ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Μοίρασε το

Τα διλήμματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν είναι απλώς πιεστικά και σκληρά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούν τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόλοιπη ζωή του.

Είναι οι οριακές εκείνες στιγμές, που μια απόφαση μπορεί να σημαδέψει για πάντα έναν άνθρωπο και όταν μιλάμε για πολιτική, έναν ολόκληρο λαό.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αντίρρηση για το βάρος της ευθύνης, που κουβαλούσε και κουβαλά στις πλάτες του.
Πρόκειται για απόπειρα να συγκεράσει μια κατάσταση για πολλούς ασύμβατη.

[quote text_size=”small”]

Μεταξύ του οράματος αλλά και της πρόσφατης απόφασης του δημοψηφίσματος για μια Ελλάδα που αντιστέκεται στους εκβιασμούς και στα τελεσίγραφα, περιορίζοντας τα μνημόνια και την άδικη λιτότητα.

[/quote]

Και από την άλλη, να κάνει πράξη τη σαφή εντολή, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, για να κρατηθεί η χώρα μέσα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και να αποφευχθεί μια περιπέτεια που μπορεί να ισοδυναμεί με καταστροφή.

Επέλεξε κάτι εξαιρετικά δύσκολο -έτσι κι αλλιώς- και αρκετά επαχθές αλλά όμως το λιγότερο επώδυνο, με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας.

Ίσως μπορεί να ειπωθεί συμβιβασμός. Ίσως ακόμα και συνθηκολόγηση. Στη στιγμή που βρισκόμαστε δεν είναι οι λέξεις που μετράνε.

Να είμαστε ειλικρινείς. Διότι ως γνωστόν οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και με αυτό το κριτήριο θέλουμε να πιστεύουμε ότι πράττουν.

Το διακύβευμα εν πολλοίς ήταν ανάμεσα σε έναν ακαριαίο θάνατο ή μια ελπίδα για μια επίπονη επιβίωση.

Η συμφωνία που πρόκειται να συνάψει με τους εταίρους (αν υπάρξει) περιέχει βαριά μέτρα και υφεσιακά.

Υπό προϋποθέσεις όμως και με βάση τη διεκδίκηση που θα αποτυπώνεται στο κείμενο για την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ και να δώσει μεσοπρόθεσμα προοπτική.

Εφόσον το χρέος καταστεί βιώσιμο, διατεθούν στην ελληνική οικονομία εμπροσθοβαρώς τα 35 δισ. του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ.

[quote text_size=”small”]

Αν υπάρξει αναδιανομή πλούτου και δίκαιη φορολόγηση, σύμφωνα με το εύλογο δεδομένο ότι τα πιο ανθεκτικά πλουσιότερα οικονομικά στρώματα είναι εκείνα που μπορούν να συνεισφέρουν.

[/quote]

Κι αν από εκεί και μετά η κυβέρνηση ξεκινήσει την υλοποίηση εκείνων των δεσμεύσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας (και πολλές ακόμη παρεμβάσεις παρόμοιας κατεύθυνσης), τότε μπορεί να τα καταφέρει και να επουλώσει τις όποιες πρόσκαιρες πληγές δημιουργούνται.

Η άλλη οδός άραγε ποια θα ήταν; Μια πορεία στο άγνωστο και με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους και τους αδίστακτους δανειστές, θριαμβευτές, να καμώνονται ότι θα είχαν εξολοθρεύσει και απομονώσει μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν έλεγε «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις τους.

Γιατί μην πει κανείς ότι οι πιστωτές μας και οι υποστηρικτές τους ότι δεν ήθελαν και δε θέλουν να ξεμπερδεύουν «μια και καλή» με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επιδιώκουν.

Θα τους έκανε αυτή τη χάρη η κυβέρνηση, διαλέγοντας ένα δρόμο μοναχικό, αβέβαιο και μάλλον αδιέξοδο;

Και την ίδια ώρα θα δικαίωνε τους θιασώτες της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης που έσπευσαν να μιλήσουν ότι η χώρα πάει στα βράχια; Ορθά πράττει λοιπόν ο πρωθυπουργός και διαλέγει κάτι αντίξοο, κάτι οριακά υπερασπίσιμο αλλά με πιθανότητες στο κοντινό μέλλον να φέρει την ανάκαμψη.

[quote text_size=”small”]

Ο Τσίπρας είναι άλλωστε κυρίαρχος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή στενωπό της τελευταίας πενταετίας.

[/quote]

Οφείλει να πει όλη την αλήθεια στο λαό που ήδη γνωρίζει σχετικά με το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε.Ε αλλά και τον εκφυλισμό της σε μια αντιδημοκρατική ένωση, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, να βάλει νέους στόχους για την επόμενη μέρα και να προχωρήσει μπροστά με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για το αρχικό ορόσημο μιας Ελλάδας και μιας Ευρώπης δημοκρατικής και κοινωνικής. Με όσους μπορούν και όσους είναι διατεθειμένοι να δώσουν τη μάχη.

Οι απώλειες, οι «πληγές», οι αναδιπλώσεις και οι οπισθοχωρήσεις είναι αναμενόμενες σε έναν τόσο άνισο αγώνα. Σεβαστή η κάθε επιλογή αρκεί να υπάρχουν καθαροί όροι.

Και όπως τόνισε χθες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι ώρα να αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του.

Γιατί άπαντες κρίνονται στις φουρτούνες. Πρωτίστως ο καπετάνιος, μαζί και το πλήρωμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου