Διάτρητος και εκλογικά

Ο Θανάσης Κ. πιάνεται από το μαργαριτάρι “διάτρητος” που εκστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου για να εξηγήσει ότι ο πρωθυπουργός είναι διάτρητος και εκλογικά, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της συντριβής. new deal Σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Ο Θανάσης Κ. πιάνεται από το μαργαριτάρι “διάτρητος” που εκστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου για να εξηγήσει ότι ο πρωθυπουργός είναι διάτρητος και εκλογικά, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της συντριβής.


Χθες εμφανίστηκε σε νυχτερινή εκπομπή ένας από τους πιο γνωστούς, πιο έμπειρους, και πιο «πονηρούς» δημοσκόπους της χώρας.

Από αυτούς που ΔΕΝ εμφανίζονται συχνά. Και αποκάλυψε χονδρικά τα εξής (που θέλουν και κάποια «αποκρυπτογράφηση», βέβαια):

Διάτρητος από το Μακεδονικό

Πρώτον, επιβεβαίωσε, για μιαν ακόμα φορά, κάτι για το οποίο σας έχω προειδοποιήσει εδώ και καιρό: ότι στις τωρινές μετρήσεις της κοινής γνώμης, μεγάλη πλειονότητα 65% των ερωτωμένων παραδέχονται ότι στις εκλογές θα βαρύνει το Μακεδονικό, ενώ επίσης ένα 65% των ερωτωμένων βεβαιώνουν ότι θα βαρύνει και η φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι…

Πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 70% του εκλογικού σώματος είναι διπλά απογοητευμένοι με την κυβέρνηση (καθώς πρόκειται για ζητήματα που έχουν προκαλέσει οργήσε βάρος της κυβέρνησης και οι δύο ομάδες των «οργισμένων» δεν συμπίπτουν απολύτως. Άρα η συσσωρευμένη «οργή» ξεπερνά – πιθανότατα κατά πολύ – το 65%).

Δεύτερον, αποκάλυψε ότι ανάμεσα στην Βόρειο Ελλάδα και την υπόλοιπη επικράτεια, η διαφορά στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες:

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Ελλάδα παίρνει μεσοσταθμικά περί το 17,6%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα περί το 23,5%! Μιλάμε για τις βουλευτικές εκλογές…

Κι αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσον όρο, το συνολικό αποτέλεσμα στην επικράτεια για το ΣΥΡΙΖΑ είναι περί το 22,3%! Μιλάμε πάντα για τις βουλευτικές εκλογές…

(Αυτό το τελευταίο δεν το είπε, αλλά τόσο προκύπτει από το «ειδικό βάρος» αυτών των περιοχών στο συνολικό αποτέλεσμα.

Δεν ανέφερε, επίσης, αν τα ποσοστά αυτά είναι μετά τη συνηθισμένη «διόρθωση» που γίνεται πάντα. Αλλά αυτή η «διόρθωση» πλέον μάλλον υπερεκτιμά την πραγματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία μπορεί να είναι ακόμα πιο κάτω…).

Αυτοδυναμία ΝΔ και με πεντακομματική και με εξακομματική

Τρίτον, ανέφερε απερίφραστα, πως με πεντακομματική Βουλή τα τωρινά ποσοστά της ΝΔ της δίνουν 160 έδρες αν οι «αναποφάσιστοι» κατανεμηθούν «αναλογικά» και 154 έδρες, αν οι αναποφάσιστοι κατανεμηθούν με τρόπο που «ευνοεί» το ΣΥΡΙΖΑ (αν, δηλαδή, υποτεθεί, ότι θα επανέλθουν όλοι οι παλαιοί ψηφοφόροι του, που δεν έχουν ήδη πάει αλλού)

Τέταρτον, ανέφερε ακόμα, πως με εξακομματική  Βουλή, η ΝΔ παίρνει γύρω στις 155 έδρες με «αναλογική» κατανομή αναποφάσιστων και 150, έδρες αν επιστρέψουν οι «αναποφάσιστοι» παλαιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρχουν 14% «αναποφάσιστοι» σήμερα, σε «πρόθεση ψήφου» (χωρίς «αναγωγές») η ΝΔ παίρνει περί το 31,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%!

Το 31,4% της ΝΔ γίνεται με την «αναγωγή» επί των συμμετεχόντων εγκύρων 32,54% και με την «αναλογική» κατανομή των αναποφάσιστων 36,73%, το οποίο, αν εκλεγούν πέντε κόμματα στη Βουλή, δίνει στο πρώτο κόμμα 160 έδρες.

Οι υπολογισμοί αυτοί είναι «προσεγγιστικοί»: υποθέτουμε ότι 3,5% είναι χονδρικά τα άκυρα και τα λευκά, ότι η πρόθεση ψήφου στα πολύ μικρά κόμματα θα φτάσει το 13,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι παραμένουν 14%.

Ποτέ δεν διαψεύστηκε η παράσταση νίκης στις δημοσκοπήσεις

Φυσικά με ελαφρώς διαφορετικές υποθέσεις γι’ αυτές τις «παραμέτρους», η πρόθεση ψήφου στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι λίγο διαφορετική. Αλλά πάντα προκύπτουν τρία πράγματα:

ΝΔ μεταξύ 31-32% σε πρόθεση ψήφου,

ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 20%

και διαφορά μεταξύ τους γύρω στις 12-13 μονάδες.

Πάντα για βουλευτικές εκλογές!

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο γνωστός δημοσκόπος – που ΔΕΝ εμφανίστηκε ιδιαίτερα «θερμός» για τη ΝΔ γενικότερα – όταν ρωτήθηκε αν η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι το πιθανότερο σενάριο, έδωσε ως χαμηλό όριο τις 150 έδρες! Και παρουσίασε το εύρος της διακύμανσης από 150 ως 160 έδρες!

Κι όταν ρωτήθηκε πόσο πιθανό είναι να ανατραπούν αυτά τα προγνωστικά, είπε ότι στην «παράσταση νίκης» η υπεροχή της ΝΔ είναι πια «θηριώδης» και διευρυνόμενη. Και ποτέ ως τώρα διεθνώς δεν έχει διαψευστεί η «παράσταση νίκης»!

Συμπέρασμα: Αυτά βλέπει ο Τσίπρας και αποφεύγει εκλογές τώρα. Τις μεταθέτει τον Οκτώβριο, περιμένοντας ένα «θαύμα»!

Αλλά δεν τελειώνει εδώ το «δράμα» του..

Γιατί, από την άλλη πλευρά, αν αυτή είναι η εικόνα σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν για τον ίδιο:

Ούτε η χαλαρή ψήφος ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Η «χαλαρότητα» της ψήφου, μειώνει τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αυτό έχει δύο αρνητικές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ:

Πρώτον, ένα αποτέλεσμα αισθητά κάτω από 20% (ή κοντά στο 20%) στις ευρωεκλογές θα είναι «κόλαφος»! Από το οποίο ΔΕΝ θα μπορέσει να «συνέλθει»…

Δεύτερον: ταυτόχρονα μια διαφορά με τη ΝΔ μικρότερη έστω από τις 12-13 μονάδες, αλλά κοντά στις 8-9 μονάδες στις ευρωεκλογές, οδηγεί πλέον σε βέβαιη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ τρείς μήνες αργότερα.

Γιατί τέτοια διαφορά μέσα σε 15 εβδομάδες (από τέλη Μαΐου μέχρι μέσα Οκτωβρίου) ΔΕΝ αντιστρέφεται! Πιθανότατα διπλασιάζεται ή έστω αυξάνεται πάνω από 1,5 φορά!

Κι αν δεν συμβεί κάποιο «θαύμα» στο μεταξύ, μπορεί εκεί που πάει για ήττα με 12-13 μονάδες (με τα σημερινά δεδομένα) να βρεθεί πίσω 15 μονάδες ή και παραπάνω, λόγω της αίσθησης «συντριβής», που θα προεξοφλείται από τα τέλη Μαίου…

Τρείς μήνες είναι πολύ λίγοι για να ανατραπεί μια μεγάλη διαφορά. Αλλά είναι αρκετό διάστημα για να επιδεινωθεί μια ήδη κακή κατάσταση.

Γι’ αυτό το σκέπτεται ακόμα…

Και δεν το αποκλείει:

Δηλώνει ότι οι εκλογές τον Οκτώβριο είναι (πάγια) «στρατηγική του επιλογή», αλλά ΔΕΝ δηλώνει ότι είναι «τελειωμένη απόφαση»…

Γιατί σας τα γράφω αυτά:

Μπορεί στη ΝΔ να μπερδεύονται κάπως, και να στέλνουν κάποιες φορές «λάθος μηνύματα», αλλά στο απέναντι «στρατόπεδο» – στο ΣΥΡΙΖΑ – η κατάσταση είναι ήδη απελπιστική, τα διλήμματα δραματικά, και η συντριβή μοιάζει αναπόφευκτη πια… 

Αν έκανε και η ΝΔ τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις (και απέφευγε τα σφάλματα στο εξής), ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε για πανωλεθρία!

Πανωλεθρία που και πάλι, είναι δύσκολο να την αποφύγει.

ΥΓ. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας χάνει τα λόγια του, ακόμα κι όταν μιλάει σε απόλυτα προστατευμένο “δημοσιογραφικό” περιβάλλον.

Όταν ρωτήθηκε χθες, στη συνέντευξή του στο ΑΝΤ1, για το σκάνδαλο Πετσίτη, το διέψευσε και δήλωσε… «διάτρητος» στον έλεγχο και στην κριτική!

Εννοώντας «απολύτως ανοικτός» και «διαφανής»…

Αλλά «διάτρητος» δεν είναι ο «διαφανής».

«Διάτρητος» λέγεται αυτός που έχει… γεμίσει τρύπες! Αυτός που έχει γίνει «Σουρωτήρι»!Δικαιολογημένα χάνει τα λόγια του ο… «διάτρητος»!

Φοβάται τη μεγάλη ήττα που έρχεται και πανικοβάλλεται από τη συντριβή που θα ακολουθήσει…

* Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου