ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ή ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ;

Μοίρασε το

Διαστάσεις εθνικής επιτυχίας προσδίδει από τα ξημερώματα η κυβέρνηση στη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. Μια συμφωνία που όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μονιμοποιεί την παρουσία της τρόικας στη χώρα μας, θέτοντάς την υπό μόνιμη επιτήρηση, μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν και νέα πιο σκληρά μέτρα και η λιτότητα θα μας συντροφεύει για πολλά ακόμη χρόνια.

Παρόλ’ αυτά η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μερικές ώρες πανηγυρίζει, διατυμπανίζοντας ότι πέτυχε την καλύτερη δυνατή απόφαση και μια νέα μέρα ξημέρωσε για την Ελλάδα και το λαό…

Πρόκειται για ένα κλίμα που έχει πάρα πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο του περασμένου καλοκαιριού και τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία -ως γνωστόν- ποτέ δεν υλοποιήθηκε και αχρηστεύτηκε πριν καν εφαρμοστεί, ένα κλίμα που παραπέμπει επίσης στην άνοιξη του 2010 και στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου, όταν ξεκινούσαν τα δεινά για την ελληνική κοινωνία με την απόφαση έλευσης του ΔΝΤ.

Σε θριαμβευτικό τόνο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου ότι “οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο και με τη μείωση του χρέους έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν και να μπούμε σε μία αναπτυξιακή εποχή”.

Όλα ρόδινα, όλα τέλεια για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία “θετική και δίκαιη” και μεταξύ άλλων υποστήριξε επίσης ότι “αίρονται τα βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, οι οποίες εξυγιαίνονται” και επιπλέον ότι “τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα και οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι”.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενοχλημένος σχετικά με τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα και τους ισχυρισμούς περί παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιτέθηκε σε όσους τον επέκριναν, τονίζοντας ότι πρόκειται για “προπαγάνδα και λασπολογία που διαψεύδεται από τα συμπεράσματα”.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου και όσον αφορά το θέμα της εποπτείας “δε θα υπάρχουν επίτροποι στα υπουργεία, η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα έχει την ευθύνη”, ωστόσο η τρόικα θα έχει μόνιμη παρουσία στην χώρα μας, διότι –όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- “δε θέλουμε να έχουμε ένα τρίμηνο show στην χώρα μας, θέλουμε να είναι εδώ και να υπάρξει κάποιο πρόβλημα να διορθώνεται αμέσως”.

Στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «θα είναι τεχνική βοήθεια, δε θα βάζουν την υπογραφή τους, η ελληνική Βουλή είναι εκείνη που αποφασίζει».

Σχετικά δε με την ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία των 180 ψήφων για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από την Βουλή -που τόσο συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες- ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι θα περάσει με απλή πλειοψηφία και έσπευσε να κλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προσφύγει η κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε, “έχουμε μπροστά μας μπόλικη δουλειά, ώστε να εφαρμοστούν όλα αυτά που αποφασίστηκαν. Θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο, ειδικά τώρα να πούμε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές, ο κόσμος θέλει αλλαγές και όχι εκλογές” ήταν τα λόγια του.

Σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θέλει και θα επιδιώξει μια ευρύτερη εθνική συμφωνία.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία.

«Αδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε όσους προεξόφλησαν “υποδούλωση” της χώρας υπογραμμίζοντας ότι “κάποιοι βιάστηκαν να τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις της σημερινής Συνόδου”, αλλά όμως επέτρεψε να μεταμελήσουν, εκτιμώντας ότι “σήμερα θα έχουν μετανιώσει”.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε από την πλευρά του ότι “σημασία έχει να τηρήσουμε τη συμφωνία και όχι να πάμε σε ψηφοφορία με 180 ή δημοψήφισμα”.

Συμπερασματικά, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει μια πανηγυρική στάση για την απόφαση της Συνόδου παρόμοια με αυτή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, θα δηλώνει εμφατικά ικανοποιημένη και ανακουφισμένη, θα είναι επιθετική προς την αντιπολίτευση για τις επικρίσεις και τις επιφυλάξεις που θα διατυπώνονται και θα επιχειρήσει για ακόμη μια φορά να πετύχει την έγκριση στηριζόμενη στους δικούς της βουλευτές, ώστε να μην προκηρύξει εκλογές.

Και από εκεί και πέρα, όποιος και όσο αντέξει…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου