ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΒΟΜΒΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μοίρασε το

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να διακόψει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η εκταμίευση των χρημάτων, για την οποία γίνεται λόγος, θα πραγματοποιηθεί, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και για λόγους συμφέροντος – που κατά τεκμήριο κυριαρχούν στις διεθνείς σχέσεις.

Σε οικονομικό επίπεδο διότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές γνωρίζουν καλά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες. Όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να πέσει. Σε πολιτικό επίπεδο διότι αν η Ελλάδα εξαναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ, το εγχείρημα της νομισματικής ένωσης θα έχει αποτύχει.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει την κατάργηση της Ευρωζώνης για να επιτρέψουν την κατάρρευση της Ελλάδας. Για αυτό οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην παρασύρονται από εντυπώσεις που ορισμένοι καλλιεργούν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς…

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της ιστορικής συγκυρίας για το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της ακολούθησε το δύσκολο δρόμο της σύνεσης και της μετριοπάθειας. Αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο πολιτικό κόστος εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων μας και δεν υπέκυψε στην εύκολη δημαγωγία της αντιπολίτευσης που την καλούσε να “διαπραγματευθεί σκληρά”, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους εταίρους με κήρυξη στάσης πληρωμών.

Κάπως έτσι, ο Πρωθυπουργός και όλοι εμείς που με την ψήφο μας δώσαμε άλλη μια ευκαιρία στη χώρα να συνεχίσει να αναπνέει, κατηγορούμαστε (ακόμα και απειλούμαστε…) επειδή αρνηθήκαμε να παίξουμε στα ζάρια το μέλλον της χώρας. Επειδή τελικά, δεν γίναμε αυτόχειρες βομβιστές της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν έχουν την πολυτέλεια να συζητούν επ’ αόριστον για τη νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, όσο η Ελλάδα (και όχι μόνο…) είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα να την απασφαλίσουν, πριν την απασφαλίσει η ίδια η πραγματικότητα…

Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έχασαν το μέτρο της λογικής και θα το κάνουν, εκπληρώνοντας και τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι σε όσα συμφώνησαν με την κυβέρνηση. Διαφορετικά η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να τραβήξει το δικό της δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Για μας τους Έλληνες όμως η ζωή δεν τελειώνει με την εκταμίευση των χρημάτων. Η μεγάλη πρόκληση είναι να δούμε τις ευκαιρίες μέσα από την κρίση και να αξιοποιήσουμε την παράταση χρόνου που θα μας δοθεί, ώστε να κάνουμε όσα θα έπρεπε να έχουμε κάνει χρόνια πριν. Να υλοποιήσουμε δηλαδή όλες εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την ιδιωτική οικονομία από τα γραφειοκρατικά δεσμά της, θα αποκαταστήσουν τη ροή κεφαλαίων στην οικονομία και θα δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ελκυστικό σε επενδύσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων.

Είμαι από εκείνους που δεν βλέπουν τη δόση ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για να γράψουμε, την επόμενη μέρα, το ελληνικό μνημόνιο. Γιατί πολύ απλά τη δόση θα την πάρουμε. Το θέμα είναι, αυτή τη φορά, να ξέρουμε πως θα την αξιοποιήσουμε.

Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής της ΝΔ στο Ηράκλειο Κρήτης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου