της ΝΔ, παγιωμένη θέση της Συγγρού είναι η άμεση προσφυγή στο λαό. Δόθηκε ωστόσο τα τελευταία 24ωρα η εντύπωση της υπαναχώρησης από την ανένδοτη άποψη για εκλογές «εδώ και τώρα», στη βάση του επιχειρήματος ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν επιτυγχάνεται και την ίδια στιγμή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά από τη δεξαμενή της δεξιάς πολυκατοικίας. Κατά συνέπεια, στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά φτάνουν εσχάτως εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, θα ήταν βολική μια μίνι καθυστέρηση στο στήσιμο της κάλπης, με σκοπό τη φθορά του κόμματος του Πάνου Καμμένου και τον επαναπατρισμό των γαλάζιων ψηφοφόρων στην «πατρική» εστία της ΝΔ.

Το τρίτο σενάριο της πραγματοποίησης των εκλογών το συντομότερο δυνατόν προκρίνουν αναφανδόν όλα τα μικρότερα κόμματα και πιο ειδικά τα αντιμνημονιακά, τόσο αριστερής (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Αριστερά, Άρμα Πολιτών), κεντρώας (Οικολόγοι Πράσινοι) όσο και δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) ή ακροδεξιάς προέλευσης (Χρυσή Αυγή), αφού τα επιτελεία τους εκτιμούν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή και η κάλπη θα τους επιτρέψει να εισέλθουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Αντίθετα, τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά για ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη τους κάνουν να μην «καίγονται» για την άμεση διεξαγωγή τους.

Η Μεγάλη Εκλογική Εβδομάδα!

Το πέπλο μυστηρίου αναμένεται να ξεσκεπάσει επισήμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα περάσει –σύμφωνα με πληροφορίες- το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του στον Κάρολο Παπούλια. «Λευκός καπνός» είναι πολύ πιθανό να προκύψει και κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που -εκτός απροόπτου- προγραμματίζεται για τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη στη Βουλή.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

Σε κάθε περίπτωση, ως επικρατέστερες ημερομηνίες φαντάζουν η 6η και η 13η Μαΐου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού με νόημα υπογράμμιζε προχθές, από το βήμα της Βουλής, ότι «εκλογές θα προκηρυχθούν πιθανότατα για τις 6 Μαΐου και αν δεν είναι 6 θα είναι λίγο αργότερα».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου