ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΑΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΞΑΝΑΧΤΙΖΟΝΤΑΙ

Μοίρασε το

του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΙΔΗ

“Καταστρέφει την Ευρώπη μου” ακούστηκε να λέει ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ για την νυν, Άνγκελα Μέρκελ. Μια φράση, τέσσερις λέξεις, αμέτρητη ουσία.

Ποια είναι Ευρώπη του Χέλμουτ Κολ. Είναι οι Ευρώπη των λαών, όχι των πολυεθνικών και των τραπεζών. Είναι η Ευρώπη χωρίς το τείχος του Βερολίνου. Χωρίς το τείχος που συμβόλιζε τους εθνικούς και ταξικούς διαχωρισμούς. Είναι η Ευρώπη μιας γενιάς ηγετών που έζησαν τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που γνώρισαν τις στερήσεις που κατάλαβαν τα αίτια και που αρνήθηκαν να επαναλάβουν τα λάθη των προγόνων τους για να τα μεταφέρουν στους επίγονους τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι ένας από τους επίγονους του Κολ. Είναι γνωστό στη Γερμανία ότι ήταν πολιτικό του τέκνο. Ένα τέκνο, όμως, που την κατάλληλη στιγμή επέδειξε τη γνωστή αχαριστία του ευεργετημένου… Αλλά η πικρία του Κολ δεν ήταν για αυτό. Αλλά για αυτό που βλέπει να συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή να γκρεμίζεται η Ευρώπη που εκείνος, μαζί με κάποιους άλλους έκτισαν. Την Ευρώπη του… Το σπίτι του. Το ευρωπαϊκό σπίτι.

Μια φράση, τέσσερις λέξεις! Ήρθαν την πιο κρίσιμη στιγμή. Τρεις μέρες προτού η Ευρώπη (της) αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας. Για το μέλλον της Ευρώπης. Σε δυο μέρες θα ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου, ακριβέστερα. Αν υπάρξει τελικά κατάληξη…

Διότι, σύσσωμος ο σοβαρός γερμανικός Τύπος στοιχηματίζει για το αντίθετο. Και για το πως ούτε αυτή τη φορά, οι σημερινοί “ηγέτες νάνοι” (ούτε καν γίγαντες με πόδια νάνου, που είχε πει κάποτε για τη Γερμανία του Κολ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος) θα καταφέρουν να στείλουν το πολυπόθητο “μήνυμα” στις “αγορές”.

Ο λόγος είναι απλός. Προσπαθούν να επιλύσουν ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα με τεχνοκρατικό -λογιστικό τρόπο. Είναι το χαρακτηριστικό της Ευρώπη της. Δεν ήταν το χαρακτηριστικό της Ευρώπης του. Γιατί την εποχή της Ευρώπης του, οι ηγέτες αποφάσιζαν πολιτικά. Διαπραγματεύονται στη βάση της ισοτιμίας και δεν έφευγαν αν δεν έβρισκαν την κοινά αποδεκτή λύση που λαμβάνονταν τελικά με ομοφωνία.

Σήμερα, οι αποφάσεις είναι λύσεις που πέφτουν μονομερώς στο τραπέζι και επιβάλλονται στους πιο αδύναμους για να συμφωνήσουν. Από την Ευρώπη του στην Ευρώπη της υπάρχει μεγάλη απόσταση. Οι εθνικοί και ταξικοί διαχωρισμοί αναβιώνουν. Οι πλούσιοι Βόρειοι είναι οι εργατικοί, και οι φτωχοί Νότιοι, οι “τεμπέληδες”. Οι πλούσιοι Βόρειοι είναι οι “κατακτητές” και οι φτωχοί Νότιοι οι “δούλοι”.

Έχει δίκιο. Η Ευρώπη (μας) καταστρέφεται…!!    

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου