ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Ή ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ

Μοίρασε το

Ένα από τα δομικά προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι  η διαχρονική έλλειψη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης το 1983 (σήμερα Εθνικής Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ΕΣΔΔΑ) αποσκοπούσε όχι απλώς στην ανανέωση του δυναμικού αλλά και στη δημιουργία μιας διακριτής κατηγορίας στελεχών ταχείας εξέλιξης, ενός σώματος υπαλλήλων που θα διακατεχόταν από το αίσθημα του «ανήκειν» και θα ανέπτυσσε υψηλή επαγγελματική κουλτούρα.

Πράγματι, ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε αντικειμενικά. Ο εξαιρετικών απαιτήσεων, σύνθετος εισαγωγικός διαγωνισμός και η ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που έχει στοιχίσει πάνω από 100 εκ. €, συνέτειναν σε αυτό και μέχρι σήμερα περίπου 2000 στελέχη απόφοιτοι της παραγωγικής αυτής Σχολής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κράτος.

Βεβαίως, η εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, όσο κι αν είναι επιτυχημένος στα κράτη του Δυτικού κόσμου, δεν συνεπάγεται και την αποδοχή του στην Ελλάδα. Η ισοπεδωτική πολλές φορές νοοτροπία και η κουλτούρα χαλαρής ιεραρχίας της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως ο ασφυκτικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος στο διοικητικό μηχανισμό, λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην πορεία των αποφοίτων της Σχολής.

Κορυφαία εκδήλωση αυτής της παθογένειας αποτελεί το σχέδιο του νέου βαθμολογίου, μια ομολογία της πλήρους εκχώρησης της ανεξαρτησίας της Διοίκησης. Η απόλυτη εξουσία των εξαρτημένων από την πολιτική ηγεσία υπηρεσιακών συμβουλίων και η πρωτοφανής ιεραρχική υποβάθμιση όσων διορίστηκαν αξιοκρατικά ή επένδυσαν στη γνώση και φυσικά των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ επιφυλάσσει δυσάρεστη έκπληξη για ένα κράτος που μέχρι πριν λίγο καιρό επεδίωκε τη διοικητική σύγκλιση. Μεθοδεύοντας την απομόνωσή της από την κοινωνία και ουσιαστικά το κλείσιμο της Σχολής, ο νομοθέτης μάλλον εντόπισε σε λάθος σημείο το πρόβλημα του Δημοσίου.

Και όμως. Αυτή την απόλυτα κρίσιμη στιγμή χρειαζόμαστε έξυπνες λύσεις και όχι ένα Δημόσιο χαμηλών προσόντων που θα επιτείνει τα προβλήματα. Κανείς δεν έχει ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να μην αξιοποιήσει τους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ ώστε να αποδώσουν πολλαπλασιαστικά τους πόρους που επένδυσε ο ελληνικός λαός και τα ευρωπαϊκά Ταμεία. Η Ένωση Αποφοίτων έχει προτείνει τεκμηριωμένες λύσεις μηδενικού κόστους αλλά υψηλής προστιθέμενης αξίας, πιστεύοντας πως ένα αποτελεσματικό κράτος απαλλαγμένο από τις παθογένειές του είναι αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Ο Τάσος Σαλτερής είναι απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Υπηρετεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).  Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ενώ σήμερα ολοκληρώνει το πρόγραμμα MSc Public Management στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου