ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Μοίρασε το

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ 

Συνθήκες φυσικής και πολιτικής ασφυξίας προκαλεί το σκηνικό άγριων συγκρούσεων που στήθηκε μέσα στην εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κουκουλοφόρους ταραξίες.

Το πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών καταγγέλλει πρωτοφανούς βαρβαρότητας καταστολή εκ μέρους της Αστυνομίας, ενώ η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα γεγονότα φόρτισε ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σε μία χρονική συγκυρία όπου η διασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής νηνεμίας θα έπρεπε να αποτελεί «το άλφα και το ωμέγα» για τη γρηγορότερη και πιο ανέφελη έξοδο από την κρίση, όλες οι πλευρές -αλλά πρωτίστως η κυβέρνηση- φροντίζουν με τις ενέργειές τους να πυροδοτούν την ένταση και να πολώνουν την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα η κατάρρευση να πλησιάζει αντί να απομακρύνεται.

Τα περιστατικά της Τετάρτης είναι απολύτως ενδεικτικά του αδιεξόδου που προδιαγράφεται για τη χώρα, παρά το γεγονός ότι μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εφαρμοστικός νόμος έλαβαν την απαιτούμενη έγκριση του Κοινοβουλίου.
Το πλήρες χάος που επικράτησε για πολλές ώρες στην πρωτεύουσα, η οποία μετατράπηκε σε πεδίο πολεμικής μάχης, αναμφισβήτητα είναι μια ευθύνη που στο μεγαλύτερο βαθμό βαραίνει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και ταυτόχρονα την πολιτική ηγεσία.

Για καθόλου πειστικούς λόγους οι άνδρες των ΜΑΤ, προφανώς με την ανοχή ή υπό τις εντολές των ανωτέρων τους, επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου όργιο βιαιοτήτων και αυθαιρεσίας εναντίον κάθε διαδηλωτή που βρέθηκε την ημέρα εκείνη στο Σύνταγμα, προκειμένου να εκφράσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στη διαμαρτυρία. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τραυματισμένοι, ενώ πάνω από 500 πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τον «ψεκασμό» με χημικά και δακρυγόνα.

Αποτέλεσμα της επιθετικής πρακτικής αυτής ήταν να καταστεί η πόλη ρωμαϊκή αρένα, με τους γνωστούς – αγνώστους κουκουλοφόρους να δράττουν για ακόμη μια φορά την ευκαιρία, κάνοντας «γης μαδιάμ» ότι συναντούσαν στο διάβα τους.

Επιπλέον, αλγεινή εντύπωση προκλήθηκε από το βίντεο – αδιάψευστο μάρτυρα που εμφανίζει ροπαλοφόρους με καλυμμένα πρόσωπα να περιθάλπονται από αστυνομικούς και να φυγαδεύονται μέσω της Βουλής, ένα περιστατικό για το οποίο διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό των επεισοδίων καταγράφουμε ανυπολόγιστες ζημίες και πολλαπλά πλήγματα. Καταρχάς στη δημοκρατία που τραυματίστηκε σοβαρότατα με όσα συνέβησαν και στη νομιμότητα που παραβιάστηκε βάναυσα από την ωμή βία και τις αγριότητες των αστυνομικών οργάνων. Όμως ζοφερές είναι οι συνέπειες και στον τουρισμό που αναμένεται με προσμονή ως σανίδα σωτηρίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς “οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να περιφρουρήσουν το ύψιστο αγαθό της δημοκρατίας, για την τουριστική κίνηση θα νοιαστούν…”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου