ΔΙΑΡΚΗ BY PASS ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Μοίρασε το

Η κυβέρνηση και η ΝΔ ιδιαίτερα στέκονται με υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα όλων των Ελλήνων πολιτών και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό την πίεση της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής προσπαθούμε και επιτυγχάνουμε πολλές φορές, να βελτιώνουμε παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης που ταλαιπωρούν αδίκως και αδικαιολόγητα πολλούς συμπολίτες μας.

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά πως μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Διοίκησης είναι η μεγάλη γραφειοκρατία, οι δαιδαλώδεις και αλληλοσυγκρουόμενοι νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις που δημιουργούν τεράστια σύγχυση όχι μόνο στους πολίτες που δεν βγάζουν άκρη με τη διευθέτηση ενός ζητήματος τους, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και υλοποιήσουν διοικητικές αποφάσεις.

[quote text_size=”small”]

Σε πολλές περιπτώσεις λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε by pass. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας και να πάμε κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος και να το διορθώσουμε.

[/quote]

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Σε αυτόν συγκεντρώθηκαν και συστηματοποιήθηκαν όλες οι συναφείς διατάξεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας για να διευκολύνεται η κατανόηση του σχετικού νομικού πλαισίου από κάθε ενδιαφερόμενο, την ίδια στιγμή που διευκολύνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες να το εφαρμόσουν. Και όλα αυτά γίνονται με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως:

1. η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης, με απλοποίηση των διαδικασιών

2. ο περιορισμός του αριθμού των τύπου αδειών διανομής από 50 σε 20, (κι εδώ επιτυγχάνουμε μείωση του λειτουργικού κόστους), την αύξηση της διάρκειας της τακτικής άδειας διαμονής από ετήσια σε διετή (για αρχική άδεια) και από διετή σε τριετή (για ανανέωση)

3. η επανεξέταση των όρων πρόσβασης στην αγορά εργασίας, όπου σε κεντρικό επίπεδο θα σχεδιάζεται ένα νέο συνεκτικό σύστημα μετακλήσεων εργαζομένων. Κι επειδή μιλάμε για σχεδιασμό, στο νέο Κώδικα περιέχονται και μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της κρίσης. Έτσι υιοθετούνται μέτρα, όπως η δυνατότητα ανανέωση άδειας διαμονής με την κατοχή βιβλιαρίου υγείας και δυνατότητα μετάβασης στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος με μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια.

4. η καλλιέργεια φιλικού κλίματος για επενδύσεις (με τη χορήγηση άδειας διανομής σε πολίτες τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα ύψους 250.000€ – κάτι που θα τονώσει, επιπλέον, την παγωμένη κτηματογορά)

5. η αποσαφήνιση του καθεστώτος διανομής για τη “δεύτερη γενιά” μεταναστών που θεωρούν πλέον την Ελλάδα πατρίδα τους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ζήσει στην Ελλάδα, τα παιδιά τους γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, είναι κοινωνικά ενταγμένοι και δεν μπορούν να παραμένουν δέσμιοι των γενικών διαδικασιών ανανέωσης των αδειών διαμονής τους, διακινδυνεύοντας την νομιμότητα της διαμονής της ή την αναγκαστική τους απομάκρυνση από την Ελλάδα.

Ειδικότερα, το τελευταίο θέμα της “δεύτερης γενιάς” είναι η απάντηση που δίνουμε σε όσους έκαναν κοινωνικό πλειστηριασμό, προβάλλοντας τη δική τους κοινωνική ευαισθησία έναντι μιας “ανάλγητης κυβέρνησης”.

Είναι σαφές πως δεν διαθέτουν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης το …προνόμιο να γνωρίζουν τα κοινωνικά προβλήματα. Τα γνωρίζουμε κι εμείς. Η διαφορά μας είναι πως η αντιπολίτευση περιορίζεται σε εκ του ασφαλούς κριτική, τη στιγμή που εμείς πρέπει να δρούμε και να παρεμβαίνουμε. Και οι δράσεις και οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με μαγικό ραβδί, ούτε βεβαίως με προχειρότητα και στο πόδι. Διότι τέτοιες πρακτικές είδαμε στο παρελθόν που μας οδήγησαν. Καλούμαστε να βρούμε λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για αυτό, ίσως και να υπάρχουν καθυστερήσεις στις λύσεις.

Όμως οι λύσεις έρχονται και μας δικαιώνουν!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου