ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μοίρασε το

Με μια διαρροή ότι ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να δώσει απάντηση στα διάφορα σενάρια που εξυφαίνονται εντός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τα οποία ζητούν πολιτικές πρωτοβουλίες από το Γιώργο Παπανδρέου, που δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσουν και στην απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος.

Θέλοντας οι συνεργάτες του να ανακόψουν προσωρινά τον αναβρασμό και την κινητικότητα που παρατηρείται και η οποία αποδυναμώνει πολιτικά ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό, διέρρευσαν ότι ο ίδιος σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του αλλά είναι ανοιχτός να συζητήσει κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση του κλίματος στην κυβέρνηση, το οποίο ως αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Ωστόσο, μια διαρροή από μόνη της είναι μάλλον απίθανο να κάνει διαχειρίσιμη την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, μια κατάσταση που ακόμη και μετά τις αποφάσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα εξακολουθήσει να είναι δυσάρεστη καθώς:

1) η χώρα πρόκειται να τεθεί υπό επιτροπεία για άγνωστη χρονική διάρκεια με την εγκατάσταση επιτρόπων σε όλα τα Υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και οι οποίοι αναμένεται να έχουν τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της κυβέρνησης

 και 2) η δημόσια περιουσία ύψους 125 δις ευρώ θα τεθεί προς πώληση μέσω του περίφημου σχεδίου «Εύρηκα», σύμφωνα με το οποίο μια εταιρεία στα πρότυπα της «Τρόιχαντ» θα αναλάβει να κινήσει τις διαδικασίες χωρίς να δίνει αναφορά.

Αυτές οι δύο συνεπακόλουθες εξελίξεις των αποφάσεων για το χρέος γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν από τον πρωθυπουργό χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν αρχίσει να κάνουν σχέδια και να παίρνουν θέση για την επόμενη ημέρα, ενώ παρόμοια στάση τηρούν και αρκετοί υπουργοί με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των τριών (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κινήσεις που φέρεται να μελετά το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για συνεννόηση με τη ΝΔ και όποιον άλλον είναι πρόθυμος, η ψήφιση με 180 βουλευτές της νέας δανειακής σύμβασης (πρόταση που όμως ενέχει κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές αν δε συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία), τρίτον ένας ανασχηματισμός με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων και τέλος η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ως «ασπίδα» προστασίας για τον κ. Παπανδρέου ήρθαν χθες οι δημόσιες παρεμβάσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος απέρριψε τις εκλογές και τη συγκυβέρνηση, ενώ και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, θορυβημένος από τις φυγόκεντρες τάσεις των βουλευτών, εξέδωσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον πρωθυπουργό και αποτελούν παράγοντα σταθερότητας».

Από την άλλη πλευρά βουλευτές της συμπολίτευσης δε σταμάτησαν ούτε το Σαββατοκύριακο να καταθέτουν προτάσεις και να προτρέπουν τον κ. Παπανδρέου είτε σε ενέργειες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είτε να στήσει κάλπες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα νέο κείμενο με αποδέκτη τον πρωθυπουργό προετοιμάζεται από ομάδα βουλευτών (προηγήθηκε την Παρασκευή η επιστολή των «28») και το οποίο θα ζητά αλλαγές στην κυβέρνηση και ουσιαστική επαναλειτουργία του κόμματος που έχει αδρανοποιηθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου