ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Μοίρασε το

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του νέου μίνι Μνημονίου περιλαμβάνει ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα που προκαλούν ήδη αντιδράσεις στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κι ενώ είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία της συγκυβέρνησης είναι πλέον μειωμένη λόγω της αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ. Μαξίμου και Ιπποκράτους έλαβαν την απόφαση το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί σε πολλά άρθρα, 108 τον αριθμό, θεωρώντας ότι η μέθοδος του ενός άρθρου δεν έπρεπε να επαναληφθεί.

Η επιλογή αυτή, όμως, κρίνεται από ορισμένους κύκλους «ριψοκίνδυνη», καθώς θα βάλει αρκετούς σκεπτικούς για την ώρα βουλευτές… σε πειρασμό να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής και να καταψηφίσουν επιμέρους άρθρα, προκαλώντας ρήγμα στο εύθραυστο δικομματικό κυβερνητικό σχήμα.
Η πραγματικότητα είναι ότι και στα δύο στρατόπεδα, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, έχουν εκφραστεί ισχυρές αντιρρήσεις για τα νέα μέτρα και το αν οι λεκτικές επιφυλάξεις θα μετατραπούν και σε καταψήφιση παραμένει προς το παρόν «άγνωστος χ». Δεν παύει, ωστόσο, να προκαλεί σε Συγγρού και Ιπποκράτους σοβαρούς πονοκεφάλους.
Ποιους φοβούνται στη ΝΔ
Από τη Ν.Δ. τα βλέμματα συγκεντρώνονται στους Νικήτα Κακλαμάνη και Μιχάλη Ταμήλο, βουλευτές προερχόμενοι αμφότεροι από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχουν αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τις διατάξεις που αφορούν τους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία.
Επιφυλακτικοί είχαν εμφανιστεί και οι Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής Δράμας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών, η Φωτεινή Πιπιλή για τη δημοτική αστυνομία και ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος.

 

Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ είναι έκδηλος ο αναβρασμός και, στο πλαίσιο του περιορισμού των αντιδράσεων, συνεδρίασε  στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το πολυνομοσχέδιο, με πηγές της Ιπποκράτους να διευκρινίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, θα καταβάλει προσπάθεια και θα ασκήσει πιέσεις ώς την τελευταία στιγμή για να υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις, με αιχμή το φορολογικό, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ». Η εκτίμηση των επιτελών του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι θα απορροφηθούν οι κραδασμοί και το ΠΑΣΟΚ «θα παρουσιαστεί συντεταγμένα» στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν οι διαφωνίες και περισσότερο επίφοβοι κρίνονται η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία τηρεί μια παγιωμένα επικριτική στάση για την πολιτική της κυβέρνησης και -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανέφερε στη  συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει «ούτε για πλάκα -αν δεν αλλάξει- τη διάταξη που απαλλάσσει τυχόν ποινικών ευθυνών το προεδρείο και τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας». «Τα υπόλοιπα τα συζητάμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τα μέτρα για το Δημόσιο αποτελούν «αντιμεταρρύθμιση» και «ήττα» για την κυβέρνηση και για τη χώρα, είπε ο Γιώργος Ντόλιος, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και νομάρχης Εβρου, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει τη θέση του. Προβληματισμένοι και σκεπτικοί για το πολυνομοσχέδιο παρουσιάστηκαν οι Μιχάλης Κασσής και Γιάννης Κουτσούκος, που έχουν προηγούμενο καταψηφίσεων στο ενεργητικό τους.
Αίσθηση προκαλεί η χθεσινή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «γονατογράφημα» που βαφτίστηκε μεταρρύθμιση. «Είναι ο ορισμός του οριζόντιου μέτρου. Καταργείται κάθε φραγμός και κριτήρια. Η ανασφάλεια στο Δημόσιο γενικεύεται και ο πέλεκυς στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων», δήλωσε κ. Κουκουλόπουλος (Real FM), ζητώντας να φύγουν από το τραπέζι οι απειλές των απολύσεων. Πρότεινε επίσης να αποσυρθεί η διάταξη για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και ως ισοδύναμο να καταργηθεί το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ή ακόμη και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το οποίο υποστήριξε ότι αποτελεί «μια γραμματεία παρά τω πρωθυπουργώ».
Αντίθετος με την επίμαχη διάταξη εμφανίστηκε και ο βουλευτής Χαλκιδικής και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δριβελέγκας.
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου πιστεύουν πάντως ότι τα περιθώρια σε αυτή τη φάση της κινητικότητας είναι περιορισμένα, τονίζουν όμως ότι τους ενδιαφέρει τι θα γίνει «από εδώ και πέρα» και στο επόμενο στάδιο που δεν θα αργήσει (Σεπτέμβριος) «δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό». «Σε κάθε περίπτωση», συμπλήρωναν, «κλειδί» συνιστά η λήψη αποφάσεων να στηρίζεται σε κανόνες αξιοκρατίας όπως π.χ. το ΑΣΕΠ και αναμένεται να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οπως γίνεται αντιληπτό, η φωτιά που έχει ανάψει στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ιδίως σε εκείνη του ΠΑΣΟΚ που πάντως φαίνεται να καθοδηγείται και από επικοινωνιακά κίνητρα, έχει κινητοποιήσει τα ηγετικά επιτελεία σε Μαξίμου και Ιπποκράτους που θα επιδοθούν ώς την ημέρα της ψηφοφορίας σε ένα διαρκές πολιτικό «μασάζ» για να πείσουν και τους πιο δύσπιστους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου