Διακομματική συμμαχία βάζει τέλος σε καταδίκες από το Στρασβούργο

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναφέρεται σε μια ιστορική συναίνεση που επετεύχθη στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Μια διακομματική συμμαχία που βάζει τέλος. Έναν νόμο που αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις και καταδίκες της Ελλάδας. Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο! new deal

Μοίρασε το

Η Κέλλυ Κοντογεώργη αναφέρεται σε μια ιστορική συναίνεση που επετεύχθη στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Μια διακομματική συμμαχία που βάζει τέλος. Έναν νόμο που αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις και καταδίκες της Ελλάδας. Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο!


Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού αλλά και ενός δύσκολου θέρους, η Βουλή υιοθέτησε μια κρίσιμη απόφαση. Αφορά την εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) κ. Ιωάννη Χαλκιά για την δημιουργία του Εθνικού Ένδικου Μέσου.

Η διακομματική πρόταση νόμου, αφορά τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του.

Το σύνολο σχεδόν των κομμάτων του κοινοβουλίου έδωσαν το πράσινο φως, (θετική ψήφο από Νέα Δημοκρατία,  ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ25, αρνητικά ψήφισε η Ελληνική Λύση, ενώ παρών ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Μάλιστα τον ενημέρωσε για την διακομματική απόφαση που πάρθηκε σε ένα κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης.

Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννης Χαλκιάς καιρό τώρα έκρουε τον κώδωνα του κίνδυνου για τις κοστοβόρες σε βάρος που ελληνικού δημοσίου καταδίκες από το Στρασβούργο. Που είχαν ως αποτέλεσμα τις αποζημιώσεις από πλευράς της Ελλάδας σε κρατούμενους που διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους.

Η μέθοδος της δικαίωσης των κρατουμένων

Εκατοντάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών έχουν δικαιωθεί τα τελευταία χρόνια από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενοι παράβαση του ά. 3 της ΕΣΔΑ περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.

Η μέθοδος της δικαίωσης σε μια πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνεται. Αφορούσε 2 προσφεύγοντες, ένα Ρουμάνο και ένα Σουδανό. Οι δυο φυλακισμένοι κρατήθηκαν σε διάφορα καταστήματα κράτησης σε περιορισμένο χώρο, μικρότερο των 3 τ.μ. ανά άτομο, λόγω υπερπληθυσμού σε συγκεκριμένα καταστήματα.

Κάνοντας χρήση του άρθρου 3 της Σύμβασης, παραπονέθηκαν για συνθήκες υγιεινής, περιορισμένα και ανεπαρκή γεύματα και έλλειψη δραστηριοτήτων. Ο εποπτεύων εισαγγελέας δεν έλαβε γνώση των καταγγελιών τους. Ο διευθυντής των φυλακών δεν έπραξε τίποτα για αποκατάσταση των ανεπαρκών συνθηκών κράτησης.

Το Στρασβούργο επανέλαβε την πάγια νομολογία του περί χώρου των κελιών και την απαίτηση τουλάχιστον 3 τ.μ. ανά άτομο στο κελί.

Στην υπό κρίση υπόθεση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι προσφεύγοντες κρατήθηκαν σε κελί που ο χώρος που τους αντιστοιχούσε, ήταν μόνο 2,1 τ.μ. ανά κρατούμενο.

Έκρινε ότι δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις του άρθρου 3 της Σύμβασης , κατά συνέπεια η κράτηση τους σε περιορισμένο χώρο συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο εποπτεύων εισαγγελέας δεν έλαβε γνώση των ανεπαρκών συνθηκών κράτησης, και ο διευθυντής του καταστήματος δεν έπραξε τίποτα για βελτίωση των συνθηκών.

Επίσης διαπίστωσε ότι το δικαίωμα καταγγελίας στην Υποεπιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (άρθρο 2 Ν.4228/2014) δεν αποτελούσε επαρκές ένδικο βοήθημα. Ελλείψει άλλου πρόσφορου ένδικου βοηθήματος το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ.

Τελικά το Στρασβούργο, επιδίκασε στους προσφεύγοντες το ποσό 11.000 και 14.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ από κοινού για έξοδα και δαπάνες.

Το ΝΣΚ και η λύση στις καταδίκες

Τον Μάρτιο λίγο πριν την εισέλθουμε στην σφαίρα της πανδημίας, ο Πρόεδρος του ΝΣΚ τοποθετήθηκε για το θέμα στην Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσφέροντας την λύση!

Δεσμεύτηκε ώστε η Ελλάδα να πάψει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών με καταδίκες και εκκρεμότητες στο δικαστήριο. Κατέθεσε ένα σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα επιφέρει αλλαγή αυτών των αρνητικών δεδομένων.

Σημαντικότερο όλων είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου. Αφορά τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα. Τη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές και να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την κατάθεση της πρότασης νόμου, αναφέρθηκε στον χρόνο δημιουργικών εργασιών. Σε ένα κλίμα πρωτοφανούς συναίνεσης, σε μια διακομματική πρόταση νόμου.

Έκανε λόγο για ένα σπάνιο για τα κοινοβουλευτικά χρονικά γεγονός. Μια συμμαχία που στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας. Κάτι που το έχει ανάγκη η χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα. Να δείξουμε ότι είμαστε κράτος δικαίου με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μένει να δούμε πότε θα έρθει προς ψήφιση στην Βουλή και να αποτελεί νομό του κράτους!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου